Iers Sodabrood volgens recept Meursinge
Traditionel soda bread.
900 g ( 2lb ) plain flour
2 teasp. Ceam of tartar
600 ml ( 1 pint ) milk
1 teasp. Salt
1 teasp. Bread soda
Sieve flour , salt, soda and cream of tartar into a mixing bowl. Make
a well in the centre and pour in the milk , mix with a knife until
most of the flour is taken up. Knead with floured hands adding
more milk if necessary - the dough should be soft. Shape the dough
into a 22 cm ( 9 inches ) round flattish cake and place on a floured
baking tin. Cut a cross on top to allow for rising and bake in a
fairly hot oven ( 205
°
C ) for an hour or more - cover with foil
about half way through cooking time so that it does not get too
brouwn.
Recept from Meursinge ( Westerbork )
See
Meursinge ( Westerbork)
Begin blad Vertaling.
Ouderwets soda brood.
* 900 gram bloem.
* 2 theelepeltjes gezuiverde wijnsteen.
* 600 ml melk
* 1 theelepeltje zout.
* 1 theelepeltje broodsoda.
De bloem zeven, zout, soda en de gezuiverde wijnsteen in
een mengkom doen.
Maak in het midden een kuiltje en schenk de melk erin, meng
met een spatel totdat de meeste bloem opgenomen is.
Kneed met goed van bloem voorziene handen het deeg en
voeg zonodig meer melk toe.
Het deeg moet zacht zijn.
Vorm het deeg tot een 22 cm. lange platronde bol en plaats
die in een met bloem bestrooid bakblik. Maak een snede in
de vorm van een kruis boven op het deeg om het te laten
rijzen en bak in een behoorlijk warme oven ( 205 gr. C ) voor
mogelijk langer dan een uur.
Bedek het brooddeeg met folie halverwege de baktijd, zodat
het brood niet te bruin wordt gebakken.
Recept van Meursinge ( Westerbork )
zie
www.meursinge.nl
Vertaald vanuit het Engels door G.G.Klinkhamer Odoorn.
Begin blad In het Drents.
Olderwetse karnemelk stoet.
Wat hej neudig veur ien stoet.
900 gram tarwebloem
2 theelepelties zuvere wienstien.
600 ml. melk.
theelepeltie zolt.
1 theelepeltie zuveringszolt.
De bloem zeven, zolt, zuveringszolt en de zuverde wienstien in en diegkom doen.
Maak in het midden en koelegien en doe de melk daor in. Reur het met een holten lepel deur 'n kander
net zolang tot de mieste
bloem opnummen is.
Gao de handen goed met bloem bestrieken en kneed het dieg. Doe als het neudig is er een beetie melk
bij.
Het dieg mot wiek wezen. V
ö
rm het dieg tot een streng van 22 cm. Maok een platronde bol en plaots die in een bakblik, die met
bloem bestreken is.
Doe ien snee in de vurm van een kruus boven op het dieg um het riezen te laoten in een gloepens hiete
oven. De oven verwarmen
op 205 graoden C. Baktied 1 uur of wat langer.
Doe als het meugelk is op de helft van de baktied folie op de stoet. Dit z
ö
rgt d'r veur dat de stoet niet te broen bakken wordt.
Vertaald door Henk Klinkhamer en gecorrigeerd door Marchinus Elting.
Verbeteringen graag Emailen aan
henk.klinkhamer.
Begin blad De laatste wijzigingen zijn van:17-2-2001.
|