logo

Henk van Hoof - Weer

terug | index

Regenradar KNMI

Bijgewerkt: 2 oktober 2001

Willen wij dat nou echt? Alles privatiseren, marktwerking? Waarom staan de neerslagbeelden van de KNMI regenradar niet gewoon op teletekst? Helaas, helaas, daar moet nou eenmaal geld aan verdiend worden... Maar op internet is nog wel wat te vinden. Zolang het duurt. Zolang BBBG het goed vindt...

De op deze pagina eerder opgenomen link naar de regenradar van KNMI is vervallen. U kunt deze beelden nog bekijken op de site van de kots Telegraaf. Probleem is dat deze site meer irritant commercieel dan erg snel is en de beelden nogal achter lopen.

Bent u ook zo dol op onze Gerrit Hiemstra, met zijn no-nonsense weerberichten? Dan heb ik goed nieuws voor u:
weeronline is Gerrit's eigen site op internet. Een aanrader; ongetwijfeld de beste weersite van Nederland! U vindt daar van de
Regenradar de meest actuele beelden:
Een Europees overzicht en Nederland; let er wel op dat deze beelden ogevalideerd zijn; er kunnen dus valse aanwijzingen voorkomen! Maar wel erg snel.

Op dezelfde site vindt u o.a.:
Actueel weer;
Weerkaarten;
Terugblik; als u nog eens wil nagaan waarom uw tuinfeestje ook al weer de mist in was gegaan...

Een alternatief voor radarbeelden vindt u nog bij Weercourant Radarbeelden.

Tip: het beeld over 3 uur is een goed compromis tussen snelheid en duidelijkheid. Voor het inschatten van de neerslag in de nog komende uren moet u zowel letten op het "trekken" van de buien (de richting kan daarbij anders zijn dan de windrichting!) als op het opnieuw ontstaan en/of oplossen van de buien. U moet er ook aan denken dat de gegeven tijden hier de lokale tijden zijn.

Overige informatie over het weer

Met moderne computerprogramma's kan al een redelijk betrouwbare schatting berekend worden van de kans op neerslag voor de nog komende periode. Voorbeelden voor Nederland vindt u bij de Universität Hamburg, voor 6 uur en voor 12 uur vooruit.
Een overzichtsweerkaartje voor Europa met neerslaggegevens vindt u bij USARE OWS (huidige situatie), met links naar voorspellingen voor latere tijden.

Op de meest recente satellietfoto van METEOSAT in het infrarood ziet u in feite de top van de wolken (hoe witter, hoe kouder, dus hoe hoger). Denk eraan dat de tijd in UTC (Universal Time Coordinated; tel hierbij 1 uur, zomertijd 2 uur, op) gegeven wordt. Er zijn ook foto's in het zichtbaar licht, die ook het onderscheid tussen dikke en dunne bewolking zichtbaar maken.
Ook overige satellietfoto's kunt u het best vinden bij de University van Nottingham. Een alternatief, minder recent, maar met duidelijker (ingekleurde) achtergrond vindt u op de site van METEO-FRANCE.

Voor de amateur meteoroloog zijn er verschillende typen weerkaarten tot 144 uur vooruit (Reading). De kaarten volgens Bracknell zijn voor een amateur het gemakkelijkst te interpreteren.

Een goede ingang voor het (actuele) weer geven weeronline, het KNMI en de De Weercourant.
Een zeer uitvoerig overzicht op het gebied van weer vindt u op Roger Brugge's Homepage
Fraaie wolkengidsen vindt u op de PSC Meteorology Program Cloud Boutique en in de UIUC Cloud Catalog
Een uitvoerig overzicht over weer, astronomie, satelietfoto's etc. geeft Carl Koppeschaar's Astronet

terug | index