Meer recepten met:  [braam] Terug   Index
 

BRAMENWIJN

 
 
Rode portachtige wijn zwaar
per 9 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Bramen 6000 gram.
  Suiker (wit) 2000 gram.
  Rozijnen 1000 gram.
  Bananen 1600 gram.
  Druivenconcentraat (rood) 1900 gram.
  Rozenblaadjes (rood) 1 liter.
  Wijnsteenzuur 5 gram.
  Tannine 5 gram.
  Vitamine B1 2 tabl.
  Pecto-enzymen 10 gram.
  Gist Madeira  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Was de bramen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Voeg hierbij de helft van de suiker. Spoel de rozijnen schoon, hak ze fijn en doe ze in het vat. Kook de schijfjes banaan 20 min. in 5 liter water. Giet het hete sap in het gistingsvat en roer tot de suiker is opgelost. Voeg het enzym toe als de most voldoende is afgekoeld, evenals de tannine, de zuren, het gistvoedingszout en de gist. Vul het volume aan tot 9 liter. Vijf dagen laten gisten en geregeld roeren.
  • Pers de pulp uit, doe de most in een gistingsfles met een waterslot.
  • Voeg de vitaminetabletjes toe en na vijf dagen de rozenblaadjes.
  • Telkens als de gisting langzamer verloopt iets suiker toevoegen.
  • Ga hier zo lang mogelijk mee door. Hevel over bij S.G.1020.
  • Hevel weer over als de wijn helder is. Vul de fles af. (eventueel met wodka 300 gram)
  • Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen.
  • Bottelen en nog twee jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [braam] Terug   Index