HOME

 

amsterdam, Botermarkt, kermis 1834

 

Wassenbeeldenkabinet Prosper Martin

Na de vraag ‘van wie?’ op Facebook van poffertjesbakker Henk Beekvelt kwam al snel de gouden tip van Karel Loeff, directeur van erfgoedvereniging Heemschut: ‘gokje: Amsterdam, botermarkt, rond 1840’. Een korte speurtocht in de beeldbank van Stadsarchief Amsterdam leverde al snel het volledige antwoord op. Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856) tekende in 1834 ‘Avondgezicht’, voorstellende een kermistafereel op de Amsterdamse Botermarkt (het huidige Rembrandtplein) gezien vanaf het Regulierspleintje (Thorbeckeplein) naar de Halvemaansteeg. ‘Rechts een wassenbeeldententoonstelling en een augurkjeskraam. Links poffertjeskramen.’ Van wie de poffertjeskraam op de hoek was, heb ik niet kunnen achterhalen. Dat staat gelijk aan het zoeken van een naald in een hooiberg. Gemakkelijker was het zoeken naar de eigenaar van het wassenbeeldenkabinet. Dat was Prosper Martin die duidelijke sporen in kranten achterliet. De Fransman plaatste op 30 augustus 1834 een advertentie in het Algemeen Handelsblad waarin hij aankondigde gedurende de jaarmarkt op de Botermarkt, hoek Kaasplein, ‘zijn nieuw brillant georganiseerd Kunstkabinet, vermeerderd met de Fraaiste Groepen, ten toon zal stellen’. Een ruimere blik wat zo al te zien was, gunde Martin de krantenlezers van het Algemeen Handelsblad op 3 september 1833. In DE GROOTE GALLERIJ VAN BEROEMDE MANNEN stond onder andere ‘den beroemden Nederlandschen Dichter Mr. W. Bilderdyk’, in was geboetseerd. De eerste rang kostte 49 cent, de tweede rang een kwartje, kinderen en dienstboden betaalden half geld.

 


Amsterdam, Botermarkt, kermis 1834 [Beeldbank Stadsarchief Amsterdam]

 

Prosper Martin

Prosper Martin werd op 24 oktober 1797 te Nantes geboren, hij trouwde Brussel 20 februari 1841 Charlotte Louise Raingo, geboren Mons 30 september 1801, overleden Brussel 15 oktober 1881. In 1851 verbleef het echtpaar, wonende te Lyon, tijdelijk in Amsterdam op het adres Botermarkt 41, in het logement van schilder Johannes Fredericus Thomee, 'om zijn kabinet ter bezichtiging te stellen'. Een afbeelding heb ik niet van Prosper Martin maar het Vreemdelingenregister in het Stadsarchief Amsterdam licht een tip van de sluier op; hij was 55 jaar oud, 1 El 730 Strepen [1 meter en 73 centimeters] lang en katholiek toen een visum aan hem werd uitgereikt, en had hij een breed voorhoofd, dikke neus, matige mond, ? kin, bruine ogen, zwart haar, zwarte wenkbrauwen, bruine baard, bruin gezicht en een litteken aan de wijsvinger van de rechter hand. 

 

Heeft U vragen? Mist U informatie of heeft U tips? Deponeer ze in mijn elektronische brievenbus.
Nieuwe pagina: 25 oktober 2020.
Copyright © Henk Werk. Met uitzondering van genealogische data is gehele of gedeeltelijke overname alleen toegestaan na schriftelijk toestemming.