Meer recepten met:  [vlierbes] Terug   Index
 

VLIERBESSENWIJN (rood)

 
 
Rode tafelwijn
per 5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbessen 1350 gram
  Bananen 400 gram.
  Suiker 1000 gram.
  Wijnsteenzuur 3 gram.
  Citroenzuur 3 gram.
  Pecto-Enzymen 3 gram.
  Gist port  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • De rijpe vlierbessen van hun trossen rissen. De onrijpe weggooien. Was de bessen kneus ze en doe ze in een ruime pan met 2½ liter water (let op de pan mag maar 2/3 gevuld zijn). Tegen de kook aan brengen en dan het vuur zover temperen dat de massa tegen de kook aan blijft. Let erop niet koken! Nadat het geheel ca. 20 minuten is verhit, de vloeistof snel afkoelen. De massa door een zeef halen en nazeven door een fijne doek.
  • Het sap in een gistingsvat doen en deze afsluiten met een prop watten. De bananen tot moes maken en deze met 1 liter water ca.15 min. zachtjes koken (deksel op de pan).
  • Na afkoeling het sap zeven en in de gistingsfles doen.
  • De suiker oplossen in 1 liter kokend water en deze na afkoeling bij het sap doen samen met het gistvoedingszout, de zuren en het pecto-enzym.
  • Afsluiten met een prop watten. Na 12 uur gist erbij en de fles nog twee dagen laten staan (geregeld roeren), daarna waterslot plaatsen.
  • Uit laten gisten. Afhevelen en zodra helder bottelen.
  • Na het bottelen minstens 6 maanden laten rusten.
  •  
    Meer recepten met:  [vlierbes] Terug   Index