Nieuwsbrief: “Durkjedei” nr. 30, december 2024

 

 

Voor ons ligt alweer Nieuwsbrief 30.                                                                                                                                

Dat betekent dat er dus al 29 brieven  aan zijn vooraf gegaan. Bijna ongemerkt zijn we er dus al lang mee bezig. Toen ik daar aan dacht dwaalden mijn gedachten toch even af en kwamen er een aantal vragen naar boven. Een van de vragen: wanneer zijn we er mee begonnen?    Hoe is de nieuwsbrief eigenlijk ontstaan? En de jaarlijkse DURKJE DEI boottocht, wat is de geschiedenis daar van? Vaak kreeg ik daar ook vragen over van familieleden.        

Om antwoord op die vragen te krijgen ben ik gaan speuren in onze Durkjedei historie. En het leek me een leuk idee om de resultaten van die speurtocht in deze nieuwsbrief te vertellen.                                                                                              

 Tot aan 1998 zijn er eigenlijk alleen maar de filmpjes van de vele boottochten van de familie Kingma over de Friese meren. Daarover is niets schriftelijk van vastgelegd.                                                                                                                               

Hoe is Durkjedei dan eigenlijk ontstaan?                                                                                                                                                               

Begin 1971 kwam Jappie bij me met het voorstel om een familiereünie van de familie Kingma te organiseren. Dat leek mij ook een heel leuk idee.

Omdat de roots van de familie in Dronryp lagen vonden we het Parochiehuis in Dronryp een passende plek daarvoor.  Hren van alle adressen en daarna het versturen van de uitnodigingen. Zou er voldoende belangstelling voor zijn?    Die belangstelling bleek heel groot te zijn. Tussen de 80 en 90 familieleden meldden zich aan. Ook de belangstelling van onze Belgische familie was groot: Adolf /Germaine, Joke/Michel, Julia/Michel, Maurits/Germaine moesten die dag  wel heel vroeg op pad (van vlakbij de Franse grens) om tijdig in Dronryp te arriveren. Maar dat lukte.    Het werd een bijzonder gezellige en zeer geslaagde dag. ’s Avonds speelde er een bandje en het werd dus redelijk laat. Velen bleven na afloop in Dronryp of naaste omgeving slapen.

Ik kan me nog herinneren dat Adrie en ik 8 gasten hadden die bij ons bleven slapen, soms op geïmproviseerde bedden. Maar datzelfde gebeurde bij meer families. Een heel bijzondere dag (en nacht)!

Ook tante Durkje (Dora) had heel erg genoten van deze dag. Ze vroeg Jappie en mij of wij  niet ieder jaar een reünie wilden organiseren in het parochiehuis. Zij wilde dan graag de hoofdsponsor zijn. Wij stemden daarin natuurlijk toe. 

In de loop van dat jaar kwam Jappie bij me met de opmerking: wij zijn met het 50 jarig huwelijksfeest van mijn ouders  met een rondvaartboot de Friese meren op geweest, dat was prachtig. Het lijkt mij ook een goed idee dat ook met de fam. Kingma  te doen. Na overleg met tante Durkje werd  besloten dat inderdaad op die manier te doen.                                                                              

Om onze hoofdsponsor, die voor alle kosten garant stond te eren, werd besloten die dag voortaan “DURKJEDEI” te noemen.    

Vrij zeker is onze eerste Durkjedei gehouden op de 2e zaterdag van juni 1972 vanuit Dronryp. Vertrek ’s morgens 9.00u.  terug, ’s avonds 21.00u , een heel lange dag maar we waren toen nog jong, dus dat kon.    

De dag werd voortaan ook altijd gehouden op de 2de zaterdag van juni. Vele, vele jaren achter elkaar.               

Tot aan de tocht in juni 1999 voeren we met “De Princehof”, een prachtige rondvaartboot van de familie Boekema uit Wartena.   

Soms had tante Durkje ook nog wel eens een extra verrassing. Op 1 van die Durkjedei dagen mochten Adrie en ik namens haar, aan iedereen een envelop met f 100,- aanbieden. Ik zie ons nog op de avond daarvoor bij ons thuis de gebruikelijke 150 à 200 broodjes smeren voor de vaargasten (die ’s morgens vaak al vroeg op pad moesten naar Dronryp) en daarna 50 à 60 enveloppen vullen met briefjes van f 100,--.  

