AVNM (Algemene Vereniging Nederlandse Militairen)

Eerste berichtgeving in Ermelo

1.       Proloog

 

Op 14 maart 1972 is Joop Pison in Venlo op de Frederik Hendrik Kazerne voor zijn diensplicht aangekomen. Hij had het wapenonderdeel Cavalerie, alleen kreeg hij geen zwarte maar een groene baret, omdat de zwarte op waren (…). De bedoeling was dat hij als ééntonnerchauffeur zijn dienstplicht ging vervullen. Dat het anders kan gaan lopen leest u hierna. In een van de eerste weken moest hij een weekend binnen de kazerne blijven als straf. (Bij een uitgaansgelegenheid had hij en meerdere nieuwe soldaten hun baret niet tijdig opgezet. De marechaussee stond de soldaten al op te wachten, nog voordat zij hun baret hadden opgezet.)

In dat weekend moesten de soldaten zich om de zoveel tijd meldden bij de wachtcommandant, omdat gedacht werd dat de soldaten anders toch naar buiten zouden kunnen ontvluchten. Zijn eerste gesprek met een hoge officier had hij gelijk al in die periode achter de rug, omdat hij bezwaar had gemaakt tegen de straf bij de kazernecommandant. Pison was gehuwd en wilde dat weekend gewoon naar huis en vond zo’n straf in het weekend best te zwaar.

Na zijn rijopleiding van twee maanden werd hij overgeplaatst naar Amersfoort. Dat is een Cavaleriekazernestad. Hij moest zich melden in de Bernhard Kazerne, maar diezelfde dag zou hij nog doorreizen naar de Prins Willem III Kazerne, die ook in Amersfoort stond.

In Amersfoort waar hij een maand opleiding genoot doet hij de eerste VVDM stappen. Hij ging met de VVDM afdeling praten om ze te ondersteunen bij de werkzaamheden (hij wilde zijn diensttijd nuttig maken om zijn kamerraden te helpen.

Dit lukte gedeeltelijk. Door een overschot van soldaten die dezelfde opleiding genoten als Pison werd hij overgeplaatst naar Ermelo.
In Ermelo werd hij onder gebracht bij de 41e Pantser Infanterie der Stoottroepen (41Paintinf). De volgende dag na aankomst had Pison al een gesprek met JAN HEURTER afdelingsbestuurder van de VVDM afdeling Ermelo.

 

Dit kwam zijn compagnie commandant ter oren en vroeg Pison nadat hij een uitspraak van hem had gehoord waarin hij had aangegeven dat Pison graag terug wilde naar de Huzaren (waar hij net vandaan kwam). Dit was voor de kapitein aanleiding om te vragen of Pison wel een BVD’er of PSP’er mogelijk wel een CPN’er was.

 

Joop Pison vond dit wel een vreemde gewaarwording, eigenlijk naïef zoals hij toen was, maar wist nog niet wat die Kapitein daarmee bedoelde.

Pison zag in het blad TWINTIG ( het VVDM contactblad voor haar leden) dat er een plaats open viel voor iemand die voelde voor Interne en externe Publiciteit. Dat leek hem wel iets om zich waar te kunnen maken. Hij belde het hoofdbestuur van de VVDM en vroeg of hij zich nog kon aanmelden, dit ging nog, maar dan moest hij snel nog even tien handtekeningen opsturen. Pison kreeg er twintig en dus stapte hij voltrots naar de afdeling Ermelo en vertelde dat hij zich had aangemeld voor die functie. Ook Kees Beemsterboer kwam dit ter oren en vroeg Pison, die door Jan HEURTER was gevraagd om zitting te nemen in het Afdelingbestuur van de VVDM, wat hij moest doen om ook in het hoofdbestuur te komen van de VVDM (Beemsterboer was op dat moment nog geen lid van de VVDM noch Afdelingsbestuurder te Ermelo). Beemsterboer werkte toen bij de Welzijns Zorg en kwam uit dezelfde compagnie, ja zelfs uit het zelfde peloton als Joop Pison, dit zal later iets duidelijker worden waarom ik dit zo hier meld.

 

Pison kon de avond voor de drie maandelijkse VVDM-ledenvergadering niet naar Utrecht komen, maar kwam de dag zelf waarop hij mogelijk gekozen kon worden.

Die morgen werd eerst gesproken, over het "Probleem STOOP" daarna konden s'middags de kandidaten zich presenteren in de drukbezochte ledenvergadering.

 

Tijdens de presentatie van Pison, was Wim Schul (bij velen wel bekend * zie onder) naar Jan Heurter gelopen met de vraag hoe Pison was. Heurter gaf aan dat hij Pison niet kon, omdat deze pas twee weken in Ermelo gelegerd was.

Schul zei dat ze iemand anders moesten kiezen en niet Pison, zo besliste Schul dat na de presentatie van Pison hij aan de afdeling Ermelo (JAN HEURTER) zou vragen hoe Pison was. Op de vraag die Wim Schul stelde aan Heurter gaf Jan aan dat hij niet wist wat Joop wilde (dit terwijl zij samen toch diverse keren met elkaar in Ermelo hadden gesproken). Heurter vond het maar beter om op WIEBE KOSTER te stemmen. Later bleek dat Koster PSP’er. was (Wim Schul) vond Pison te rechts en te behouden om te gaan functioneren in het plan UITHOLLEN en MUITEN (zoals dit zelfs in een van de Witte BVD haar pamfletten stond te lezen).

Aan het einde van de stemmingen kwam Joop Pison uit de verkiezingsstrijd met maar twee stemmen. Beesterboer (inmiddels VVDM lid geworden, werd gekozen tot voorzitter.

 

Joop ging terug naar Ermelo om daar in de afdeling verder te werken. Om medische redenen werd hij na een paar weken gedetacheerd naar de Welzijns zorg in Ermelo, dit was pas na 1 augustus 1972. Op die bewuste 1 augustus was hij op oefening, maar hij had zijn standpunt allang naar voren gebracht op de vergadering van de VVDM afdeling Ermelo. In juli had Pison ook een vervelende ervaring met Heurter te verwerken. In het juli nummer van ‘ALARM’ (het afdelingsblad van de VVDM in Ermelo) stond een brief van de Kapitein Van der Laan. Hij schreef dat er niet alleen verwijten in ‘Alarm’ moesten komen te staan, maar dat als je als dienstplichtige ook mogelijkheden had. Zo gaf hij aan dat je met je commandant moest gaan praten om samen te kijken of hij je kon helpen.

 

Voor Pison was dit een redelijk statement waar hij  beslist achter kon staan en deelde ook de mening van diezelfde kapitein over het feit dat er zowel de soldaten als de beroeps een brug moeten slaan naar elkaar. Echter Jan Heurter scheen een geheel andere mening toegedaan te zijn. Hij schreef een respectloze reactie in de eerst volgende uitgave van het afdelingsblad ALARM.

 

Dit vond Pison al niet correct en wilde in de daarop volgende nummer reageren. Jan Heurter gaf aan dat dit niet de bedoeling was. Ook gaf Heurter aan dat Pison niet met de bataljons commandant in gesprek zou gaan om over diverse zaken voor de manschappen te praten. Dit heeft Pison verschillende malen wel gedaan om, zoals hij aangaf, de sfeer in het bataljon in goede staat te houden.

Heurter en Pison hebben nog een keer met elkaar gesproken, waarbij Heurter een suggestie deed die bij Pison slecht viel. Heurter stelde namelijk voor dat Pison het voorlopig rustig aan moest gaan doen (met als reden "dat er thuis moeilijkheden waren".) Pison speelde het spelletje maar mee. Pison vond wel dat Heurter nu te ver was gegaan. Na nog een bezoek gebracht te hebben aan het hoofdbestuur van de VVDM te Utrecht (waar men het niet de moeite vond om met Pison te praten).

Ook Kees Beemsterboer, die kort daarvoor nog een brief aan Pison had geschreven of hij niet in zijn compagnie kon zorgen (dat wanneer er soldaten waren die Twintig niet ontvingen) dat aan Kees door te geven, nam geen moeite om tijd voor Joop te maken. Maar men liet afdelingsbestuurder Pison in de kou staan .

 

Pison: “Door opkomende sabotagedaden en infiltratie door leden van de  ‘Witte BVD’  is mijn blik veranderd op de VVDM en ben ik uit de VVDM gestapt”.

 

Op 15 augustus stapte Pison officieel uit het afdelingsbestuur, na een gesprek gehad te hebben met enkele oud leden van de VVDM, die er al eerder uit de VVDM waren gestapt. Ook met diverse officieren heeft Pison over zijn stap gesproken, onder andere met zijn bataljonscommandant Overste Roos, waar hij van Heurter dus niet mocht spreken.

 

2. De oprichting van een nieuwe club
 

Bij de afdeling Welzijnszorg heeft hij het plan geopperd om een nieuwe militaire vereniging op te richten en zocht naar een naam. Dit werd toen Algemene Vereniging Nederlandse Militairen afgekort A.V.N.M.

 

Zo werd de A.V.N.M. geboren met behulp van eerste instantie dienstplichtig soldaat De Lange, hij kwam uit de 400 Geneeskundig Bataljon (400 gnkbat) die later niet meer mee deed. In zijn plaats werd later overgenomen door Van der Kroft. Deze laatste zou, zo was de bedoeling, samen met Pison als hoofdbestuurders gaan functioneren.

 

De eerste versie van het lidmaatschap inschrijfformulier:

 

 

AVNM LIDMAATSCHAPS INSCHIJFFORMULIER .

 

Naam ……………………………………………………………..  RANG …………………………………………

Reg. nummer  …………………………………………………. Ingedeeld bij; KLa./KLu./Mar.

Kazerne :…………………………………………………………….. Legerplaats : ………………………….

Onderdeel: ………………………………………… Compagnie / eskadron…………………………….

Is/was Lid van ………………………………………………………………………………………………………..
(Militaire zowel burger vereniging in vullen.)    …………………………………………………..
                                                               Handtekening

Gaat er mee akkoord dat van zijn wedde e.o / dat hij per maand stort een gulden afdraagt aan de A.V.N.M. te Ermelo.

Lidmaat gaat per …… ……….. in.

 

 

In Ermelo had Pison, toen nog als eenling, een pamflet uitgegeven die echter nog radicaler was dan de VVDM zelf. Pison die dit inzag beriep dit in een tweede pamflet, waar later de grondslag voor een vruchtbare A.V.N.M. lag.

 

Een eerste bericht werd uitgebracht in september 1972:

 

A.V.N.M. Algemene Vereniging Nederlandse Militairen.
Gen. Spoorkazerne Gebouw 40, kamer 55 ERMELO.

Betreffende: Rectificatie en

aanvulling Ons nummer: Avnm 0092.

Onze vereniging stelt zich tot doel de positie van de militairen ten opzicht van hun meerderen te verbeteren.

Onze vereniging is ontstaan door de breuk in de V.V.D.M. doordat, met name de wijze van optreden tijdens de anti-groet actie bij velen verkeerd aangeslagen is.

De A.V.N.M. is een vereniging die zich van elk radicaal middel distantieert, doch mondeling en in overleg met soldaten, onder­officieren en officieren tot een resultaat wil komen* Verder wil de vereniging democratisch zijn en geen politieke lijn volgen.

Tevens zullen wij ons tot andere verenigingen wenden om gespreks­partner te worden o.a. Pro Rege, Humanistisch Thuisfront, Open Poort Actie en B.V.V.D.M.

Militairen die met bovenstaande instemmen en lid willen worden van de A.V.N.M. kunnen zich opgeven bij bovenstaand adres

 

Namens het voorlopig bestuur:

 

J.J. Pison

 

p.s. Hiermede is onze eerste brief vervallen

 

  

Vanwege het feit dat Pison in de afgelopen tijd (wegens medische redenen), een rekest (verzoekschrift) had ingediend - met daarbij de opmerking dat, wanneer hij dan toch zou worden ontheven van zijn functie als punt 50 schutter bij de stoottroepen, hij dichter bij huis geplaatst zou willen worden - werd hij overgeplaatst naar de Kolonel Palm Kazerne te Bussum.

