Meer recepten met:  [vlierbes] [pruim] Terug   Index
 

VLIERBESSEN - PRUIMENWIJN

 
 
Rode tafelwijn droog
per 5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbessen 750 gram.
  Pruimen 1250 gram.
  Citroenen 2 stuks.
  Suiker 1250 gram.
  Tannine 2 gram.
  Anti-pectine  
  Gist (Bourgogne)  
  Gistvoedingszout  
  Campdentabletten (sulfiet)  

  • Ris de bessen van de steeltjes. Kneus het fruit door het b.v. met de onderkant van een fles te pletten. Haal de pitten uit de pruimen overgiet ze met 3 liter kokend water en maak ze tot pulp.
  • Nadat de pruimenpulp wat is afgekoeld, de pruimenpulp met de gekneusde bessen vermengen. Voeg als het afgekoeld is de enzymen en het sulfiet toe. Voeg ook het gezeefde citroensap toe.
  • Dek het mengsel af en laat het 24 uur staan. Roer het mengsel zo nu en dan goed om. Na 24 uur is de sulfiet uitgewerkt en kan de gist en de gistvoeding door de most worden geroerd. Laat het geheel drie dagen gisten.
  • Tijdens deze eerste gisting speelt alleen het vruchtsuiker een rol.
  • Na drie dagen de most van de pulp scheiden, de pulp slechts zeer licht uitknijpen.
  • De suiker oplossen in 1 liter water en zodra dit voldoende is afgekoeld bij de most voegen. Breng de most over in een gistingsfles met waterslot.
  • Als de gisting is voltooid overhevelen en daarna als de wijn geheel helder is.
  • Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.
  • Deze wijn beter niet afzoeten. Als een droge wijn lijkt hij op een goede bourgogne.
  •  
    Meer recepten met:  [vlierbes] [pruim] Terug   Index