De rijpe vlierbessen van hun trossen rissen. De
onrijpe weggooien. Was de bessen kneus ze en doe
ze in een ruime pan met 2½ liter water (let op
de pan mag maar 2/3 gevuld zijn). Tegen de kook
aan brengen en dan het vuur zover temperen dat de
massa tegen de kook aan blijft. Let erop niet
koken! Nadat het geheel ca. 20 minuten is verhit,
de vloeistof snel afkoelen. De massa door een
zeef halen en nazeven door een fijne doek.
Het sap in een gistingsvat doen en deze afsluiten
met een prop watten. De bananen tot moes maken en
deze met 1 liter water ca.15 min. zachtjes koken
(deksel op de pan).
Na afkoeling het sap zeven en in de gistingsfles
doen.
De suiker oplossen in 1 liter kokend water en
deze na afkoeling bij het sap doen samen met het
gistvoedingszout, de zuren en het pecto-enzym.
Afsluiten met een prop watten. Na 12 uur gist
erbij en de fles nog twee dagen laten staan
(geregeld roeren), daarna waterslot plaatsen.
Uit laten gisten. Afhevelen en zodra helder
bottelen.
Na het bottelen minstens 6 maanden laten rusten.
|