Meer recepten met:  [paardenbloem] Terug   Index
 

PAARDENBLOEMENWIJN

 
 
Halfzoete witte tafelwijn
per 4.5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Paardenbloemen 3.4 liter
  Suiker 1360 gram.
  Sinaasappel 1
  Gemberwortel 1 stuk
  Citroen 1
  Citroenzuur 7 gram.
  Tannine 1.75 gram.
  Gist en gistvoedingszout  
  Campdentabletten (sulfiet)  
  Anti-pectine enzym  

  • Was de bloemen en laat ze uitlekken.
  • Doe de bloemen in een emmer en giet er 4.5 liter kokend water over.
  • Dek de emmer af en laat hem drie dagen staan dagelijks even doorroeren.
  • Schil de citroen en de sinaasappel, pers het sap eruit en kneus de gemberwortel.
  • Pers de bloemen grondig uit, doe het sap in een pan, voeg nu het citroensap plus de schil en de gemberwortel toe. Doe het citroenzuur, de tannine en de suiker erbij en breng het geheel aan de kook. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  • Half uurtje zachtjes laten koken en terug gieten in de emmer
  • Af laten koelen, antipectine-enzym toevoegen, afdekken en op een warme plaats zetten.
  • Voeg na 24 uur gist plus gistvoedingszout toe, sluit de fles af met een waterslot.
  • Na 6 dagen zeven en in een schone fles doen, een fijngemaakt sulfiettabletje toevoegen en de fles afsluiten met een spon.
  • Gedurende het eerste halfjaar iedere twee maanden overhevelen, daarna alleen bij droesemvorming.
  • Zodra de wijn helder is kan deze gebotteld worden.
  •  
    Meer recepten met:  [paardenbloem] Terug   Index