 

In de Kolonel Palm Kazerne kwam hij bij het onderdeel Intendance als hofmeester.

 

Hier liet hij in de tweede week na aankomst in een tweetal kranten (te weten de Telegraaf en het Algemeen Dagblad) de oprichting van de AVNM bekend maken.

 

In september 1972 volgde de berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad:

 

 

De Telegraaf:

Splitsing in VVDM

 

Bussum

Een zich rechtsnoemende groep militairen heeft zich afgescheiden van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) en heeft een nieuwe belangengroepering gericht: de Algemene Vereniging van Nederlandse Militairen.

 

De groep zet zich af tegen acties van de VVDM, zoals onlangs de anti-groet-actie. Volgens soldaat Pison, algemeen leider van de A.V.N.M., is de V.V.D.M. door infiltratie van de Bond van Dienstweigeraars 'links' geworden. Hij zei met na­druk dat zijn vereniging geen politiek doel beoogt. De A.V.N.M. telt 25 leden, voornamelijk in kazernes in Bussum en Ermelo. Binnenkort wordt gestart met ­een ledenwerfactie.

De nieuwe vereniging zou, al­dus soldaat Pison, de steun heb­ben van vele officieren.

Belangrijkste doel van de ver­eniging is de verbetering van de positie en de verstandhouding van de militairen ten opzichte van hun meerderen.

 


Opnieuw in De Telegraaf twee weken later:

 

 

Militairen nemen gewroet in dienst niet langer

Tegenhanger VVDM en „Witte BVD” opgericht

 

Van een onzer verslaggevers

BUSSUM, dinsdag

In totaal vijfentwintig dienstplichtige militairen, onder-officieren en officieren, die zich niet voor de karretjes van de Bond van Dienstweigeraars en de Vereniging voor Dienstplichtige Militairen VVDM) willen laten spannen richtten in Bussum de Algemene Vereniging voor Nederland Militairen (AVNM) op.

 

Enkele initiatiefnemers van AVNM komen uit de kring van de VVDM. Men besloot echter deze vereniging de rug te keren, nadat de VVDM onder meer door de anti-groet-actie. eike kans op een redelijk en regelmatig overleg met de defensieleiding had verspeeld. Bovendien is men nu ook ervan overtuigd, dat de z.g. “witte BVD", de Bond van Dienstweigeraars bezig is in de VVDM te infiltreren.

 

Het secretariaat van de nieuwe opgerichte vereniging is voorlopig gevestigd in de Kolonel Palmkazerne in Bussum, waar men zich als lid kan opgeven bij soldaat J.J. Pison.

 

Doel van de AVNM is de belangenbehartiging van militairen door middel van goed overleg met de defensieleiding

 

 

 

Pison kon niet in de Palm kazerne blijven. Deze kazerne was een opleidingscentrum voor onderofficieren voor zowel dienstplichtigen als beroeps in de wapen van intendance. De leiding vroeg waarom Pison naar Bussum was over geplaatst. Na een telefoontje naar Den Haag werd Pison (inmiddels 2 weken bivakerend in Bussum) opnieuw overgeplaatst en nu naar de 646 werktroepen in de Oranje Nassau Kazerne (ONK) te Amsterdam.

Aangekomen in Amsterdam vroeg hij een onderhoud aan met de generaal C. Knulst (Territoriale Bevelhebber West te Gouda) in feite op dat moment zijn hoogste chef. Aan generaal Knulst vroeg hij of er faciliteiten geregeld konden worden, zodat hij tijd kreeg om de AVNM verder te kunnen opzetten en uitbouwen.

 

 

 

 

Oranje Nassau Kazerne Amsterdam

 

Kantoor Territoriaal Bevelhebber West

Kantoor Territoriaal Bevelhebber West

 

 Het Rijkskledingmagazijn

Generaal Knulst gaf aan dat hij daar welwillend naar zou kijken, maar dat het een lastige vraag was. Na een gesprek bij de garnizoenscommandant Kolonel J. le Heux in de Villa aan de Van Eeghenstraat, werd Pison geroepen bij de kazernecommandant majoor E.W. van Oosterom. In het daarop volgende gesprek werd aangegeven dat hij gedeeltelijk werd vrijgesteld en dat er kantoorruimte mogelijk was in de Rijkskleding- magazijnen aan de Conradstraat.

 

 

 

 

 Villa van Eeghenstraat.

                                                                                                                                             

Algemeen Dagblad  oktober 1972

 

Tegenhanger van VVDM start wervingsactie

Van een onzer verslaggevers

Amsterdam, vrijdag

De tegenhanger van de VVDM, de Algemene Vereniging van Nederlandse Militairen start vandaag in de grote kazernes en legerplaatsen een groots opgezette wervingsactie onder dienstplichtigen.

Het voorlopig bestuur van de AVNM verwacht dat vele duizenden militairen zich uit protest tegen het zich te links opstellen van de VVDM bij de nieuwe vereniging zullen aansluiten.

De AVNM, die door redelijk overleg de belangen van de Nederlandse militairen wil behartigen, zag haar ledental in twee weken tijd al stijgen tot ruim 900.

 

 

Inmiddels had Pison een brief ontvangen van de kazerneadjudant Dekker van de Hojel Kazerne, waar de VVDM officieel kantoor hield. Hierop reisde hij naar de Hojel, waar hij een gesprek had met deze adjudant. Tijdens dat gesprek gaf adjudant Dekker aan dat hij een actieve soldaat kende die in zijn kazerne rond liep namelijk MANDERSLOOT.

 

Riepko Mandersloot kwam vervolgens langs en hoorde tijdens het gesprek aan wat Pison wilde. Daarbij vroeg Joop hem of hij geïnteresseerd was. Riepko was dat beslist en dat was ook de dag waar op de A.V.N.M. efficiënter probeerde te gaan werken.

 

In Ermelo had Pison nog gebouwd op steun van de B.V.V.V.D.M. die inschrijfformulieren voor de AVNM hadden gedrukt. Nu kwam er een NIEUWE start. Er werd gezamenlijk opgetreden.

 

Gesprekken volgden met de legerleiding en defensiestaf (o.a. met de Secretarisgeneraal) en DS’70 kamerlid Keuning. Vervolgens werd aangegeven dat wil de legerleiding de AVNM faciliteren dan zouden er ledenwerving acties gepleegd moeten  kunnen worden. Met een wedde van toen was dat voor een dienstplichtig soldaat niet direct doenlijk om heel Nederland door te reizen. Er werd dan ook via vrijvervoer de nodige kazernebezoeken afgelegd.

 

 

Zo is een eerste begin gemaakt aan het werven van nieuwe leden in de opkomstplaatsen Ermelo, Assen, Leiden en Amersfoort. Zo werd er ook een voorlichting gegeven in een vormingscentrum te Wormer.

 

Pison werd gedeeltelijk vrijgesteld en kreeg kantoorruimte in Amsterdam in de Conradstraat, in het kledinmagazijn- complex van defensie. Daar mocht hij halve dagen werken op de afdeling technisch textiel en de andere helft mocht hij werk verrichten voor de AVNM.

 

De A.V.N.M. die in het zadel geholpen moest worden had in de Ermelose tijd steun gekregen van de B.V.V.V.D.M. Zij wilde voor de nodige statuten zorgen, dat duurde echter ontzettend lang voordat die er eindelijk waren.

In Amsterdam werd bij de inmiddels gezochte notaris Van der Laan aangegeven dat het beter was om de voorgelegde staturen grotendeels aan te passen. Uiteindelijk konden ze dan op 28 december 1972 ingediend worden voor de Koninklijke goedkeuring.

 

De eerste officiële statuten van de AVNM:

 

Algemene Vereniging Nederlandse Militairen Opgericht : 15 augustus 1972

 

Naam, Zetel en Duur

 Artikel 1,

De vereniging draagt de naam:  Algemene Vereniging Nederlandse Militairen ( A.V.NM.); en is gevestigd te Amsterdam .

De vereniging is aangegaan op heden voor de tijd van negenentwintig jaar en elf maanden en eindigt derhalve op achtentwintig november tweeduizend twee.

 

Doel

Artikel 2,

De vereniging die een democratisch karakter heeft, open staat voor alle militairen, ongeacht rang of stand, en niet gebonden is aan enige bepaalde politieke of godsdienstige richting, heeft tot doel de belangen van haar leden in de krijgsmacht te behartigen. 

 

Uitvoering ,

Artikel 3

De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

a.       overleg met het Departement van Defensie en zijn Organen;

b.       verstrekken van informatie aan de leden door middel van het uit geven van een eigen periodiek informatieblad en door het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten;

c.        het voor individuele leden des- verzocht optreden als bemiddelaar in geval­len van moeilijkheden of conflicten tussen meerderen en minderen en dergelijke;

d.       en in het algemeen het verrichten van al hetgeen met bovenvermeld doel in de ruimste zin verband houdt.

 

Lidmaatschap.

Artikel 4

De vereniging bestaat uit ereleden , gewone leden , buitengewone leden en donateurs.

Ere-leden worden als zodanig benoemd door de algemene vergadering van afgevaardigden, op voorstel van het hoofdbestuur.

Gewone leden zijn militairen die het lidmaatschap hebben verkregen door aan­sluiting bij de plaatselijke afdeling. Wanneer zij zich bijeen andere afdeling willen aansluiten , kan van het hoofdbestuur hiertoe verlof worden gekregen* Buitengewone leden zijn militairen die buiten het gebied van enige afdeling gelegerd zijn en door het hoofdbestuur als zodanig zijn aangenomen en die militairen die, met klein verlof gegaan, de vereniging teken hebben gegeven als buitengewoon lid bij de vereniging betroken te willen blijven, donateurs zijn zij die te kennen hebben gegeven de vereniging met een periodieke geldelijke bijdrage te willen steunen.

 

Einde van het lidmaatschap.

Artikel 5

Het lidmaatschap eindigt door;

1.       overlijden;

2.       schriftelijke opzeggang van het lidmaatschap per het einde van het verenigingsjaar aan de secretaris;

deze opzegging zal worden gedaan tenminste twee weken voor het einde van het verenigingsjaar;

3.       royement, uit te spreken door het hoofdbestuur;

het aannemen van een lidmaatschap van een vereniging wier doel of werkwijze in strijd is met het in artikel 2 omschreven doel kan voor het hoofdbestuur aan leiding zijn tot royement;

4.       (voor dienstplichtigen ) ingang van klein verlof, tenzij zij te kennen hebben gegeven als buitengewoon lid bij de vereniging betrokken te willen blijven.

 

Afdelingen en Districten ,

Artikel 6

Tien of meer leden kunnen zich tot één afdeling verenigen. In een gemeente mag niet meer dan één afdeling gevestigd zijn. Het gebied van elke afdeling wordt door het hoofdbestuur na overleg met deze en met de aangrenzende afdeling(en) bepaald. De aanneming van afdelingen geschied door het hoofdbestuur.

 

Bevoegdheid,

Artikel 7

De bevoegdheid der afdelingen wordt geregeld bij huishoudelijk reglement. Elke afdeling regelt bij eigen huishoudelijk reglement haar inrichting en werkzaamheden . Een zodanig reglement verkrijgt eerste kracht door goedkeuring van het hoofdbestuur.

Afdelingen die handelen in strijd met de statuten en reglementen der vereniging of met een besluit der algemene vergadering van afgevaardigden kunnen door de algemene vergadering van afgevaardigden worden ontbonden.

 

Samenvoeging tot districten

Artikel 8.

