Meer recepten met:  [braam] Terug   Index
 

BRAMENWIJN

 
 
Rode tafelwijn
 
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Bramen  
  Suiker per liter sap 200 gram.
  Citroen 1 stuks.
  Gist en gistvoedingszout  
  Campdentabletten (sulfiet)  
  (geen water toevoegen.)  

  • Pluk rijpe bramen, was ze en verwijder alle slechte vruchten.
  • Zitten er wormpjes in zet ze dan een paar uur in licht zoutwater en was ze daarna twee maal.
  • Zet de vruchten op met weinig water verwarm ze zachtjes totdat ze het sap loslaten.
  • Men kan de vruchten ook rauw uitpersen.
  • Zeef het sap door een zeef en daarna door een natgemaakte dichtgeweven doek en pers de pulp goed uit.
  • Voeg de helft van de suiker plus de giststarter toe.
  • Vul de gistingsfles voor 2/3 deel en zet deze voorzien van een waterslot bij een vrij warme temperatuur weg.
  • Let bij deze wijn erg op de omgevingstemperatuur, hij gist vrij moeilijk doordat er gebruik wordt gemaakt van puur sap en kan de hoge zuurgraad de gisting belemmeren.
  • Komt de gisting op gang dan zal deze zeer fel zijn, neemt de gisting af dan in gedeelten de rest van de suiker toevoegen.
  • Is alle suiker verwerkt en de wijn tot rust gekomen dan de eerste keer overhevelen. (ca. na 8 weken)
  • Vul nu de fles tot aan de hals.
  • Hevel nog twee keer over steeds na 2 maanden, als de wijn acht maanden oud is afproeven en zonodig suiker toevoegen.
  • Voor het bottelen 2 maanden koel opslaan.
  • Bramenwijn mag zeker een paar jaar oud zijn om de volle smaak goed tot zijn recht te laten komen.
  • Ontkurk hem minsten een halfuur voor het drinken en het is goed hem een dag van tevoren rechtopstaand te chambreren.
  • Hij is erg koppig en het best te gebruiken bij een goede maaltijd.
  •  
    Meer recepten met:  [braam] Terug   Index