Oorlogskroniek
door
Johan H. Strube


Duitsland en overige landen 1919-1938

1919
Toen de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918 was afgelopen heerste over de gehele wereld de hoop dat er nu vrede op aarde zou zijn.

januari 1919
Oprichting van de Duitse Arbeiderspartij, in 1921 veranderd in Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP)

20 juni 1919
Vredesverdrag van Versailles getekend. Duitsland dient zich te ontwapenen en wordt gedwongen tot herstelbetalingen en gebiedsafstand.

10 januari 1920
Oprichting Volkenbond. Een organisatie ter bevordering van de internationale samenwerking en ter verzekering van vrede en veiligheid onder de Volken.

februari 1920
De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) hield zijn eerste massabijeenkomst in München. Adolf Hitler was hier de dominerende figuur en schetste in vijfentwintig punten het partij programma.

april 1920
Russisch-Poolse oorlog begint die in oktober 1920 door Rusland wordt verloren.

maart 1921
Oprichting Italiaanse Nationale Fascistische Partij.

juli 1921
Adolf Hitler wordt voorzitter van de Nazipartij (NSDAP)

oktober 1921
Ondanks de pro Duitse uitslag van het referendum wordt Silezië door de Volkenbond toegewezen aan Polen. Het noordwesten van Silezië blijft bij Duitsland.

1922
Begin van de inflatie in Duitsland. Het werd een langdurig proces van algemene prijsstijging en geldontwaarding (koopkrachtdaling van het geld).

22 oktober 1922
De fascisten in Italië onder leiding van Benito Mussolini nemen de macht over. De fascisten organiseerden in oktober 1922 een mars naar Rome waarna Mussolini door koning Victor Emanuel 3 tot Minister-president werd benoemd.

januari 1923
Omdat Duitsland zijn verplichtingen tot herstelbetalingen niet nakomt bezetten Frankrijk en België het Duitse Roergebied tot 1925.

november 1923
De inflatie van de Duitse munt is gestabiliseerd.

april-december 1924
Tijdens zijn straf nam Adolf Hitler de leiding van de inmiddels ontwrichtte partij (NSDAP) weer in handen en zag kans deze tot een vaste eenheid op te bouwen.

1925-1926
In die tijd schreef Adolf Hitler het tweede deel van het boek "Mein Kampf".

september 1926
Duitsland sluit zich aan bij de Volkenbond.

1929
Bij de Duitse grens begint Frankrijk met de bouw van de "Maginotlinie". De Maginotlinie was een samenstel van verdedigingswerken. De Maginotlinie was permanent bezet met uitstekend opgeleide troepen.

25 oktober 1929
Wall Street crash in de Verenigde Staten. Begin van de crisisjaren. De ernstige economische malaise in de gehele wereld en de massale werkloosheid vormden de voedingsbodem voor politiek extremisme.

november 1923
Adolf Hitler
verzamelde een groep vastberaden mannen om zich heen onder wie Göring, Hess, Rosenberg en Röhm. Deze mannen vonden dat het ogenblik gekomen was om in de staat Beieren een greep naar de macht te doen. Generaal van Ludendorff marcheerde tijdens de Putsch in de eerste rijen. De politie opende het vuur op de demonstranten. Adolf Hitler, die de mislukte Putsch in München leidde, werd in april 1924 veroordeeld tot vier jaar vestingstraf. De gevangenisstraf werd teruggebracht van vier jaar tot acht maanden.

januari 1930
De laatste Franse troepen verlaten het Rijnland.

22 februari 1932.
Hitler stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen maar leed een nederlaag tegen Rijkskanselier Hindenburg.


juli 1932
Bij de verkiezingen voor de Rijksdag in Duitsland komt de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij onder leiding van Adolf Hitler als grootste uit de bus. In die tijd was geheel Duitsland doordrenkt van de propaganda en de tucht der Nationaal Socialistische Partij. Beledigingen en mishandelingen van Joden was aan de order van de dag.

30 januari 1933.
Op deze datum wordt Hitler tot Rijkskanselier benoemd.

27 februari 1933.
Brand in de Rijksdag in Berlijn. De Nederlander van der Lubbe was de enige figuur die ter plaatse kon worden gegrepen. Hij verklaarde dat hij de enige dader was. Na een proces van zes maanden werd van der Lubbe ter dood veroordeeld en onthoofd. Hitler gebruikte deze brand als excuus om zijn vijanden stevig aan te pakken. De S.A. kreeg opdracht om communisten te arresteren waaronder ook van der Lubbe.

20 maart 1933.
In Dachau (in de nabijheid van München) wordt het eerste concentratiekamp ingericht.

april-mei 1933.
Eerste acties in Duitsland gericht tegen joden en joodse zaken. Overheidsbanen zijn voor joden verboden. Massale boekverbranding van niet Duitse boeken.

juli 1933
Het Vaticaan sluit concordaat met de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij. Vaticaanstad is een in 1929 opgerichte "Soevereine Staat" binnen de grenzen van Italië gelegen in het noordwesten van Rome. Het is ca. 44 ha groot.

oktober 1933
Duitsland verlaat de Volkenbond.