De afdelingen worden door het hoofdbestuur samengevoegd tot districten , Ook een afdeling kan een district vormen. Elk district regelt per eigen huis­houdelijk reglement haar inrichting en werkzaamheden. Een zodanig reglement verkrijgt eerst kracht door goedkeuring van het hoofdbestuur.

 

Hoofdbestuur.

Artikel 9.

Het hoofdbestuur bestaat uit tenminste vijf leden. Zij worden uit de leden voor ten hoogste drie jaar gekozen op de wijze als in het huishoudelijk reglement is bepaald.

 

Artikel 10.

De handhaving van statuten en reglementen, de behartiging van de belangen der vereniging en de uitvoering van haar besluiten zijn opgedragen aan het hoofdbestuur .

 

 

Het hoofdbestuur beslist over de aanwijzing van de voorzitter de secretaris en de penningmeester .

Het hoofdbestuur wijst uit haar midden tenminste drie leden aan die het dagelijks bestuur vormen op de wijze als in het huishoudelijk reglement is omschreven.

 

Aan het bestuur komen alle bevoegdheden toe die niet krachtens deze statuten of enig daarop steunend reglement aan andere personen of colleges zijn toegekend.

 

 

Artikel 11.

Alle besluiten van het hoofdbestuur worden genomen bij volstrekte meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen, (Ten zij elders in deze statuten voor een bepaald besluit een gekwalificeerde meerderheid wordt vereist,) Indien over een voorstel de stemmen staken wordt het geacht te zijn verworpen. Bij alle stemmingen worden blanco stemmen geacht niet te zijn uitgebracht,

 

Artikel 12,

Door het bestuur (hoofdbestuur) kunnen rechtsgeldige besluiten worden genomen buiten een vergadering, indien van de in functie zijnde hoofdbestuursleden tenminste allen op een na zich voor het besluit verklaren.

 

Vertegenwoordiging.

Artikel 15.

De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door het hoofdbestuur, Tegen-over derden kan verstaan worden volstaan met de handtekening van twee bestuursleden, onder wie hetzij de voorzitter, hetzij de secretaris, hetzij de penningmeester. Voor het beschikken over saldi bij banken of girodiensten is de handtekening van de penningmeester voldoende.

 

Jaarrekening .

Artikel 14.

1.       Het boekjaar van de vereniging loopt gelijk met het kalenderjaar.

2.       Per ultimo december van ieder jaar worden de boeken van de vereniging afgesloten en wordt daaruit door de penningmeester een jaarrekening opgemaakt, welke uiterlijk in de maand mei daaraanvolgend door alle bestuursleden en door de registeraccountant ondertekend aan de jaarlijkse algemene vergadering van afgevaardigden ter goedkeuring wordt aangeboden .

3.       Van de dag van oproep tot de jaarlijkse algemene vergadering van afgevaar­digden tot haar afloop ligt de jaarrekening ten kantoren van de vereniging voor de leden ter inzage .

4.       Indien enige ondertekening als hierboven in lid 2 van dit artikel bedoeld onderbreekt, wordt de redend daarvan op de stukken medegedeeld.

5.       Vaststelling zonder voorbehoud door de algemene vergadering van afgevaardigden van de aan haar aangeboden jaarrekening strekt tot decharge van het bestuur voor het door het bestuur over het afgelopen boekjaar gevoerde beheer.

 

Algemene vergadering van afgevaardigden .

Artikel 15.

1.       Uiterlijk voor één juli van elk jaar wordt de jaarlijkse algemene vergadering van afgevaardigden gehouden waarin :

a.       door het bestuur verslag wordt uitgebracht omtrent de gang va» zaken van de vereniging en het gevoerde beheer in het afgelopen boekjaar;

b.       de jaarrekening (waarin begrepen de begroting voor het komende boekjaar) wordt vastgesteld;

c.        wordt voorzien in de bestaande vacatures;

d.       de contributie der leden over het komende boekjaar wordt vastgesteld;

e.       de registeraccountant voor het komende boekjaar wordt benoemd;

f.         verdere onderwerpen van de agenda behandeld worden.

2.       Voorts worden algemene vergaderingen van afgevaardigden gehouden zo dikwijls als het bestuur dit noodzakelijk acht of tenminste drie afdelingen dit verlangen» In het laatste geval roept het hoofdbestuur binnen zes weken na ontvangst van zodanig verzoek een algemene vergadering van afgevaardigden bijeen . Blijft het hoofdbestuur in gebreke dan hebben bedoelde afdelingen zelf het recht de vergadering bijeen te roepen .

3.       De leiding van de vergadering berust bij de voorzitter van het bestuur.

Bij afwezigheid of ontstentenis van de voorzitter wordt door de vergadering vastgesteld wie er voorzitter zal zijn.

4.       De vergaderingen worden gehouden op dag, uur en plaats als door het bestuur in de oproeping wordt vermeld; de termijn van oproeping zal tenminste vijftien dagen bedragen, dag van oproeping en van vergadering daaronder niet begrepen. De oproeping zal vermelden de te behandelen agendapunten.

5.       Elk lid van de vereniging heeft toegang tot de vergaderingen en heeft het recht aan de beraadslagingen deel te nemen.

6.       Stemrecht hebben uitsluitend de afgevaardigden, en wel ieder van hen één stem.

7.        Afgevaardigden als bedoeld in het vorige lid worden aangewezen door de districten op bij huishoudelijk reglement te regelen wijze .

8.       Over personen wordt schriftelijk, over zaken mondeling gestemd. De voorzitter kan bepalen dat ook over zaken schriftelijk wordt gestemd.

9.       Alle besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van het aantal der uitgebrachte stemmen , (wordende blanco stemmen geacht niet te zijn uitgebracht) tenzij elders in deze statuten voor een bepaalde besluit een gekwalificeerde meerderheid wordt vereist.

Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

10.   Stemmen bij volmacht is mogelijk.

11.   De algemene vergadering van afgevaardigden kan een besluit nemen dat aan de gewone leden gedurende een bepaalde periode een omschreven verplichting oplegt, mits dit besluit wordt genomen met een meerderheid van twee/derde der uitgebrachte stemmen.

12.    In spoedeisende gevallen kan het hoofdbestuur -mits met algemene stemmen- een besluit nemen , waarbij aan gewone leden een omschreven verplichting wordt opgelegd. Een zodanige bestuursbesluit zal worden getoetst aan het oordeel van de eerst-volgende algemene vergadering van afgevaardigden en zal geacht worden te zijn vernietigd als niet in die vergadering het bestuur met een meerderheid van twee/derde der uitgebrachte stemmen wordt bekrachtigd.

 

Huishoudelijke reglementen

A rtikel 16

De vereniging kent drie soorten huishoudelijke reglementen, te weten;

a.       het huishoudelijk reglement van de vereniging;

b.       het huishoudelijk reglement van een district;

c.        het huishoudelijk reglement van een afdeling;

 

Tenzij uit deze statuten duidelijk anders blijkt wordt met "huishoudelijk reglement" bedoeld het huishoudelijk reglement van de vereniging .

 

Artikel 17.

Huishoudelijke Reglementen mogen niet in strijd zijn met de statuten

 

Artikel 18.

Het besluit tot vaststelling of wijziging van het huishoudelijk reglement van de vereniging wordt genomen door de algemene vergadering afgevaardigden met een meerderheid van tenminste twee/derde der uitgebrachte stemmen. Zodanig reglement kan verplichtingen voor de gewone leden, met sancties op overtreding daarvan, inhouden.

 

Andere Organen.

Artikel 19.

Bij huishoudelijk reglement kunnen andere organen in het leven geroepen worde, mits ook een regeling wordt opgenomen omtrent samenstelling, en bevoegdheden van die organen.

 

Geldmiddelen

Artikel 20.

De geldmiddelen der vereniging bestaan uit;

a.       contributies;

b.       donaties;

c.       andere baten.

 

Statutenwijziging en ontbinding

Artikel 21.

Besluiten tot statutenwijziging en ontbinding der vereniging worden genomen door de algemene vergadering van afgevaardigden met een meerderheid van twee/derde der uitgebrachte stemmen.

 

Slotbepaling Artikel 22.

In afwijking van hot voorgaande treden voor de eerste maal als bestuurders op:

Dpl. sld Pison J.J., gelegerd te Amsterdam

Dpl. Sld Mandersloot R.W.F., gelegerd te Utrecht

Dpl. Sld Geerligs G., gelegerd te Ermelo

Beroeps mil. Bon C., wonende te Amsterdam

en

Beroeps mil. Kleeman J.A., woont ook in Amsterdam.

 

 

Dat er twee beroepsmilitairen zijn aangezocht om als medeondertekenaars te fungeren was louter om het vijfmanschap compleet te maken. Cor Bon was de kazerne adjudant en Jan Kleeman was sergeant van de kazernecompagnie. Als Pison andere militairen op dat moment was tegen gekomen hadden hier mogelijk andere namen gestaan. Het was dus een noodoplossing de twee heren zijn nooit actief in de AVNM geworden

 
 

De tweede versie van een inschrijf formulier van de AVNM:

 

 

A.V.N.M.

p.a sld Pison J.J.

Oranje Nassaukazerne

Amsterdam

De vereniging die naast de V.V.D.M.
is ontstaan, om op redelijke en de­mocratische wijze, de "belangen van de dienstplichtigen te behartigen.

 

 

Ondertekende geeft zich op als lid van de A.V.N.M. en machtigt het hoofdbestuur van de A.V.N.M. om zijn lidmaatschap van de V.V.D.M. op te zeggen.

Naam en voorletters:________________________ rnr:___________ Rang:__ ______

Burgeradres:_____________________ _____________________________ Woonplaats:____________ _______

Militair adres:__________________________________ lichting:___________________      

Lid  V.V.D.M.     ja/nee

 

De contributie bedraagt f  12.= voor de gehele diensttijd voor dienstplichten en voor beroeps f 12.= per jaar.
De contributie kan als volgt worden overgemaakt:

1.   D.m.v. postwissel aan bovenstaand adres.

2.   Per bank/giro Coöp Raiffeissenbank Naarden-Bussum
 Postgiro van de bank 57291 t.g.v. 3437-37.310

3.   D.m.v. een stortingskaart, zie mogelijkheid twee

                                                                            Datum:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

                                                                            Handtekening:

 

 

 

PERSBULLETIN                                                                                                         A.V.N.M.

 

De Nederlander vraagt een inzetbare krijgsmacht, de belastingbeta­ler vraagt een efficiënte krijgsmacht,welke uitgaande van haar doelstellingen optimaal moet kunnen functioneren. Het blijft onze taaie de rechten, welke onze parlementaire democratie ons verschaft heeft,te verdedigen. Het democratiseringsproces heeft ons inspraak gegeven, welke echter alleen haar bestaansrecht behoudt, wanneer wij ook weten te luisteren, anders doen wij afbreuk aan de basisgedachte dat onze kritiek van opbouwende aard dient te zijn en zou zij bovengenoemde doelstellingen juist ondermijnen*Het is daarom bij het leveren van kritiek ook zaak indien dat nodig is, hand in eigen boezem te kunnen steken d.w.z, een en ander hoeft niet alleen van de kant van de werkgever c.q., de regering te komen t.a.v, de werknemer binnen het bedrijf dat krijgsmacht heet.

 

Centraal binnen de krijgsmacht staat de mens,de werknemer. Zoals binnen het bedrijfsleven een causaal verband bestaat tussen productie en sociaal- en geestelijk welzijn, zo ook zijn deze laatste factoren binnen de krijgsmacht van uiterst belang t.a.v. bovengenoemde doelstellingen.

 

Uitgaande van het denkbeeld te willen appelleren aan het gevoel van redelijkheid hoopt de Algemene Vereniging van Nederlandse Militairen, als belangenvereniging welke haar voornaamste taak gesteld ziet in een pogen de werksituatie binnen de krijgsmacht zo veel mogelijk te verbeteren zonder aantasting van haar doelstellingen, dan ook uitgenodigd te worden voor het georganiseerd overleg.

