Wat was de Openbare school aan de Langebrug verbonden aan het Pedologisch Instituut voor een school?

De eerste jaren van de school (tijdens de oprichting in 1962) en in verband met de verbouwing van het schoolgebouw aan de Langebrug -naast de Sociale Dienst en de Brandweer- was de Drie Octoberschool het tijdelijk onderkomen. Tijdens de eerste schooljaren aan de Langebrug werd ook de gymzaal nog verbouwd. De onderwijzers in die periode waren Juffrouw Oostveen, Ton van der Voort, Jaap van der Werf en hoofdmeester Goddijn. Opvolger van de heer Goddijn was de heer Volkers.

Voordat het schoolplein werd vernieuwd was er een strook grond voor de lange zijde van het gebouw. Dit werd omgetoverd tot tuintjes van de leerlingen. In elk speelkwartier werd dan ook driftig gebruikgemaakt van de weinige tijd om het tuintje te verfraaien.

Het schoolgebouw is in de jaren '80 afgebroken. De school zelf is verhuist en heet nu De Brug. Deze is gevestigd aan de Wassenaarseweg te Leiden.

____________________________

Deze school was er voor speciaal basis onderwijs. Officieel was de naam: Pedologisch Instituut. Het was verbonden aan een speciaal onderdeel van de Leidse Universiteit. School en instituut onderzoeken en begeleiden kinderen waarvan niet duidelijk is welke oorzaken zijn van optreden van ontwikkelingsproblemen.(In dit type onderwijs wordt o.a. extra aandacht besteed aan dyslexie. Dyslexie is een specifiek probleem met de verwerking van taal door de hersenen. Het leidt doorgaans tot lees- en spellingsproblemen. Ook andere problemen, zoals gedragsproblemen en faalangst, kunnen het gevolg van dyslexie zijn. Dyslectische kinderen hebben veel begeleiding nodig.)

Free counter and web stats