Oosterleek, Zondag 24 juni (113 km)

We vertrekken vanochtend om 9.00 uur uit Baarn, richting Eemnes om de Zuiderzeeroute in 4 dagen te gaan fietsen. Veel bagage hoeven we niet mee te nemen want we logeren in hotels en pensions. Bovendien wordt het ook nog eens prachtig weer. We fietsen via de Wakkerendijk naar Eemnes, waar we de route kunnen beginnen. Vanwege uitgebreide bouwwerkzaamheden moeten we in Huizen nogal zoeken en omrijden. Tussen Huizen en Naarden komen we pal langs het gebied waar de Utrechtse Heuvelrug in de Zuiderzee verdween.

De eerste foto: Toegang tot het centrum van Naarden-vesting

Daarna langs een dijk naar Muiderberg, even wachten voor de sluis en door naar Diemen.

De sluis in Muiden

In Overdiemen is een rustig terras waar alleen een fietspad langs gaat en waar GSM's niet mogen worden gebruikt. Dit lijkt ons wel wat en we drinken er koffie en Hanneke eet appelvlaai. Leuke sfeer pal aan het Amsterdam-Rijn kanaal, dat overigens vroeger het Merwedekanaal werd genoemd.

Koffie met vlaai in het oude veerhuis in Overdiemen

Aan de rand van Amsterdam moeten we een paar bruggen over en komen ten noorden van het IJ uit. Het is een erg waterrijke omgeving en het heet hier dan ook Waterland. De dorpjes die volgen zijn een openbaring, we komen in Durgerdam, Ransdorp en Zuiderwoude.

Durgerdam, met zijn karakteristieke kerk en houten huizen, allemaal naast elkaar aan de dijk gebouwd

Waterland is vandaag ook Kerkenland en daarom bezoeken we in Ransdorp de kerk en beklimmen we de toren met 152 treden. De meeste woningen in deze dorpen zijn van hout, omdat dit materiaal licht is en dus minder snel in het veen weg zakt.

Onze lunchplaats in Ransdorp

Na aan de voet van de toren gelunched te hebben stappen we weer op de fiets richting Monnickendam.

In Monnickendam vallen onmiddellijk de toeristen op, gezeten op terrassen.Via de ooit kleinste gemeente van Nederland, Katwoude, gaan we door naar Volendam, waar het bijzonder druk is met touringcars en de bijbehorende buitenlandse toeristen. We komen langs de Wir War, waarboven de cafébrand in januari zich heeft afgespeeld (het Hemeltje). Het is goed te zien dat het vissen op toeristen meer op levert dan het vissen op vis.

De dijk in Volendam

Volendam en Edam zijn bijna aan elkaar gebouwd, dus binnendoor zijn we snel in Edam. Onderweg zien we op twee plaatsen bij vissers dat er reigers, staande op één poot, bij staan te wachten. Deze dieren zijn hier dus helemaal niet schuw meer.

Op een overkluisd gedeelte van de gracht pauzeren we even en maken foto's. Ook hier weer een groot terras met toeristen.

Centrum van Edam

Hanneke maakt nog een foto van een mooi schild aan de kademuur en via kleine grachtenstraatjes verlaten we Edam.

Schild aan grachtenkade in Edam

Het vervolg van de route is veel rustiger. Er zijn minder fietsers, we fietsen onder de dijk langs en gaan soms bij een informatiebord op de dijk kijken. Er zijn veel zeilboten op het Markermeer en Nederland ziet er op zijn mooist uit. Bij Oosthuizen staat een heel lelijke kerk, de foto die ik er van maak is zelfs mislukt.

Als we in Hoorn aan komen is het even schrikken van de drukte. Het centrum is door de Horeca in beslag genomen, al is er op het plein met het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, o.a. stichter van Batavia, nog wel plaats om te staan. Verder zie je voornamelijk terrassen, gevuld met toeristen.

Na Hoorn komen we al aardig dicht in de buurt van ons einddoel van vandaag. De Nek is een prachtig vogelgebied, pal langs de dijk. Helaas is er geen mogelijkheid om van de dijk af er bij te komen, de sfeer heeft hier iets préhistorisch vanwege het enorme aantal vogels (kokmeeuwen, eenden en ganzen). Daarna gaan we landinwaarts over Wijdenes en komen aan bij hotel-restaurant IJsselmeer in Oosterleek, naast de kerk.

We krijgen een kamer, waar het bijzonder warm is. Er is een goed gevuld buitenterras, waar we ons het bier goed laten smaken. We eten er slibtong met frites en ijs toe.