Het blijkt namelijk steeds weer dat binnen normaal overleg zeer veel te bereiken is en dat allerlei zogenaamde pressiemiddelen (lees: het scheppen van voortdurende conflictsituaties) meestal slechts een averechts effect hebben, nog afgezien van het feit dat zij afbreuk doen aan onze nationale verdediging.

 

Utrecht                                                                                                         dpl.sld. R.W.P.Mandersloot

 

 

De vierde versie van het inschrijf formulier

 

 

 

A L G E M E N E V E R E N I G I N G N E D E R L A N S E M I L I T A I R E N

 

Sarpathistraat 154

Amsterdam

 

I N S C H R I J F F O R M U L I E R   VOOR HET LIDMAATSCHAP VAN DE A.V.N.M.

 

Hierbij geef ik mij op als lid/donateur van de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen

Ik ga er mee accoord, dat de contributie ad f 1,--  per maand van mijn wedde e.o. cq salaris wordt ingehouden.

 

Naam + voorletters:________________________________________________________

Burgeradres:      ___________________________________________________

Woonplaats:       ___________________________________________________

Registratienummer: ________________________________________________

Lichting: _________________________________________________________ 

Vrijwillig/verplicht dienend. Rang: _____________________________________

Bataljon / afdeling: _________________________________________________
Kazerne/Legerplaats/basis:____________________________________________

Cie/batt/esk/sqn: ___________________________________________________

Plaats van kazerne: _________________________________________________

Datum van inschrijving: ______________________________________________

 

                                                                                                    Handtekening:

                                                                                                    ____________________

 

 

 

 

Op 3 januari 1973 verscheen in de Amersfoortse Courant het volgende bericht:


AVNM
al in kontakt met DS'70 en VVD

 

'VVDM is politieke, extreem-linkse klub door invloed BvD'

 

ERMELO — Sinds kort heeft Nederland naast de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) en de Bond van Verplicht, Vrijwillig en Voormalig Dienende Militairen (BVVVDM) een nieuwe organisatie, die op haar eigen wijze de belangen van de „werknemers" in de krijgstucht wil behartigen: de Algemene Vereniging van Nederlandse Militai­ren (AVNM). De ANVM is een afscheiding van de VVDM, die in haar ogen de krijgsmacht wil uithollen via de boycot en het pressiemiddel, politisering en polarisatie, kortom op basis van het konfliktmodel. AVNM-oprichter Joop J. Pison, die de vereniging op 15 augustus 1972 naar direkte aanleiding van de groetweigerdag op de eerste van die maand in de Ermelose Generaal Spoorkazerne officieel in het leven riep, vindt het op z'n zachtst gezegd onfris, dat de VVDM openlijk politiek stelling neemt en de feilen van de militaire dienst in verband brengt met de algemene maatschappelijke strukturele tekortkomingen. Hij is van oordeel dat de harde praktijken geenszins in het belang van de militair zijn, integendeel, zijn positie door represaille vanwege het krijgstuchtelijk gezag eerder ondermijnt, omdat hij dan toch aan het kortste eind trekt. Dat die laatste konstatering dan zou kunnen duiden op een machteloze, ondergeschikte plaats van de dienstplichtige zou Joop Pison niet willen zeggen. „Gezag moet er nu eenmaal zijn", merkt hij op, „en via vriendschappelijk overleg is er heus wel wat te bereiken".

 

De ANVM onthoudt zich van een politieke visie, zo luidt één van haar lijfspreuken. Felle kritiek uit hij dan ook aan het adres van de militante VVDM, die haar akties duidelijk vermaatschappelijkt en zich op grond van haar uitgangs­punten zonder omwegen achter politeke groeperingen als PvdA, D'66, PPR. PSP en CPN stelt. Pison:

 

„De VVDM is gewoon extreem­links geworden en wil niets anders dan de krijgsmacht om zeep helpen. Wij zijn bereid om met ieder­een te maken te hebben, die zich positief manifesteert en vinden het onjuist om ons bij voorbaat op een bepaalde categorie mensen vast te pinnen". Maar in het ver­volg van het gesprek doet hij ge­wag van uitstekende AVNM-kontakten met vooral DS '70 en WD, die zich - evenals de konfessionelen naar zijn zeggen - solidair met zijn klnb hebben verklaard en zich na Koninklijke goedkeuring van de AVVM- statutten ten volle voor de nieuwe organisatie zullen inzetten.

Op de vraag of dat dan geen politieke stellingname is ter konsolidatie van de, juist door de VVDM aangevochten demokratische verworvenheden, antwoordt Pison: „Je kunt niet buiten de politiek om werken. Wij lopen er niet mee te koop, zoals de VVDM. We schakelen onze kanalen in als we dat nodig vinden. Daarom had­den we DS '70 en VVD alvast benaderd". Hij benadrukt nog­maals ook voor anderen open te staan, maar geeft toe niet b.v. PvdA of D '66 naar hun oordeel over de AVNM te hebben gevraagd.

 

Revolutie
De AVNM werpt zich op als belangenvereniging, „die haar voornaamste taak gesteld ziet in een pogen de werksituatie binnen de krijgsmacht zoveel mogelijk te verbeteren zonder aantasting van haar doelstellingen", zoals in een perscommuniqué stond te lezen dat de AVNM vorige maand in Nieuwspoort uitgaf. Het kwalijkste element binnen de huidige VVDM vindt Joop J. Pison de „infiltratie" van de Bond van Dienstplichtigen (BvD), de dienst­weigeraars dus, die hij als gevaarlijke kommunistische handlangers beschouwt. Relaties met Rusland en zelfs China sluit Pison zelfs niet uit. „Ze willen de macht overnemen",, aksentueert hij zijn Sovjet-syndroom. „Dat is niet te tolereren. Hier is men tenminste vrij om te zeggen en te schrijven wat men wil. Zie maar naar Volks­krant, Telegraaf en VPRO. Neder­land. kan uit de NAVO stappen. De VS zullen haar niet tegenhouden. We kunnen stoppen met leger en kernwapenfabrikage. Maar laten we het maar niet doen. Die diktatuur van de Russen hoeven we hier niet. En China is te vrezen. Daar verbouwen ze hasj - die in 't land zelf niet gebruikt mag worden - om naar het westen te transporteren en hier de jeugd te bederven in het belang van de revolutie". Hij zegt daar geen be­wijzen of feitelijke aanwijzingen voor te hebben en legt de vraag of dat dan geen politieke opstelling is in feite naast zich neer door ten tweede male te wijzen op onze duurgekochte (Hitler) vrijheid.

 

Verantwoordelijk

Het volgende moment zegt Joop J. Pison dat de AVNM zich niet bemoeit met NAVO-bondgenoot Portugal in haar Zuid- Afrikaanse koloniën en Amerika in Vietnam. „Daar heb ik wel een mening over, maar die is niet van belang. Wij springen als AVNM op de bres voor de militairen in Nederland. Die zaken daarbuiten zijn duide­lijk politieke aangelegenheden, die niet op ons werkterrein liggen", zegt hij. Geen antwoord geeft hij op de vraag, of een militair die deel uitmaakt van een multinationaal defensieapparaat (NAVO niet medeverantwoordelijk is voor het optreden van een partnerland, dat tegen de regels van zijn bondgenootschap (defensie en geen agressieve opstelling) en de door hem ondertekende Rechten van de Mens in elders oorlog voert. Dat de VVDM daartegen ageert vindt hij echter geen aanvaardbare zaak.

 

 

 (Tijdens interviews kunnen journalisten vragen stellen waar je in een hoek wordt gemanoeuvreerd.  Of ik geef geen antwoord of ik probeer naar eer en geweten de toch moeilijke vraag te beantwoorden, met alle gevolgen van een bepaalde publicatie, zoals hierboven.)

De tijdgeest laat zien dat bepaalde journalisten ook met hun eigen ideeën en achtergrond niet altijd objectief of onafhankelijk zijn. In het interview komt de journalist dan ook met diverse opmerkingen, waar Pison (zonder media training) toen naïef op antwoordde.


Op 13 januari 1973 komt er een tweede interview met Joop Pison, dit keer in het Leidsch Dagblad

 

Nieuwe vereniging voor militairen opgericht.

 

‘Linkse VVDM wil het leger uithollen’

Door Ida Overdevest

 

Als behoudende afsplitsing van de landelijke Vereniging Voor dienstplichtige Militairen (VVDM) werd onlangs gesticht de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen (de AVNM). De oprichter is de 21-jarige, uit Leiden afkomstige dienstplichtige soldaat Joop Pison.

 

De organisatie heeft op dit moment al 2000 leden. De belangrijkste drijf veer voor de AVNM is haar kritiek op doelstelling en werkwijze van de VVDM. Joop Pison: "De VVDM is politiek-links, voert zinloze acties, lokt conflicten met hogere instanties uit. De AVNM wil absoluut geen politieke lijn volgen. Integendeel, we zijn a-politiek. We willen in voortdurend overleg met de bevoegde instanties de problemen die er zijn. oplossen. De AVNM probeert daar¬om ook in het georganiseerd overleg van het ministerie van defensie te komen". In de statuten van de AVNM staat dat de vereniging zich tot doel stelt "de belangen van alle militairen, ongeacht rang of stand en niet gebonden aan enige politieke of godsdienstige richting te behartigen". Dit betekent dat ook beroepsmilitairen, zoals officieren sergeants kapiteins en majoors, lid kunnen zijn. Joop Pison is niet bang ingekapseld te worden door de vertegenwoordiging van in feite tegengestelde belangengroepen. "Integendeel. We moeten samen met de legerleiding de mogelijkheden van eventuele veranderingen onderzoeken en prioriteiten stellen. Daarbij komt dat je via je meerderen weer contacten kunt leggen met de overheid. Bovendien houden we hierdoor de BVD (Bond van Dienstplichtigen voorheen Bond van Dienstweigeraard) van ons lijf”. De angst van de AVNM voor de BVD is zeer groot Op allerlei manieren probeert Joop Pison dan ook aan te tonen dat de radicale BVDers binnen de VVDM willen gaan woekeren. Hij verwijst naar recente publicaties van de Telegraaf, die in een drietal artike­len de VVDM en de BVD heeft trachten door te lichten.

Joop Pison is zelf actief lid geweest van de VVDM. En wel als afdeling bestuurder Ermelo. Hij stelde zich in juni 1972 beschikbaar bij de verkiezingen voor het VVDM hoofdbe­stuur in Utrecht. Volgens Pison is men toen met de afdeling Erme­lo gaan praten en is hij toen be­schreven als een gematigd iemand. Om die reden zou hij ondermeer, niet gekozen zijn. Ook in de anti-groet actie, vorig jaar door de VVDM georganiseerd zag Pison geen heil. "Dit is een van de zinloze acties, waardoor je alleen maar de auto­riteiten in het harnas Jaagt. Ik ben tegen elke vorm van politiserende actievoering. Als belangenvereniging voor soldaten moet je je niet onledig houden met politieke zaken". Ook de inhoud van het VVDM-krantje dat in Ermelo verscheen en waarin nog­al geschopt werd tegen autoriteiten, stuitte Pison tegen de borst.

De druppel die de emmer tenslotte deed overlopen was de vergade­ring van de VVDM met de socioloog C. Poppe van de NVV. Poppe raad­de de VVDM aan te werken volgens het conflictmodel, een modieus be­grip dat inhoudt conflicten gebrui­ken of zelfs zoeken om iets te berei­ken. Bijvoorbeeld boycotacties tegen overlegorganen om te bereiken dat de soldaten zelf inspraak krijgen. Op dat moment wendde pison zich af van de VVDM. De AVNM was geboren. Het interim bestuur be­staat uit 5 man, onder wie twee be­roepsmilitairen. Het bestuur heeft van de legerleiding faciliteiten ge­kregen, zoals kantoorruimte, vrij van dienst. De VVDM heeft deze fa­ciliteiten ook gekregen. Door haar acties maakt zij er echter misbruik van, aldus Pison.