30 juni 1934.
Hitler arresteert de gehele SA top en ontdoet zich zo in 'de nacht van de lange messen' van de radicale oppositie. Ernst Röhm en meerdere S.A. leden worden in opdracht van Adolf Hitler vermoord.

9 juli 1934.
Alle concentratiekampen komen onder bevel van Himmler. De bewaking wordt door speciale SS-eenheden uitgevoerd.

2 augustus 1934.
Hitler volgt de overleden president Hindenburg op en laat zich "FÜHRER" noemen.

1935
Volksstemming in het Saarland. Nadat het onder toezicht van de Volkenbond stond wilde de bevolking weer deel uitmaken van Duitsland.

16 maart 1935.
Hitler voert tegen alle verboden van de Volkenbond te Genève de algemene dienstplicht in Duitsland weer in.

15 september 1935.
De joden worden in Duitsland bij wet tot minderwaardige burgers gedegradeerd. Gemengde huwelijken worden verboden en het "Hakenkruis" wordt de nationale vlag in Duitsland.

oktober 1935.
Italië valt Ethiopië binnen.

7 maart 1936.
Duitse troepen trekken het gedemilitariseerde Rijnland, met de stad Keulen, binnen.

21 mei 1936
Op 21 mei 1936 verklaart Hitler in een rede tot de Rijksdag dat Duitsland noch de bedoeling noch het verlangen heeft zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Oostenrijk, Oostenrijk te annexeren of een aansluiting ("Anschluss") tot stand te brengen.

18 oktober 1936.
Göring wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van een vierjarenplan met als doel de opbouw van leger, vloot en luchtmacht.

november 1936.
As Berlijn-Rome gevormd tussen Duitsland en Italië.

1937.
De Westwall, beter bekend onder de naam Siegfriedlinie, is een door de Duitsers na 1936 in het Rijnland aan de Belgisch-Franse grens gebouwde verdedigingsstelsel. Ondanks de in het Verdrag van Versailles opgenomen verbodsbepalingen werd met de bouw reeds in 1934 begonnen. De Westwall strekte zich uit van de Zwitserse grens tot in de omgeving van Aken aan de Nederlandse grens en later tot Emmerich in de nabijheid van Arnhem. Aan de Frans-Duitse grens, tegenover de Maginotlinie (in 1929 was Frankrijk begonnen met de bouw van de Maginotlinie) bevond zich het sterkste gedeelte.

juli 1937
Japan is in een informele oorlog met China verwikkeld en is in het bezit van de Chinese kuststrook.

1 juli 1937
Dominee Martin Niemöller, voorman van de Evangelische kerken in Duitsland, wordt gevangen genomen omdat hij zich verzet tegen de nazificering van de kerk.

5 februari 1938
Hitler schuift de gehele legertop terzijde en benoemd zichzelf tot Minister van Oorlog. Von Ribbentrop wordt Minister van Buitenlandse zaken.

Hitler gaf de Duitse strijdkrachten bevel over te gaan tot de militaire bezetting van Oostenrijk.

13 maart 1938
Door de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland maakt Oostenrijk deel uit van het Duitse Rijk.

19 mei 1938
Tsjecho-Slowakije mobiliseert zijn troepen.

22 juli 1938
In Duitsland wordt het joodse artsen en juristen verboden hun beroep nog verder uit te oefenen. Joodse inwoners krijgen aparte persoonsbewijzen.

5 oktober 1938
Joodse inwoners moeten in Duitsland naar het stadhuis om een "J" in hun paspoort te krijgen. Dit werd mede op verzoek van Zwitserland gedaan daar Zwitserland geen joodse vluchtelingen meer wilde opnemen.

29 september 1938
Hitler en de Italiaanse dictator Mussolini sluiten samen met de Franse en Britse premiers Daladier en Chamberlain het verdrag van München waarbij het door de Sudetenduitsers bewoonde deel van Tsjecho-Slowakije zonder meer aan Duitsland wordt afgestaan.

november 1938
Joodse kinderen moeten de Duitse scholen verlaten en moeten naar apart in het leven geroepen joodse scholen.

9 november 1938
Kristalnacht.
Massale jodenvervolgingen vinden plaats in Duitsland en Oostenrijk. Joden worden gemarteld, vermoord en opgejaagd. Winkels, bedrijven en synagogen worden op grote schaal verwoest. De aanleiding was een joodse jongen die een Duitse diplomaat vermoordde. De naam Kristalnacht is ontstaan doordat de straten in joodse wijken waren bezaaid met glas door het inslaan van winkelruiten van joodse zaken. Tijdens de Kristalnacht werden ca. 190 synagogen in brand gestoken.

 naar hoofdmenu