Oorlogskroniek
door
Johan H. Strube


Nederland
-
KERKEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG.

De protestantse kerken en de bezetting:

Tijdens de bezetting lieten de protestantse kerken zich meermalen kritisch uit tegen de bezetter. Vooral de antisemitische maatregelen werden afgekeurd. Hoewel Hitler de gereformeerde kerken niet vervolgde, oefende de bezetter druk uit op individuele predikanten. Hitler had voor de duur van de oorlog elke bijzondere actie tegen de christelijke kerken in West-Europa verboden. Er was één uitzondering: de vervolging van een kleine groep uit Amerika overgekomen gemeenschap en de kleine groep van Jehova's getuigen.

De katholieke kerk in de oorlog:

Na meer dan een jaar bezetting kwam er een eind aan het officiële stilzwijgen van de katholieke kerk. In een herderlijk schrijven van 3 augustus 1941 protesteerde het episcopaat tegen de nazificering van de katholieke vakbeweging. Het katholiek verzet, dat van Duitse kant weliswaar niet met een kerkvervolging werd beantwoord daar Hitler dat voor de duur van de oorlog had verboden, had last van intimidatie en bestraffing van individuele geestelijken. Van de ongeveer 5000 priesters in Nederland zijn er meer dan 400 voor kortere of langere tijd gearresteerd. Van hen zijn er 49 om het leven gekomen.

Tijdens de Duitse bezetting was er bij veel mensen sprake van een verdiept geloofsleven en het kerkbezoek nam dan ook toe.

naar hoofdmenu