POFFERT à la Henk Werk
Groningse buurtschap De Poffert
Het recept is bestemd voor diegenen die slechts over een minioven beschikken, |
genoegen nemen met een poffert van bescheiden omvang en |
de inname van suiker moeten of willen verminderen. |
Ingrediënten |
250 gram zelfrijzend bakmeel |
2 eetlepels Sucralose (als vervanger van witte basterdsuiker) |
1 theelepeltje dieetzout |
125 ml lauwwarme volle melk |
2 eieren |
4 eetlepels gewelde rozijnen (eventueel te vervangen door 2 eetlepels rozijnen en twee eetlepels krenten) |
50 gram gesmolten boter |
Bereidingswijze |
Doe het bakmeel in een kom en meng het zout en de suiker er doorheen. |
Roer de lauwwarme melk en de eieren beetje bij beetje door het bakmeel. |
Meng de (drooggedepte) rozijnen door het beslag. |
Voeg de gesmolten boter toe. |
Vet de bakvorm in met plantaardige olie (of boter) en giet het beslag in de bakvorm. |
Oven voorverwarmen op 170° C, baktijd 30 – 35 minuten. |
Oven |
Moulinex Uno M |
Bakvorm |
Patisse (antikleef) springvorm 20 cm |
De Poffert, buurtschap gelegen aan het Hoendiep ten zuiden van Den Horn, gemeente Groningen (Foto: Copyright Henk Werk) |
De naam is afkomstig van een niet meer
bestaande herberg De Poffert,
die destijds gezelschap had van nog drie andere
herbergen: De Pannekoek,
De Oliebol en De
Meelkuil. De laatste naam wijst
mogelijk in de richting van Jan-in-de-zak, een
meelspijs die in Groningen bekend staat als
klont. Jan-in-de-zak (in Drenthe Jan-in-'t-hemd)
is echter een nagerecht, terwijl klont met
gekookte aardappelen en uitgebakken
dobbelsteentjes vetspek als hoofdgerecht wordt
opgediend. De buurtschap en de herbergen danken hun naam aan de favoriete gerechten van de schippers, die met hun trekschuiten in De Poffert aanlegden. Vooral tijdens de suikerbietencampagne was het een drukte van belang. |
Heeft U vragen? Mist U informatie of heeft U tips? Deponeer ze in mijn elektronische brievenbus. |
Nieuwe pagina: 28 december 2018. Voor het laatst bijgewerkt op 22 mei 2019. |
Copyright © Henk Werk. Met uitzondering van genealogische data is gehele of gedeeltelijke overname alleen toegestaan na schriftelijk toestemming. |