Meer recepten met:  [vlierbes] [braam] [sleedoorn] Terug   Index
 

VLIERBESSENWIJN

 
 
Rode tafelwijn droog
per 4.5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbessen 1000 gram.
  Sleedoorns of bramen 750 gram.
  Suiker 620 gram.
  Druivenconcentraat (rood) 310 gram.
  Rozenblaadjes (rood) of vlierbloemen 0.5 liter
  Wijnsteenzuur 5 gram.
  Pecto-enzymen 5 gram.
  Vitamine B1 2 gram.
  Gist Bordeaux  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Pers de vruchten met de hand tot pulp. (aanbevolen hierbij rubber handschoenen te dragen) Voeg eerst de suiker toe en daarna 2 liter kokend heet water. Roeren tot de suiker is opgelost. Laat het geheel afkoelen voeg een sulfiettabletje toe en dek het vat goed af.
  • Na 24 uur de rest van de ingrediënten (behalve de bloemen) erbij doen. Laat het geheel vier dagen gisten en roer dagelijks meerdere keren.
  • Hierna de most uitpersen en overbrengen in een gistingsfles met waterslot. Voeg de zevende dag de bloemen toe en laat het uitgisten tot S.G.995. (bloemen steriel toevoegen)
  • Hevel over en zeef de bloemen eruit. Hevel hierna weer over als de wijn helder is. Daarna nog 3 keer om de drie maanden.
  • Bottelen en nog een half jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [vlierbes] [braam] [sleedoorn] Terug   Index