Rusland

Waaruit de activiteiten van de AVNM zullen gaan bestaan is nog niet duidelijk. Pison: "We willen de belangen behartigen van de militairen. Er is bijv. de laatste tijd veel te doen over hygiëne in de kazernes. Er moet inderdaad wel het een en ander verbeterd worden. Van de andere kant is het ook wel zo dat de soldaten van de bestaande voorzieningen niet eens altijd gebruik maken. We moeten dat onderzoeken, in overleg met de instanties".

Over de functie van het leger zegt Pison: "Je moet het leger als een noodzakelijk kwaad zien. De verwikkelingen in Vietnam laten duidelijk zien dat een leger nodig is. De Nederlander vraagt een inzetbare krijgsmacht, de belastingbetaler vraag een efficiënte krijgsmacht, die uitgaande van haar doelstellingen, optimaal moet kunnen functioneren. Het blijft onze taak de rechten, welke onze parlementaire democratie ons verschaft, te verdedigen. Als Rusland binnen valt, moeten we ons kunnen verdedigen. De VVDM probeert door politisering en pressiemiddelen het leger te ondermijnen. Wij willen dat niet".

Voor Pison staat vast dat de VVDM een rode beleidslijn voert. Hij zegt dit te kunnen bewijzen. Hij zou van een betrouwbare medewer­ker een betalingsbewijs te hebben gekregen waarop staat dat het bestuur van de VVDM in november 2000 gulden heeft overgemaakt aan de Rode Jeugd in Eindhoven.

Verder noemt hij contacten met CPN, PSP, PPR, Pax Christie, NVV, Vara en Volkskrant. „Als de VVDM terug komt op haar aanvankelijke doelstelling en de contacten met die groeperingen beëindigd zouden we nog eens kunnen gaan denken over samenwerking".

  

Politiek

Kees van den Boom, publiciteitsman van de VVDM en redacteur van het VVDM-krantje „Twintig" is niet enthousiast over de oprichting van de AVNM. De vereniging heeft zich zo zegt hij nog niet gepresenteerd als een levensvatbare organisatie.

Over de kritiek van de AVNM op de linkse lijn die de VVDM volgens hen zou volgen, zegt hij: „De VVDM wil bereiken dat de soldaat mondig wordt binnen het bestel; dat hij inspraak krijgt. Dat betekent dat we aan de fundamenten van de krijgsmacht moeten werken. Wij proberen dat door overleg. Maar het kan geen kwaad dat overleg wat kracht bij te ' zetten door middel van petities, protestacties. Door een wat hardere aanpak kan je een overleg verspoedigen". Kees van den Boom gelooft niet dat het aantrekken van beroepsmilitairen binnen de organisaties, zoals bij de AVNM, het overleg zal vergemakelijken." Het lijkt me onmogelijk zo te werken. De belangen zijn totaal verschillend. Het gevaar bestaat-dat ze zich laten inkapselen door de legerleiding. Contacten met het linkse front zijn er zeker. Maar we hebben ook contact met andere groeperingen. Het is niet zo dat we bepaalde groeperingen uitsluiten vanwege hun ideologie. De aantijging dat er BVDers in de VVDM zouden zitten is pertinent onwaar. We hebben wel contact met de BVD. Overigens heeft de AVNM zelf ook contacten met de VVD, DS '70, KVP, OSL (Oud Strijders Legioen) en met de Telegraaf. Ik vraag me dus wel af wat de AVNM onder politiek verstaat, aldus Van den Boom.

 

(De genoemde Telegraaf artikelen waren geschreven door Johan Olde Kalter –toen journalist van De Telegraaf)

 

In het blad GV (Geestelijke Verzorging van vijftien tot dertig januari negentienhonderddrieenzeventig stond een dubbel interview van VVDM en AVNM bestuursleden.

HET BLAD “Pak mee”is nieuw van opzet en uitvoering, dat elke 14 dagen heet maar altijd blijft ‘GV blad dat je niet mag missen. Dat toen 26 jaargangen lang Reveille was, maar dat nu ‘Interservice’ wordt.

 

Zeggen we 'ja' tegen het leger?

In luttele jaren is de VVDM erin geslaagd in Nederland een begrip te worden. Niet iedereen zegt echter 'ja' op de vraag of deze organisatie met haar huidige strategie en activiteiten op de goede weg is. Omdat wij vinden dat het hoor en wederhoor altijd het volle pond moet krijgen, hebben wij aan voor- en tegenstanders van de VVDM enige vragen gesteld. Voor de VVDM antwoorden voorzitter drs. Kees Beemsterboer en hoofdbestuurslid Henk van Rees en voor de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen (een tegenhanger van de VVDM) J. J. Pison en R. W. F. Mandersloot.

 

De VVDM’ers

Wat is uw commentaar op de bewering dat de VVDM wordt geïnfiltreerd door extreem-linkse organisaties (zoals in De Telegraaf wordt gesuggereerd) die sleutelposities proberen te verkrijgen?

 

 

Beemsterboer: 'Deze bewering is onjuist. Het standpunt van de WDM is: laat duizend bloemen bloeien. Elk lid mag alles denken en zeggen wat het wil, mits het zich maar aan onze regels houdt. Ons hoofdbestuur bestaat uit vogels van diverse pluimage. Het artikel in De Telegraaf over deze kwestie is volstrekt tendentieus, ook waar het over de witte BVD (Bond van Dienstplichtigen) gaat. De mensen zijn reglementair gekozen'.

Van Rees: 'Ik vind stellig niet dat de WDM wordt geïnfiltreerd door linkse organisaties. Onze opstelling is steeds deze geweest: elke dienstplichtige kan lid zijn van de VVDM. Hij moet zich dan wel aan de doelstellingen en de beleidslijn houden. Het staat iedereen natuurlijk vrij om die doelstellingen te veranderen. In dat geval zal de ledenvergadering, het hoogste orgaan van de VVDM, daarover beslissen.

Onze leden kunnen lid zijn van elke politieke partij of organisatie die zij maar wensen. Dat is de vrijheid die men heeft en dat is de vrijheid die wij toestaan. Maar binnen de VVDM moet men zich schikken. Met name in de besturen. Tot nog toe zijn er met leden van bijvoorbeeld de PSP en de CPN geen moeilijkheden geweest. En wie communistische ideeën zou willen strooien, om maar een voorbeeld te noemen, die zou op de vingers worden getikt en te verstaan gegeven dat hij buiten zijn boekje zou gaan. Wat De Telegraaf heeft gedaan is het geven van een foutieve voorstelling van zaken. Het is een fabel dat extremisten in de VVDM naar een machtsgreep streven.

 

Wat vindt u van de beschuldiging dat kadercursussen van de WDM, zoals scholingsweekeinden, een soort manipuleercursussen zouden zijn?

Beemsterboer: 'Ook deze beschuldiging is onjuist. Het woord manipuleren heeft op zich geen ongunstige betekenis. De meeste mensen maken die ervan. De kadercursussen zijn bedoeld om de leden van de afdelingen die vaak in wanhoop naar de meest extreme middelen grijpen en die geen inzicht hebben in de vraag over welke middelen zij beschikken, een beetje wegwijs te maken. Zo helpen wij bijvoorbeeld bij het opstellen van een beklag. De WDM is geen wasmiddel dat je zomaar even verkoopt.

 

Het hele samenspel is erop gericht om druk op defensie uit te oefenen. Ook gewone bonden hebben hun kadercursussen. Wij zullen onze zaken op dezelfde manier oplossen als de vakbeweging doet’.

Van Rees: ‘Dat wij zouden manipuleren is volstrekt uit de lucht gegrepen. De kadercursussen zijn- net als bij normale vakbonden – opgezet om leden die actief willen zijn te scholen. We lichten die leden ook over onze doelstellingen in. Daarbij gaat het om practische en theoretische scholing. De VVDM is bezig zich als een vakbond te ontwikkelen. Daarom onderhouden wij ook contacten met de grotere vakbeweging. Een ander doel: de cursussen scheppen een band met de afdelingen.

 

Gaat de VVDM er nog van uit dat de krijgsmacht alszodanig voor haar niet in discussie is?

Beemsterboer: 'Bij welk bedrijf je ook werkt, er behoort altijd kritiek te zijn op de hele organisatie, op dat hele bedrijf. Als de dienstplichtige kritiek uitoefent op het leger" kan de leiding daarmee haar voordeel doen. De dienstplichtige moe^ zich ook afvragen: waarom doe ik dit? waarom ben ik in dienst? Voor de WDM is de krijgsmacht wel een realiteit'.

Van Rees: 'De krijgsmacht als zodanig mag best in discussie zijn, zonder datje er onmiddellijk conclusies van opheffen of afschaffen aan verbindt. Je moet er van uitgaan dat het leger bestaat, dat het werkelijkheid is, maar je moet wel over de doelstellingen ervan kunnen discussiëren'.

 

Kiest u in uw activiteiten voor het conflictmodel of voor het harmoniemodel?

Beemsterboer: 'Dat is een moeilijke vraag. Er worden hier woorden gebruikt die in de volksmond een andere betekenis hebben dan in de sociologie. De VVDM en defensie jagen vaak tegengestelde belangen na. Je moet proberen door overleg - eventueel gesteund door acties - jouw standpunt naar voren te brengen'.

Van Rees: 'Op deze vraag kan ik niet een-twee-drie antwoord geven. Bij de VVDM heeft de afgelopen jaren overleg op verschillend peil vooropgestaan. Het voeren van acties gebeurde ter ondersteuning van dat overleg. Als resultaten uitblijven is het verklaarbaar dat in de kazernes de behoefte aan verdere acties ontstaat om bepaalde zaken duidelijker te stellen. Het is erg jammer dat positieve resultaten over het parate weekeinde en over Nieuwersluis niet na tijden lang praten, maar pas na demonstraties mogelijk bleken. De WDM voert het overleg in haar banier. Wie het overleg kiest, kiest voor het harmoniemodel. Maar waar het harmoniemodel faalt kan het conflictmodel zeker werken. Overigens: de VVDM wil geen actie om de actie'.

 

De AVNM'ers

Waarom gaan jullie uit de VVDM in plaats van te trachten binnen deze vereniging je invloed te vergroten ?

Pison: 'Als u (in De Telegraaf) leest wat er allemaal binnen de WDM gebeurt, dan begrijpt u dat het ontzettend moeilijk is om daarin nog iets te ondernemen. Het is vechten tegen de bierkaai. Toen ik indertijd als afdelingsbestuurder uit Ermelo in de Hojel in Utrecht binnenliep werd ik daar nauwelijks bekeken. Er was hoegenaamd geen belangstelling voor de afdelingsbestuurder Pison.

Mijn fundamentele bezwaren tegen de VVDM? In de overlegorganen poogt men slecht te houden wat slecht is en wat goed is moet slecht worden. Men streeft naar het conflictmodel. Wij als AVNM doen veel voor de soldaten, de  VVDM is meer op persoonlijk belang uit. Op een gegeven ogenblik ben uit de VVDM gestapt. Ik kom weer terug als de VVDM "het hele spul “ overboord gooit, want het is natuurlijk belachelijk dat er twee verenigingen voor dienstplichtigen zijn. De AVNM heeft nu tweeduizend aanmeldingen binnen.

Ik weet dat de VVDM door extreem-linkse organisaties wordt geïnfiltreerd. In de Hojel zijn pamfletten gevonden waaruit dat overduidelijk bleek. Er liggen ook papieren die wijzen op geldelijke steun aan een projectgroep in Eindhoven en aan de witte BVD. Zo is het hek van de dam. De echte soldaat weet niet waar zijn centen blijven'.

