HOME

 

poffertjeskraam Jan Bartus Werk-Huizinga

gerestaureerd door hans van der schoot en als een phoenix uit de as herrezen

 

Nationaal Openluchtmuseum, Arnhem 29 april 1994
Via een dubbele klapbrug bereik ik de Zaanse buurt. Met het zicht op een lege scheepshelling staat de poffertjesbakker op zijn gemak achter de bakplaat. Bovenop de kraam over de volle breedte een houten bord met POFFERTJES WAFELEN EN VERVERSCHINGEN. Een rood-wit gestreepte luifel beschermt het smalle houten terras. Slechts een handjevol originele onderdelen resteren: de kachel, waarop aan de ene kant oliebollen en aan de andere kant wafels werden gebakken; de houten naamborden en het glazen wapenschild herken ik uit zwart-wit foto's uit 1961, toen de kraam in het bezit kwam van het Openluchtmuseum, en volgens de poffertjesbakker sierden de witte frontpanelen met blauwe en rode verticale strepen ook de oorspronkelijke kraam. De vloeren, de binnen- en buitenwanden - aan de buitenkant geschilderd in Zaans groen - en het dak zijn vervangen.

Dertien jaar later kocht Hans van der Schoot naar zijn zeggen een in slechte staat verkerende houten verplaatsbare kraam. In afwachting van restauratie legde hij de gedemonteerde kraam onder een dekzeil op zijn erf. Op zijn beurt verkocht Van der Schoot zijn poffertjes- en pannenkoekenkraam 'Holle Bolle Gijs' aan het Openluchtmuseum. Zijn nostalgische kraam uit 1830 stond bijna drie decennia lang, zeven maanden per jaar, in het centrum van Epe. Op zaterdag 27 oktober 2007 viel het doek voor de laatste poffertjeskraam op de Veluwe.
Vaassen, woensdag 14 oktober 2020
Covid 19 ('corona') heeft er voor gezorgd dat ik maar weinig kermissen heb kunnen bezoeken. De uitnodiging van Hans van der Schoot om naar Vaassen af te reizen, komt dan ook als geroepen.
Gerestaureerd en met een keuken uitgebouwd staat 'Jan Werk-Huizinga' er weer in volle glorie bij. De kachel staat weer te pronken. Helaas is het wapenschild in Arnhem met de noorderzon vertrokken. Wat rest is de inrichting van de beslagkamer en een paar afwerkpunten. Als je niet beter weet, kan hij ook bier tappen. Geintje, uit de tap komt kraanwater. Voor de 'staatsiefoto' is anderhalve meter losgelaten met toestemming van de minister van justitie Ferdinand Grapperhaus. Speciaal voor mij, de klein- en buurkinderen vult Hans van der Schoot met een pollepel de kuiltjes. Op dezelfde bakplaat waarop de poffertjes in Arnhem voor mij werden gebakken. Het aantal porties poffertjes op kermissen genuttigd, is op de vingers van een hand te tellen. Gretig begin ik dan ook aan een tweede portie.

 

   

 

Het wapenschild dat in Arnhem nog in de kraam hing, is in Arnhem met de noorderzon vertrokken.
 

Meer lezen over deze kraam en andere kramen van de familie Werk? Koop dan Groninger kermis, Werken op reis met gebakkramen 1850-1961.

 

Heeft U vragen? Mist U informatie of heeft U tips? Deponeer ze in mijn elektronische brievenbus.
Nieuwe pagina: 23 oktober 2020
Copyright © Henk Werk. Met uitzondering van genealogische data is gehele of gedeeltelijke overname alleen toegestaan na schriftelijk toestemming.