POFFERTJES
INLEIDING Poffertjes, vóór de
twintigste eeuw ook wel bollebuisjes of
broedertjes genoemd, zijn niet zoals wel wordt
beweerd in de Bataafs-Franse Tijd (1795-1813) of
kort daarna door Franse wafelkramen in Nederland
geïntroduceerd, maar zijn oer-Hollands van
oorsprong. Deze kleine, ronde gebakjes,
traditioneel geserveerd met een klont boter en
bestrooid met poedersuiker, werden reeds aan het
eind van de zeventiende eeuw gegeten. Halverwege
de achttiende eeuw verschenen de eerste
poffertjesrecepten in gedrukte vorm.
Met welke ingrediënten werd
het beslag in de loop der tijden gemaakt, op
welke manieren vulden de poffertjesbakkers en -baksters
de kuiltjes in de pan en hoe verhitten zij de
poffertjespan, wie aten poffertjes en waar?
Vragen die ik in dit werk beantwoord. Poffertjes. Wie kent ze
niet? Bollebuisjes en broedertjes zijn daar en
tegen uitgestorven begrippen. Het Woordenboek
der Nederlandsche Taal maakt geen
onderscheid: de drie baksels zijn klein en
gelijk van vorm en betekenen bollebuisjes en
broedertjes hetzelfde als poffertjes. Terecht?
Met ‘Zijn poffertjes, bollebuisjes en poffertjes
gelijkbetekenend?’ geef ik het antwoord. Eenzijdig waren
poffertjesbakkers niet, want veelal kwam ook de
baklucht van wafels uit hun kramen. Maar ook (gevulde)
oliebollen en appelbeignets lagen in hun
vitrines uitgestald. Belgische exploitanten van
‘Franse’ wafel- en beignetskramen verruimden,
geprikkeld door het succes van hun Nederlandse
collega’s, in omgekeerde richting hun
assortiment met poffertjes Poffertjes worden niet
alleen in, maar ook buiten Nederland, in en
buiten Europa gegeten. Dat, avontuurlijke,
ondernemers niet altijd vaste voet aan de grond
kregen, leest je in ‘Poffertjes in het
buitenland’.
In ‘Opbouwkramen, vergane
glorie’ breng ik niet meer bestaande
poffertjeskramen weer tot leven. In ‘Opbouwkramen,
in volle glorie’ zet ik nog bestaande
poffertjeskramen en hun exploitanten in de
schijnwerpers. |
Publicatie POFFERTJES op te vragen bij de auteur Henk Werk. |
Heeft U vragen? Mist U informatie of heeft U tips? Deponeer ze in mijn elektronische brievenbus. |
Nieuwe pagina: 30 januari 2025. |
Copyright © Henk Werk. Met uitzondering van genealogische data is gehele of gedeeltelijke overname alleen toegestaan na schriftelijk toestemming. |