 

Mandersloot: 'Het is moeilijk om een echt sluitend antwoord te geven. De VVDM is zulk extreme richting ingeslagen en heeft zich zozeer bemoeid met extreme groeperingen dat het onverantwoord is om binnen deze organisatie aan het werk te gaan. Een enorm groot aantal mensen krijgt daar bovendien de kans niet toe. In de VVDM mag je geen andere mening laten horen dan die van het huidige VVDM-bestuur. Dat blijkt ook uit het aannemingsbeleid. Beemsterboer werd plotseling in het bestuur opgenomen'.


Uit een verklaring van de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen
:

Nederland vraagt een inzetbare krijgsmacht, de belastingbetaler een effectieve krijgsmacht die zo goed mogelijk moet kunnen functioneren. Taak van de krijgsmacht blijft het verdedigen van de rechten die onze parlementaire democratie ons heeft verschaft. Het democratisch proces heeft ons inspraak gegeven die echter alleen haar bestaansrecht bijhoudt als wij ook weten te luisteren. Anders doen wij afbreuk aan de basisgedachte dat onze kritiek opbouwend moet zijn. Als het nodig is moeten we ook de hand in eigen boezem steken. Het hoeft niet allemaal van de kant van de werkgever of van de regering te komen. Ook de werknemer binnen de krijgsmacht zal zijn plaats moeten kennen.

Centraal binnen de krijgsmacht staat de mens, de werknemer. Zoals binnen het bedrijfsleven een oorzakelijk verband bestaat tussen produceren en sociaal en geestelijk welzijn, zo ook zijn deze laatste factoren binnen de krijgsmacht van het uiterste belang met het oog op al eerder aangeduide doelstellingen. Uitgaande van het denkbeeld te willen appelleren aan het gevoel van redelijkheid hoopt de AVNM als belangenvereniging te worden uitgenodigd voor het georganiseerd overleg.

 

De AVNM ziet als een van haar voornaamste taken de wetsstructuur binnen de krijgsmacht zoveel mogelijk te verbeteren zonder haar hebben doorgaans een averechts effect, nog afgezien van het feit, dat zij afbreuk doen aan onze nationale verdediging'. (Was getekend: Mandersloot).

 

 

De statuten kwamen af en konden ondertekend worden.

 

Daarna ging Pison naar de A.V.R.0. met het verzoek of hij op de T.V. konden komen. Dit moest nog bekeken worden maar of de AVNM maar wilde terug bellen.

 

Tijdens het terugbellen kreeg Pison de mededeling dat de afgesproken uitzending niet door kon gaan. (Hierin zouden onder andere de A.V.N.M. en de V.V.D.M. komen om hun standpunten naar voren te brengen.) Pison vond dat te gewaagd om in dat stadium al met de V.V.D.M. in debat te gaan. De heer Jaap van Meekeren (AVRO Televizier) gaf aan Pison door dat in de Wittenberg kazerne een soldaat was die met de gedachte speelde ook een vereniging wilde oprichten. Pison die toch in die week in de buurt van Garderen kwam belde gelijk de kazerne commandant van de Wittenberg op. Deze gaf het gesprek met Pison gelijk door aan de commandant van de 117 verbinding aldaar. Die commandant merkte op dat er inderdaad een soldaat was die hij kende en wel Verwaayen. Pison ging die week naar de Wittenberg waar hij de sld. Ben Verwaayen ontmoette. Het was in dit gesprek na ongeveer 15 minuten dat Verwaayen zeer enthousiast werd. Pison vroeg daarop of Ben Verwaayen er niet voor voelde om in het hoofdbestuur te gaan zitten. Wat Verwaayen aangreep, eerst in de functie van secretaris en na een paar maanden in de functie van voorzitter. 

 

Op 13 februari komt er een nieuwe publicatie van de AVNM

 

Algemene Vereniging Nederlandse Militairen.

 

korte samenvatting van de inhoud van de vereniging.


Doelstelling; De behartiging van de belangen van de dienstplichtige militairen.

                 Hierbij dienen de volgende kanttekeningen te worden geplaatsts:

-       het algemeen belang van de krijgsmacht speelt bij de beoordeling van de situatie een rol,

-       de belangenbehartigen slaat slechts op zaken de dienst betrekkend de AVNM bemoeit zich niet met

   de privé zaken van de leden.

-       de AVNM is a-politiek en volstrekt algemeen,

-       de steun verkregen van beroeps militairen wordt in dank aanvaard.

 

Werkwijze:  De AVNM wijst alle vorm van actie van de hand. Zij werkt uitsluitend met de overleg en dialoog methode.

Zij ziet in deze handelswijze de sleutel tot het verkrijgen van een voor alle partijen optimaal functionerend werkklimaat.

 

Enkele program punten:

-       Verbetering van de belasting faciliteiten voor dienstplichtigen en ex-dienstplichtigen met een max. looptijd van 2 jaren.

-       Onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot een compensatie vorm van niet dienenden ten gunste van de wel-dienenden,

-       Gegarandeerd minimum van 8 vrije dagen per mnd voor alle miln.

-       Onderzoek naar verbetering van de functie- en plaatsingsbepalingen voor dienstplichtigen.

-       Absoluut tegengaan van alle polariserende facetten, heden in de krijgsmacht bestaand.

-       Stimulering van optimaal gebruik van de overlegmogelijkheden.

 

 

                                                                                           Garderen,

                                                                                           Lpl de Wittenberg

                                                                                           13 februari 1973

                                                                                           Ben Verwaayen

                                                                                           secretaris.

 

 

 

 

  

Op 11 april 1973 komt er een herziening van bovenstaande tekst:

 

A L G E M E N E  V E R E N I G I N G  N E D E R L A N D S E  M I L I T A I R E N

 

A.V.N.M.

 

KORTE SAMENVATTING VAN DE INHOUD VAN DE VERENIGING:

Doelstelling: De behartiging van de belangen van de dienstplichtige militairen.`

-       Hierbij dienen de volgende kanttekeningen te worden geplaatst:

-       Het algemeen belang van de krijgsmacht speelt bij de beoordeling van de situatie een rol (een goede bestudering van alle aspecten is noodzakelijk, om tot een optimaal resultaat te komen)

-       De A.V.N.M. behartigt alleen zaken, die op militaire dienst betrekking hebben,hetzij direct, hetzij indirect.

-       De  A.V.N.M. is a- politiek en volstrekt algemeen.

-       De A.V.N.M. bemoeit zich niet met privé zaken van de leden.

-       De steun, verkregen van alle belangenbehartigingsorganisaties binnen de krijgsmacht wordt in dank aanvaard.

 

Werkwijze: De A.V.N.M. wijst alle vorm van actie van de hand. Zij werkt uitsluitend met de overleg en dialoogmethode.

Zij ziet in deze handelswijze de sleutel tot het verkrijgen van een voor alle partijen optimaal functionerend werkklimaat.

 

Programmapunten:

                 -   Verbetering van de belastingfaciliteiten voor dienstplichtigen en ex-dienst plichtigen met een max looptijd van 2 jaren.

                 -   Goede compensatieregeling voor weekenddiensten van gegarandeerd 2 dagen voor een weekend, feestdagen uitgezonderd.

                 -   Onderzoek naar de functie- en plaatsingsmogelijkheden voor dienstpl.

                 -   Absoluut tegengaan van alle polariserende facetten, heden in de krijgsmacht bestaand. ( Hiermee wordt bedoeld het daadwerkelijk verschil, bestaande tussen rangen en standen te beperken tot het minimum en het bevorderen van de collegialiteit tussen, meerdere en mindere.)

                 -   Stimulering van optimaal gebruik van de overlegmogelijkheden.

 

Ledencontacten:

                 -   De A.V.N.M. ziet d.m.v. contactbijeenkomsten en een contactorgaan een hechte band met haar leden, zodat op deze wijze een goed functionerende organisatie mogelijk is en de ideeën van de leden een juiste plaats in haar beleid kan innemen.

 

130273/B.V./herzien: 110473/J.L.M.K

 

 

Een volgende publicatie verscheen eveneens op 13 februari 1973

 

Algemene Vereniging Nederlandse Militairen

tijdelijk hoofdbestuursadres:

Sarphatistraat 154

Amsterdam

Tel.: 020-224252 tst.: 247

 

Garderen, 13 feb. 1973

 

Geacht Lid,

 

Vaak zult U zich afgevraagd hebben, wat Uw lidmaatschap van de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen U nu gebracht heeft.

Het antwoord is duidelijk: tot op heden niets. Als voorzitter van Uw vereniging is het mij een genoegen U te kunnen mededelen dat aan deze periode van "onzichtbaar werken" een eind is gekomen. De A.V.N.M. zal, gesteund door het enthousiasme van zijn leden, actief en openlijk gaan strijden voor een rechtvaardige belangenbehartiging van de dienstplichtigen, daarbij de steun van de beroeps in vreugde accepterend. Deze actieve en openlijke weg is voor ons opengesteld door het gaan verkrijgen van de "Koninklijke goedkeuring" die noodzakelijk is om door de Minister van Defensie als erkende vereniging gewaar­merkt te worden. Om zodoende ook de benodigde faciliteiten te verkrijgen die een actieve ledenwerving mogelijk maakt; want dat is nu het punt waar alles om gaat draaien. Uw geduld met de AVNM is bewonderenswaardig, doch nu zijn wij op het punt aangekomen, waar de strijd om de leden gaat losbranden. Willen wij ons program tot uitvoering brengen, willen wij in het geregeld overleg (GO) betrokken worden, dan hebben wij leden nodig, veel leden.

 

Mensen, die net als U en ik ervan overtuigd zijn dat slechts door overleg en in e n vorm van harmonie de wezenlijke problemen binnen onze krijgsmacht tot een ieders tevredenheid kunnen worden opgelost. U zult verbaasd staan hoeveel van Uw collega' s deze mening ook zijn toegedaan.

 

Hoeveel dienstplichtigen de juk van de voortdurende 'polarisatie', het afzetten tegen elkaar, beu zijn.

Hoevelen van hen ook hunkeren naar een verbetering van het leef- en werkklimaat binnen de krijgsmacht.

Deze mensen hebben vrij nodig, heel erg hard nodig.

Als U werkelijk meeleeft en interesse heeft in de constructie van onze krijgs­macht ligt er hier voor U een taak open.

Een taak waarvoor ik U van ganse harte uitnodig te vechten.

Dat is niet zo heel moeilijk.

Aan de hand van de hierbij gevoegde 'korte inhoud ' van de AVNM valt veel te bereiken. Bovendien vindt U opgaveformulieren bijgevoegd.

 

Desgevraagd levert het secretariaat U gaarne de meer benodigde.

Op nog een enkel punt vraag ik U Uw welwillende medewerking. De zo nodige inning van contributiegelden kan nog niet plaats vinden door wedde-inhouding. Daarom moeten wij ons behelpen.

De contributie bedraagt FI, 1,- per maand. Nu is het mogelijk die ene gulden ieder maand opnieuw over te maken op het bank/giro-nummer van de vereniging t.w.: Coöp. Raiffeisenbank Naarden/Bussum postgiro 57291 t.g.v. 3437-37.310 AVNM.

 

Anderzijds is het zowel voor U als voor ons gemakkelijker indien U Uw storting voor een langere termijn zou willen verrichten.

Ik zou de leden wier contributiebetaling nog te wensen over laat willen opwekken -in het belang van de werkings- mogelijkheden van Uw vereniging, deze achterstand zo spoedig mogelijk weg te werken.

Het nieuwe hoofdbestuur dat ik hieronder gaarne aan U voorstel, rekent op Uw vernieuwde enthousiasme en sympathie.

 

U kunt er van Uw kant op rekenen een bijzonder hard werkend bestuur te bezitten die al het mogelijke en onmogelijke zal doen om de vereniging te laten uitgroeien tot die welke zij krachtens haar uitgangspositie Linnen de krijgs­macht zou moeten hebben.

