Fysica - Wetten

Wet van Newton - De kracht van 1 kg massa, per seconde een snelheidsverandering van 1 meter per seconde geeft. [Kracht is de oorzaak van verandering van toestand van rust of beweging]

Wet van Boyle - Bij gelijk blijvende temperatuur varieert het volume van een gas omgekeerd evenredig met de absolute druk in een gesloten systeem.

Wet van Gay-Lussac - Bij gelijk blijvende druk varieert het volume van een gas omgekeerd evenredig met de absolute temperatuur.
P=constante x T of P:T=constante.
Voorbeeld: temperatuur 2x zo hoog geeft druk 2x zo hoog.

Algemene gaswet - [Boyle+Gay-Lussac] Het aantal deeltjes van een willekeurig gas is recht evenredig met de druk en het volume en omgekeerd evenredig met de absolute temperatuur in graden Kelvin.



Wet van Avogadro - Bij een druk van 1 Bar en temperatuur van 0' C [273 graad Kelvin], bevat 1 liter van elk gas 27x10'21 deeltjes.
Alle stoffen zijn bij 0' K [-273'C] [-459'F] vast, atomen en molekulen hebben het absolute minium aan beweging. [behalve Helium]

Wet van Henry - Het aantal deeltjes [gas] dat in de vloeistof is opgelost, is recht evenredig met de partiele gasdruk die boven de vloeistof heerst.
[Bij bepaalde temperatuur steeds een bepaald volume van een gas in een vloeistof oplost, ongeacht de druk]
Voorbeeld: Colaflesje openen geeft bubbels koolzuur, is hetzelfde effect van decompressieziekte.

Wet van Archimedes - Een lichaam geheel of gedeeltelijk ondergedompeld in een vloeistof of gas, ondervind een opwaartse kracht, die gelijk is met de verplaatste vloeistof of gas.

Wet van Dalton - Een gas zal de beschikbare volume opvullen en een aandeel in de druk van het mengsel leveren, evenredig met de hoeveelheid gasdeeltjes van die component in het mengsel.
Totale druk: P1 x V1 + P2 x V2 : V1 + V2
Partiele druk: Py=P1xV1:V1+V2 en Py=P2xV2:V1+V2
Gehalte: Px:Ptot=P1xV1:P1xV1+P2xV2 en Py:Ptot=P2xV2:P1xV1+P2xV2



1 2
3





















Home - Fysica - Fysiologie - Gevaren - Apparaten - Theorie - Tabellen - Contact