Meer recepten met:  [perzik] Terug   Index
 

PERZIKENWIJN (medium)

 
 
Witte social wijn medium
per 9 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Perziken (rijpe) 8000 gram.
  Suiker 1000 gram.
  Bananen (overrijp) 2000 gram.
  Honing 1250 gram.
  Rozenblaadjes (wit of geel) 1/2 liter.
  Wijnsteenzuur 10 gram.
  Tannine 10 gram.
  Pecto-enzymen 10 gram.
  Gist Chablis  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Maak de vruchten tot pulp en verwijder de pitten. Pers de pulp uit in een nylon zak of een dichtgeweven doek. Vul het volume aan met water tot ca. 5 liter. Voeg enkele sulfiettabletjes toe. Dek het vat goed af.
  • Snijd de volgende dag de bananen aan schijfjes samen met de schillen en kook dit ca.20 min. Zeef het perzikensap in het gistingsvat voeg de honing toe en doe het hete bananensap ook hierbij en roer alles tot de honing goed is opgelost.
  • Na afkoeling kunnen de overige ingrediënten worden toegevoegd (met uitzondering van de suiker en de bloemblaadjes).
  • Breng het volume op 9 liter en laat het geheel ca. drie dagen gisten.
  • Hevel de most daarna over in een gistingsfles met waterslot.
  • Na acht dagen de bloemblaadjes toevoegen.
  • Suiker toevoegen iedere keer als de gisting trager verloopt de laatste keer voor het overhevelen bij S.G.1015.
  • Overhevelen bij S.G.1015 en hevel nog eens over zodra de wijn helder is. Hevel hierna nog drie keer over telkens om de drie maanden. Laat hem rusten op een lage temperatuur.
  • Bottelen zodra zich geen sediment meer vormt en daarna nog een half jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [perzik] Terug   Index