 

U kunt onderstaande mensen ten alle tijden bereiken met Uw problemen ; op- of aanmerkingen, welke zij gaarne ontvangen:

Voorzitter: Ben J.M. Verwaayen.                       Lpl de Wittenberg-Garderen

                                                                       117 Lkvbdbedcie

                                                                       tel. 05776-641 tst.164
Secretaris/public relations: zie boven,

Vice voorzitter/interne planning:                      Joop J. Pison ONK-Amsterdam

                                                                       Kazco.

                                                                       Tel.: 020-224252 tst. 247

Penningmeester: Riepko W.F. Mandersloot RIC-Utreoht.

                                                                       Tel.: 030-332131 tst. 19

Communicatie: Hans Kramer.                           Lpl de Wittenberg-Garderen

                                                                       117 Lkvbdbedcie

                                                                       Tel.: 057,6-641 tst.164

 

 

Het bestuur hoopt door middel van deze brief Uw verbondenheid met de AVNM nieuw leven te hebben ingeblazen.

Zij blijft bezig Uw belangen door hard werken te trachten te realiseren. Uw steun moge ons daarbij begeleiden.

 

 

                                                                                               Met vriendelijke groet,

                                                                                              Ben Verwaayen, voorzitter.

 

 

 

 

In april komt het eerste nieuwsbulletin uit:

 

 

A.V.N.M.

Nieuwsbulletin

Jaargang 1 nummer 1  april 1973

 

Redactie  Hans Kramer

              Jan Bakker

 

WAT DOET DE ALGEMENE VERENIGING NEDERLANDSE MILITAIREN ? ? ?

De A.V.N.M. is een nieuwe organisatie in het Nederlandse leger, die zich het lot van de dienstplichtige maat aantrekt. Wij zijn van mening dat het op dit moment niet zo goed gaat met ons overleg. Dat overleg is bitter nood­zakelijk, willen jullie iets van je diensttijd kunnen maken.

 

Ja, zal je zeggen, maar we hebben toch ook nog de VVDM die onze belangen behartigt?

Dat ben ik volkomen met je eens, maar vind je werkelijk, dat dat gebeurt volgens jouw ideeën? Vind je, dat de VVDM jouw mening vertegenwoordigt ? DeVVDM is zondermeer een zeer goede organisatie geweest met uitstekende ideeën. Die goede ideeën heeft zij nu trouwens nog steeds. Maar de manier waarop ze worden uitgevoerd, die staat ons niet aan. Daarom is de A.V.N.M. opgericht, die zich gaat bezig houden net jou als mens en niet als individu. "Jij willen ons niet bemoeien met jouw privé-zaken, want vinden wij, dat gaat ons helemaal niets aan. Wij willen respect hebben voor jouw politieke me­ning, of dat nu KVP, VVD, PvdA of PPR is dat maakt ons helemaal niets uit. Ons gaat het alleen om jouw belang in dienst, maar wil je goed overleg kunnen plegen, dan moet je volgens ons ook ie belangen van de krijgsmacht in ogenschouw nemen en niei alleen eigen belang» Dit is heel belangrijk, wil je enige vorm van succes hebben.

 

 

W I L  JE IETS BEREIKEN VOOR JEZELF ?

 

Geef je dan op als lid

 

Zo STEUN JE JEZELF

        en je maten.

 

 

Wij gaan er van uit, dat beide partij­en een veer moeten laten wil er iets uit de bus komen. Daarom moeten de zaken van te voren goed bestudeerd worden, zodat wij goed geargumenteerd overleg kunnen voeren meft de minister.

 

PROGRAMMAPUNTEN VAN DE A.V.N.M.

Ook wij hebben een programma samen­gesteld, dat er als volgt uitziet:

-       Verbetering van belastingfacilitei­ten voor dienstplichtigen

-       Goede compensatieregeling voor week­enddiensten, van gegarandeerd 2 da­gen voor een geheel weekend, uitge­zonderd feestdagen.

-       Onderzoek naar verbetering van functie en plaatsingsmogelijkheden bij dpl.

-       Stimulering van optimaal gebruik van iedere belangenbehartigingsorganisatie en de overlegmogelijkheden die hierbij gepaard gaan.

-       Onderzoek naar de toestanden die heersen in Nieuwersluis en eventueel verbetering van bepaalde zaken, omtrent deze.

 

Ben Verwaayen heeft reeds een bezoek aan Nieuwersluis gebracht, ook dit wordt grondig bestudeerd, zodat wij ook hierover met de minister kunnen praten.

 

 

GEEN ACTIE MAAR OVERLEG

 

 

 

Hierbij geef ik mij op als lid, ik ontvang nog een officieel ledenformulier

NAAM: __________________ lichting_____________________

 

CIE______________________________ kazerne ___________________       

 

Inleveren bij de Sgt v.d. Dag.....................

 

 

(Overigens moet hierbij vermeld worden dat naast Ben Verwaayen ook Joop Pison bij het bezoek aan Nieuwersluis aanwezig was.)

 

Op 7 maart 1973 volgt Koninklijke goedkeuring. De faciliteiten zoals de broodnodige financiële inkomsten, door inhouding van die ene gulden per maand via de wedde kan nu opgang gebracht worden.

 

Er zijn veel omstanders geweest die nog niet genoemd zijn, waarvan de naam Rob van Hulst mij nu te binnen schiet.

 

De club kan nu echt gaan groeien en dat doet ze ook. Op een gegeven moment is ze zelfs groter geworden dan de VVDM….

 

De AVNM gaat zich definitief vestigen in de Kromhoutkazerne te Utrecht.

Er komt een postbusnummer.

 

Het eerste blaadje met advertenties in druk (met de eerste advertenties van Heineken, Autorijschool Haverkamo te Ede en een grote advertentie van Randstad Uitzendorganisatie maken dat het er professioneler uit ziet. De daarop volgende blaadjes verschijnen echter weer door middel van de stencilmachine. In dat soort uitingen schuilt altijd het gevaar van tik- en taalfouten die moeilijk te corrigeren zijn. In 1974 komen dan eindelijk de echte gedrukte uitgaven van het ledenblad.

 

In oktober 1973 is Ben Verwaayen nog voorzitter. De publiciteit en relations is overgenomen door George Mustert (1953), die later werkte als reporter o.a. voor de Wereldomroep, KRO Brandpunt, Veronica Nieuwslijn, Netwerk, NOVA en NCRV Dokument.

 

In het 3e nummer van het AVNM blad (november 1973) staan een aantal opmerkelijke zaken. Op de derde pagina staat het volgende onder de kop “BETAAL AUB” het volgende aangegeven: Al onze leden hebben een formulier thuisgekregen, waarin hen wordt verzocht de achterstallige contributie te voldoen. Tot op dat moment heeft slechts 15% aan dat verzoek gehoor gegeven. 

 

De hoofdbestuurders pompen zonder uitzondering geld in de vereniging. De AVNM beschouwt dat als een ere schuld en wil daar zo spoedig mogelijk vanaf. Zonder deze bestuursleden zou de AVNM financieel al een lijk zijn. Er komt tekening in het ledental, laat er nou ook tekening in de contributiebetaling komen!!!

 

 

 

3. MINISTRIEEL

 

DEN HAAG Het eerste contact met de minister van defensie persoonlijk, begin november, is zeer geslaagd verlopen.

Ir. Vredeling gaf er blijk van in de nabije toekomst een volgende ontmoeting met de hoofdbestuursleden van de AVNM op prijs te stellen

Sinds de oprichting van de AVNM, eind vorig jaar, heeft geregeld contact plaats gehad met hoge ambtenaren van het ministerie van defensie in Den Haag. De Algemene Vereniging Nederlandse Militairen heeft nog altijd geen toegang tot het Georganiseerd Overleg met de minister, omdat volgens de maatstaven van het ministerie de AVNM nog niet voldoende representatief is, om deel uit te maken van een officieel lichaam als het GO. Dat de AVNM toch aanslaat blijkt uit de veelvuldige gesprekken met defensieambtenaren en onlangs dus met de minister.

 

4. FINANCIËN


De secretaris/penningmeester van de AVNM, Michel Versteegh, heeft de ledenvergadering een sluitend financieel overzicht kunnen aanbieden. Alle lopende rekeningen zijn betaald. Wel heeft de vereniging nog een bedrag aan ongeveer 2500 gulden terug te betalen aan gewezen en huidige hoofdbestuursleden, die voor noodzakelijke vrijwillige leningen aan de AVNM-verenigingskas hebben gedaan.

 

Onder de kop AVNM-LEIDER VERTREKT een laatste stuk uit het november blad uit 1973.

 

 

Zaterdagmiddag 17 november 1973 had in Utrecht de algemene ledenvergadering plaats. Ben Verwaayen nam in die vergadering afscheid als voorzitter, aangezien hij de dienst verlaat.

Langs deze weg wil het huidige hoofdbestuur nogmaals zijn grote waardering laten blijken voor de inzet en het enthousiasme, waarmee Ben maandenlang zijn werk als voorzitter heeft gedaan. Onder zijn leiding maakte de vereniging een forse stijging in het ledental mee, maar raakte vooral bekendheid binnen en buiten de krijgsmacht. Vooral dankzij hem gaat de AVNM een rooskleurige toekomst tegemoet. De naam Ben Verwaayen zal nog lang aan de vereniging verbonden blijven. Wij hopen, dat Ben in zijn studie en latere loopbaan even succesvol zal zijn, als hij was binnen en voor de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen. De opvolger van Ben zal zoals de verenigingsstatuten voorschrijven, uit de leden van het HB door de hoofdbestuursleden zelf worden gekozen. In het volgende maandblad hopen we hem voor te stellen.

 

 

 

 

5. TOT SLOT


Korte terugblik:

De AVNM is bekend gemaakt in september 1972, maar dan is er nog geen vereniging en zijn er zeker nog geen statuten en een bestuur. Dat is nu net het punt waar dan de organisatie opbouw begint. De faciliteiten moet geschapen worden, dus veel overleg met leidinggevenden, overleg in Den Haag. Er zijn vele gesprekken gevoerd in de Tweede Kamer met diverse Kamerleden en met de  ambtenaren op het ministerie van Defensie en Generaals op het StafStafkantoor in de Julianakazerne. Onder andere met Generaal Gerrit (Gijs) IJsselstein. Een dienstplichtige organisatie oprichten is niet gelijk zomaar een organisatie. Er moeten statuten komen. Afspraken over inning van contributie via de Wedde (dat de VVDM al wel had) moest duidelijk ‘afgedwongen’ worden. Er is door Joop Pison op diverse kazernes, bij nieuwe lichtingsopkomsten, ledenwerf acties opgezet en leden geworven. Er werd voorlichting gegeven bij vormcentra. Zo ook in Wormer (Noord-Holland). En dat van een wedde e.o (eerste oefening). Er is een periode geweest dat er op vrij vervoertjes werd gereisd. De statuten zijn in Amsterdam bij Notaris Van der Laan gepasseerd. De naam van Ben Verwaaien staat in die eerste statuten absoluut niet vermeld. Met collega militaire organisaties zijn gesprekken gevoerd voor ondersteuning en sponsoring van drukwerk. Met de heer Ploeg (Tweede Kamerlid van de VVD) is in Amersfoort overleg gepleegd, over de strategie van welke wegen bewandeld moeten worden. Dat is ook gebeurd met de heer mr. K.A. Keuning Tweede Kamerlid voor DS ‘70. Dat was voor dat Ben Verwaaien in beeld kwam. In principe kwam hij later in een gespreid bedje. "Na enige tijd met z’n tweeën gepionierd te hebben, Riepko Mandersloot en ik, ben ik na een bezoek bij Jaap van Meekeren (AVRO) in contact getreden met Ben Verwaayen. Tussen april en juni 1973 heeft Ben het stokje van mij overgenomen. Ik zou in juli 1973 afzwaaien. Er moest aan een administratieve organisatie worden gewerkt. Ook diende er (buiten mijn facilitaire kantoortje in het defensie kledingmagazijn aan de Conradstraat in Amsterdam) nu een echt kantoor komen. (De Conradstraat was nu niet bepaald een goede locatie om vanuit te werken, maar was uit nood geboren! Deze kwam er in de Kromhoutkazerne te Utrecht. Er kwamen daarna meer bestuursleden, die vrij werden gesteld. Zo als gezegd was in het begin alleen mijn persoon vrijgesteld voor halve dagen. Daar kan je geen organisatie mee opzetten. De verder ‘bevochtte’ vrijgestelde uren zijn groeiende het leden aantal binnen gehaald." De AVNM heeft onder Joop Pison absoluut geen slapend bestaan!!! In april 1973 kwamen de eerste AVNM Nieuwsbulletin's, die werden samengesteld door Hans Kramer en Jan Bakker. Het eerste ledencontact orgaan kwam uit in juni 1973. Joop is in juni 1973 afgezwaaid. Van de AVNM heeft hij nooit een tegemoetkoming ontvangen. "De legerleiding was overigens wel gecharmeerd van de AVNM. De statuten die bij Notaris Van der Laan zijn uitgewerkt en ondertekend zijn bij mijn weten nooit betaald door de AVNM."

