RIJSTVOGEL PASTELMOKKABRUIN
Pop
Man
Links de man en rechts het popje, let op het verschil in rugdekkleur, mannen zijn lichter van kleur en hebben een donkerder staartdekkleur
RIJSTVOGEL PASTEL MOKKABRUIN

Kleur en tekening omschrijving:

Kop keel en nek:
Bovenkoptekening , teugel ,snavelstreep ,keelvlek en wangstreep, egaal warm cremebruin.

Wangvlek, egaal zuiver wit.

Rug- en vleugeldek:
Vanaf de scherpe en regelmatige kleurafscheiding in de nek is het rug en vleugeldek inclusief de armpennen beige . Handpennen beige.

Stuit en bovenstaartdekveren:        Donker Bruin .

Staart:                                                   Donker Bruin.

Borst, buik en onderstaartdekveren:
De borst is lichtbeige. De buik, flanken en de broekbevedering zijn warm beigebruin. De kleurafscheiding tussen de borst en de buik is scherp en regelmatig en verloopt middels een lijn ongeveer een centimeter onder de lijn welke loopt van vleugelbocht tot vleugelbocht. De aars en onderstaartdekveren zijn wit echter niet zo helder als de wangvlek en vormt een vloeiende kleur overgang met de buikkleur.

Ogen:
Roodbruin ,een lichtere kleur is toegestaan. De ooglidrand is rood  bij de man , bij de pop is deze lidrand iets lichter van kleur.

Snavel:
Zowel de boven als ondersnavel zijn roze-rood aan de basis , uitlopend tot hoornkleurige snavelpunt. De snijranden van de onder- en bovensnavel zijn bijna hoornkleurig.

Poten en nagels:
Vleeskleurig, nagels hoornkleurig.

Keurtechnische aanwijzingen:

De standaard dient dan  gezien te worden als een kweek- en keuraanwijzing voor de liefhebbers. Het is van belang dat mutatiecombinaties goed herkenbaar zijn. Deze mutatiecombinatie onderscheidt zich als een beige ogende kleurslag. Door de mokkabruin factor zal de buikkleur niet worden beïnvloed de blauwfactor en donkerder van kleur zijn dan het rug-, vleugeldek en de borst. Een grijs ogende waas in de bevedering is fout.
Bij de pop kan de snavel evenals de oogring.iets lichter van kleur zijn , tijdens de keuring wordt hier echter geen rekening mee gehouden.
De wangstreep zal bij de pastel mokkabruin rijstvogel vrijwel niet zichtbaar aanwezig zijn door de opbleking het aanwezige bruine eumelanine door de pastelfactor in samenwerking met de mokkafactor vaak wat minder breed zijn als bij wildvorm , de voorkeur gaat echter uit naar een scherpe voldoende brede wangstreep van ca 1 mm breed. De wangstreep bestaat grotendeels uit zwart eumelanine
Veel voorkomende fouten zijn, bonte veervelden bij de ondersnavel (kin) en bonte vleugelpennen. Ook bontvorming in de bruine kopkleur komt voor. Bij het model dienen we vooral te letten op de breedte van de borst, veelal zien we langgerekte vogels. Ook het formaat is van groot belang. De aanwezige tekening dient een scherp en regelmatig verloop te hebben.
Voor deze mutatie combinatie zou in principe ook de roodbruine mutant gebruikt kunnen worden, maar dit is niet aan te bevelen daar het contrast dan te gering zal zijn
Standaard kleuromschrijving
Terug naar overzicht kleurslagen