Maak een giststarter. Pel de bananen snijd ze in
schijfjes en kook ze ca. 20 min. in 3.5 liter
water. Hak de rozijnen fijn (eerst goed spoelen
met heet water). Kneus de gemberwortel. Doe de
helft van de suiker met de rozijnen en de gember
in een gistingsvat en giet hier de hete
bananenmost bij. Sluit het vat af en laat de most
afkoelen.
Na 24 uur de rest van de ingrediënten (behalve
de suiker) erbij doen.
Breng het volume met water op 4.5 liter en laat
het geheel zes dagen gisten. Meerdere keren per
dag goed omroeren.
Hierna de most licht uitpersen en overbrengen in
een gistingsfles met waterslot. Voeg suiker toe
steeds als de gisting verminderd. Overhevelen bij
S.G.1010.
Een sulfiettabletje toevoegen en gedurende een
jaar elke drie maanden overhevelen.
Bottelen en nog een half jaar op de fles laten
rijpen.
Na de eerste oversteek kunnen nog kruiden worden
toegevoegd om er een aperitief van te maken.
|