 

In de Amsterdamse periode was er geregeld overleg tussen Pison en de op 1 juni 1970 bij De Telegraaf in dienst van het directiesecretariaat van De Telegraaf getreden, Anne Snippe. Zijn werkzaamheden aldaar bestonden uit: de beveiliging van het bedrijf, contacten onderhouden met leden van de Amsterdamse politie, militaire inlichtingendienst en marine-inlichtingendienst (MARID)" Via deze oud-politieman en veiligheidsmedewerker Anne Snippe van De Telegraaf kwam Joop ook in contact met Johan Olde Kalter. Joop ontmoette Johan vaak in het café bij het Oosterpark

 

Bij het één jarig bestaan heeft de toenmalige AVNM voorzitter George Mustert een terugblik geschreven over de eerste twaalfmaanden van de AVNM, genaamd “Een jaar AVNM Tegen de stroom in”. Daarin gaf hij aan dat het tot augustus 1973 heeft geduurd, voordat een secretariaat kon worden opgebouwd en werkelijk aandacht kon worden besteed aan het werven van leden. Joop was daar echter al in de eerste maanden mee begonnen. Wat was er dan met die aanmeldingen gebeurd? Wel er wordt in het stuk “Groei en representatie” in diezelfde uitgave aangegeven dat ”Aangezien de AVNM in die (begin red.) periode nog geen faciliteiten had was het ten enenmale onmogelijk ledenvergaderingen uit te schrijven.  Bovendien was het ledental in de eerste maanden van ’73 weliswaar aanzienlijk, maar het was de AVNM verboden nieuwe leden te werven en met de oude leden contacten te onderhouden op de kazernes”. Onder het kopje Ontstaan wordt aangegeven dat de wervingsactiviteiten beperkt zouden zijn gebleven tot de Oranje Nassau Kazerne in Amsterdam. (Dit was geen opkomstkazerne!!! (red.)) Vreemd dat deze opmerking in het stuk van George Mustert staat. Daarop zijn ook andere verder hun mening op gaan baseren. Echter hoe tegenstrijdig is alles, als je ook leest dat in de begin maanden van 1973 er al zo veel leden zijn. Wat heeft Pison dan gedaan?

 

Joop Pison respecteert Ben Verwaayen voor het feit dat aan de AVNM administratie verder gebouwd heeft. De fundering lag er. De contouren van het gebouw waren in schetsvorm neergelegd samen met Riepko Mandersloot. Het was Jaap van Meekeren die Joop op het spoor van Ben Verwaayen zette… In feite was er al min of meer een gespreid bed. In mei 1973 kwam aan de situatie, dat er behalve in de kazernes waar de oprichters van de AVNM gelegerd waren verder geen mogelijkheid was leden te werven, verandering. Dat kwam nadat de Bevelhebber Land Strijdkrachten (BLS) de commandanten van landmachtkazernes in Nederland te kennen gaf, dat in het vervolg ten aanzien van de AVNM dezelfde regels in acht moesten worden genomen als golden voor de VVDM. Joop Pison is op 29 juni 1973 afgezwaaid met groot verlof.

 

Later is Ben Verwaayen bestuurder bij KPN geweest, daar heeft Joop hem nog eens benaderd. Hij heeft ook een functie gehad bij ITT en was CEO van British Telecom. Joop Pison heeft zich dus in goed gezelschap begeven.


 

De activiteiten die Joop Pison later binnen de FNV en PvdA heeft gedaan zijn na zijn dienstijd geweest. Overigens vergeet niet dat hij in 2002 beleidsmedewerker Arbeidsvoorwaarden en Sociale Zaken werd bij een werkgeversorganisatie. In dat werk heeft hij overigens zeer geregeld contact met vakbondsbestuurders, zowel hoog (hoofdbestuurders) als laag (regiobestuurders) in diverse functies.

Verder heeft hij is zijn werk diverse functielidmaatschappen in het kader van de CAO voor de Bouwnijverheid.

De AVNM was dus min of meer de aanleiding om later ook bestuurlijke (in diverse organisaties en gremia) en arbeidsvoorwaardelijke activiteiten op te pakken. De AVNM was een soort leerschool.

 

Pison had voor zijn militaire diensttijd een afgebroken LTS schildersopleiding, een afgebroken Handels Avondschool en een diploma Vakbekwaamheid Kruideniersbedrijf.  

Na dienstijd is hij gaan werken in een productiebedrijf in Friesland. Daar kwam hij in de OR en in de COR van Koninklijke Wessanen. In 1979 maakte hij de overstap naar een schildersbedrijf en volgde daar de opleiding tot aspirant schilder. In november 1981 werd hij werkloos. Hij was inmiddels afdelingvoorzitter van de Bouw- en Houtbond FNV, voorzitter van een plaatselijk afdeling van de PvdA en federatiesecretaris PvdA. Namens de FNV was hij lid van de plaatselijke RWW en de WWV commissie van de gemeente Tietjerksteradeel en de Algemene Commissie van de WSW organisatie Oost Friesland. In 1983 begint hij aan zijn opleiding MBO AP/PB te Groningen en in 1987 aan zijn HBO studie Arbeidsmarkt Politiek / Personeels Beleid te Den Haag. Na functies als bouwbemiddelaar bij het Arbeidsbureau, personeelsfunctionaris bij een bouwbedrijf, out- replacementadviseur, arbeidsmarktbegeleider, consulent personeelsvoorziening en coach bij Kliq (bij het voormalige arbeidsbureau onderdeel van arbeidsvoorziening) en coördinator P&O. In 2002 is hij als beleidsmedewerker Arbeidsvoorwaarden en Sociale Zekerheid bij een werkgeversorganisatie gaan werken. Vervolgens was zijn laatste baan: Adviseur Arbeidsrecht, Sociale Zaken en CAO bij Bouwend Nederland. In 2019 is hij met pensioen gegaan.



Door overlevering en de vele bestuurswisselingen hebben verhalen een andere wending gekregen. Dat is jammer. Uit het verleden is weinig bewaard. Na de militaire diensttijd van Joop Pison zijn er ook meerdere verhalen geschreven die niet altijd kloppen. En daar komt bij dat hij nooit een journalist heeft ontmoet die mij over de geschiedenis vragen heeft gesteld. Op een vraag  “Waarom richt iemand een club op en doet er verder niets mee.” Dat antwoord is hierboven nu gegeven.

 


 

Bronnen

De stukken die Joop Pison nog in privé bezit heeft uit de oprichtingsperiode van de AVNM.

 

Bron RTL (internet)

*) Wim Schul:

Wim Schul is geboren in 1947 in Soerabaja (Indonesië) en woont in Breda. Zijn studierichting na school is politicologie, later aangevuld met deelstudies: psychologie van arbeid en organisatie, arbeids- en ondernemingsrecht, financiële verslaggeving, arbeidsverhoudingen, ergonomie, HRM en onderwijskundig ontwerpen.

Uit zijn eigen voormalige adviespraktijk ‘Steun op Afstand’ stamt de overtuiging dat begeleider en OR samen een proces aangaan waarvoor ze beiden verantwoordelijkheid dragen. Hij kent de alledaagse problemen van een OR uit eerdere ervaring als OR-secretaris en COR-lid. Ook zijn ervaringen als afdelingshoofd, projectmanager en ondernemer dragen ertoe bij dat hij zich makkelijk kan verplaatsen in posities van anderen.

 

Sinds 1999 werkt hij bij FNV Formaat voor de sector Metaal: fabrieken, installatiebedrijven en niet te vergeten het garagebedrijf, waarmee hij een speciale band heeft. Zijn specialismen – o.a. leeftijdbewust personeelsbeleid, financieel beleid, innovatie – maken hem ook bekend met de non-profit sector. Door vernieuwingsvoorstellen en zijn pleidooi voor een Arbeidsverhoudingenwet neemt hij een positie in als het gaat om de toekomst van de medezeggenschap.

Wim Schul is bestuurslid van de Beroepsvereniging van Medezeggenschapsprofessionals (BVMP).

 


Bron ISSG (Internationaal Instiuut Sociale Geschiedenis) te Amsterdam:

 

Geschiedenis

De Internationale Kommunistenbond (IKB) is in 1974 ontstaan als opvolger van de groep Proletaries Links; deze groep bestond sinds de zomer van 1970 en trad na de verkiezingen in april 1971 naar voren als actiegroep binnen de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP); na een partijstrijd trad de groep in januari 1972 uit de PSP; eerst werd de Kommunistenbond Proletaries Links opgericht en in december 1974 vormde deze zich, samen met de bestaande Nederlandse sectie van de Vierde Internationale om tot een nieuwe sectie, de IKB; in 1983 werd de naam gewijzigd in Socialistiese Arbeiders Partij (SAP).

 

Inhoud

Correspondentie en notulen van vergaderingen van het Politbureau en van het Partijbestuur; stukken betreffende congressen, conferenties, scholing en acties; interne publicaties; stukken betreffende afdelingen; afdelingsbladen; stukken betreffende Bond van Dienstplichtigen (BVD); stukken afkomstig van verschillende personen als Bert van der Kwast, Wim Bot, Pim Fischer, Gert-Jan de Groot, Jan Willem Stutje en Wim Schul.

 

Ordening

Het archief bevat ook stukken vóór het ontstaan van Proletarisch Links en de oprichting van de IKB; deze stukken zijn afkomstig van de Vierde Internationale en meegenomen naar het centraal archief door de leidende personen binnen de IKB, die vóór de oprichting al actief waren in diverse organisaties; aan het archief zijn stukken toegevoegd van een aantal actieve partijleden, die al eerder door het IISG werden ontvangen; het gaat hierbij om stukken afkomstig van Bert van der Kwast (1974, 1989), Wim Bot (1990), Pim Fischer (1989) en Gert-Jan de Groot (1990); de in 1996 gemaakte lijst van het toen aanwezige deel van het archief is hiermee vervallen; naast dit landelijk archief van IKB/SAP is op het IISG nog een apart archief van de jongerenorganisatie Rebel aanwezig ; periodieken, boeken en brochures zijn overgebracht naar de bibliotheek; foto's, affiches naar de afdeling Beeld en Geluid van het IISG.

 

Bewerking

Lijst gemaakt door Mehmet Bilgen in 2002

Tweede archiefvormer

Fischer, Pim. Groot, Geert de. Bot, Wim. Kwast, Bert van der. Stutje, Jan Willem. Internationale Kommunistenbond

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Pison

 

https://nl.wikisage.org/wiki/Joop_Pison

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Vereniging_Nederlandse_Militairen

 

 

2022-11-08