Iers Sodabrood volgens recept Meursinge
Traditionel soda bread. 
  
900 g ( 2lb ) plain flour 
2 teasp. Ceam of tartar 
600 ml ( 1 pint ) milk 
1 teasp. Salt 
1 teasp. Bread soda 
  
Sieve flour , salt, soda and cream of tartar into a mixing bowl. Make 
a well in the centre and pour in the milk , mix with a knife until 
most of the flour is taken up. Knead with floured hands adding 
more milk if necessary - the dough should be soft. Shape the dough 
into a 22 cm ( 9 inches ) round flattish cake and place on a floured 
baking tin. Cut a cross on top to allow for rising and bake in a  
fairly hot oven ( 205 
°
 C ) for an hour or more - cover with foil 
about half way through cooking time so that it does not get too 
brouwn. 
  
Recept from Meursinge ( Westerbork ) 
  
See 
 
Meursinge ( Westerbork)   
  
  
  Begin blad
   Vertaling.
Ouderwets soda brood. 
  
		
* 900 gram bloem.  
		* 2 theelepeltjes gezuiverde wijnsteen.  
		* 600 ml melk  
		* 1 theelepeltje zout.  
		* 1 theelepeltje broodsoda. 
  
  
De bloem zeven, zout, soda en de gezuiverde wijnsteen in 
een mengkom doen.  
Maak in het midden een kuiltje en schenk de melk erin, meng 
met een  spatel totdat de meeste bloem opgenomen is.  
Kneed met goed van bloem voorziene handen het deeg en 
voeg zonodig meer melk toe.  
Het deeg moet zacht zijn.  
Vorm het deeg tot een 22 cm. lange platronde bol en plaats 
die in een met bloem bestrooid bakblik. Maak een snede in 
de vorm van een kruis boven op het deeg om het te laten 
rijzen en bak in een behoorlijk warme oven ( 205 gr. C ) voor 
mogelijk langer dan een uur.  
Bedek het brooddeeg met folie halverwege de baktijd, zodat 
het brood niet te bruin wordt gebakken. 
  
Recept van Meursinge ( Westerbork )  
zie 
www.meursinge.nl
  
  
Vertaald vanuit het Engels door G.G.Klinkhamer Odoorn.  
  
  
  Begin blad
   In het Drents.
Olderwetse karnemelk stoet. 
  
Wat hej neudig veur ien stoet. 
900 gram tarwebloem  
2 theelepelties zuvere wienstien.  
600 ml. melk.  
theelepeltie zolt.  
1 theelepeltie zuveringszolt. 
De bloem zeven, zolt, zuveringszolt en de zuverde wienstien in en diegkom doen. 
Maak in het midden en koelegien en doe de melk daor in. Reur het met een holten lepel deur 'n kander 
net zolang tot de mieste 
bloem opnummen is. 
Gao de handen goed met bloem bestrieken en kneed het dieg. Doe als het neudig is er een beetie melk 
bij. 
Het dieg mot wiek wezen. V
ö
rm het dieg tot een streng van 22 cm. Maok een platronde bol en plaots die in een bakblik, die met 
bloem bestreken is. 
Doe ien snee in de vurm van een kruus boven op het dieg um het riezen te laoten in een gloepens hiete 
oven. De oven verwarmen 
op 205 graoden C. Baktied 1 uur of wat langer. 
Doe als het meugelk is op de helft van de baktied folie op de stoet. Dit z
ö
 rgt d'r veur dat de stoet niet te broen bakken wordt. 
  
Vertaald door Henk Klinkhamer en gecorrigeerd door Marchinus Elting. 
Verbeteringen graag Emailen aan  
henk.klinkhamer.
  
  Begin blad
   De laatste wijzigingen zijn van:17-2-2001.  
 |