Meer recepten met:  [kruisbes] Terug   Index
 

KRUISBESSENWIJN (zoet)

 
 
Witte dessertwijn zoet
per 9 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Kruisbessen (overrijp) 7000 gram.
  Suiker 2000 gram.
  Rozijnen 1000 gram.
  Druivenconcentraat 650 gram.
  Rozenblaadjes wit of geel 1 liter.
  Wijnsteenzuur 10 gram.
  Citroenzuur. 10 gram.
  Glycerine 100 gram.
  Vitamine B1 2 tabl.
  Pecto-enzymen 10 gram.
  Gist Hautes-Sauternes  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Was de kruisbessen en maak er pulp van. Maak de rozijnen fijn en doe die samen met de helft van de suiker in een vat. Voeg hierbij het druivenconcentraat en het pecto-enzym samen met 2 sulfiettabletjes en 9 liter water. Sluit het vat goed af.
  • Voeg na 24 uur de andere ingrediënten toe en laat de pulp drie dagen gisten en roer de most geregeld door.(behalve de rest van de suiker en de bloemblaadjes.)
  • Zeef daarna de most in een gistingsfles met een waterslot en doe er na drie dagen de bloemen bij. Voeg suiker toe als het S.G.1005 is.
  • Overhevelen bij een S.G. van 1015. Zeef de bloemblaadjes eruit en hevel weer over als de wijn helder is.
  • Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen.
  • Bottelen en nog een jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [kruisbes] Terug   Index