In 1998 hebben we geen boottocht gehad, maar hebben we in plaats daarvan tante Durkje haar 92ste verjaardag gevierd in restaurant Valk in Franeker. Ook dat werd een heel gezellige dag met als afsluiting een heerlijk diner. Daarbij is haar toen door ons allen een Lourdes reis per vliegtuig aangeboden inclusief medische verzorging omdat het lopen toch steeds moeilijker ging.                             

Durkjedei 1999 bleek voor haar de laatste Durkjedei te zijn geweest.                   

Zij overleed op 2  maart 2000.

 Op 7 maart volgde haar afscheidsdienst in de kerk van Dronryp met als voorganger pastor Vic Zemann. Zij had zelf aangegeven dat ze graag wilde dat hij voor zou gaan in haar afscheidsdienst. Zij kon het in Utrecht heel goed met hem vinden. En een tweede reden volgens haar: dan kunnen jullie bij mijn afscheid ook nog eens lachen!

Door haar overlijden is er in 2000  dus geen boottocht geweest.      

Vanaf 2001 vierden we Durkjedei eens per 2 jaar en dan niet meer met de Princehof  vanuit Dronryp, maar vanuit Grouw met M.S. Grou. De Princehof was namelijk verkocht en voer voortaan in de Randstad.                                                 

De indeling van de dag hebben we sindsdien ook wat aangepast aan de leeftijd van de deelnemers: vertrek om 10.00u en weer terug om 18.00u    

Alle ooms en tantes waren in de loop der jaren al overleden, maar ook bij onze generatie waren er al velen op hoge leeftijd. Toch hebben we van 2001 t/m 2011 eens in de 2 jaar nog 6x Durkjedei gevierd vanuit Grouw.

In 2011 hebben we voor het laatst Durkjedei  georganiseerd omdat er toch steeds meer familieleden zich noodgedwongen af moesten melden, vaak vanwege hun gezondheids-situatie. Op een boot is het nu eenmaal moeilijker mobiel te zijn (denk b.v. aan toiletbezoek) dan met vaste grond onder je voeten                      Samengevat: vanaf 1972 t/m 2011 hebben we 33x Durkjedei gevierd: 26x met de Princehof vanuit Dronryp en 7x met m.s. Grou vanuit Grouw. Er zullen weinig families zijn die zo vaak samen zijn gekomen om elkaar te ontmoeten.

Dan rest nog de vraag: de Nieuwsbrief?             

Toen in 2001 besloten werd om Durkjedei  eens per 2 jaar te organiseren werd de opmerking gemaakt: dan blijven we minder goed op de hoogte van het wel en wee van de familie. We konden elkaar tot nu toe ieder jaar tijdens de boottocht bijpraten. Dat was toch wel fijn, aldus de opmerking. Adrie en ik hebben toen voorgesteld om 2x per jaar  een familie-Nieuwsbrief te maken om op die manier op de hoogte te blijven. En dat is inderdaad gebeurd

De eerste nieuwsbrief verscheen in maart 2002 en nr. 2 in oktober 2002. We ontdekten echter snel dat 2x per jaar moeilijk vol te houden was.  Je bent een heel aantal dagen bezig met het verzamelen van nieuws, het indelen en schrijven, het afdrukken en het verzendklaar maken. Met ingang van 2006 werd de brief daarom 1x per jaar in nov/dec. gemaakt en verstuurd.                                   

Om helemaal op de hoogte te zijn: nadat we in 2011 zijn gestopt met de jaarlijkse Durkjedei boottocht, zijn we nog 3x bij elkaar geweest in het Parochiehuis in Dronryp t.w. 2014 – 2018 – 2024. Hierbij ontbreekt dus 2021 i.v.m. corona.  

Tot zover het overzicht van alles wat met Durkjedei te maken heeft. Jullie zijn weer helemaal op de hoogte!

 

In memoriam

Ook dit jaar raakten we weer een aantal familieleden kwijt.

Herrie Veldman (24-09-1928 - 29-02-2029)

Herrie werd geboren op 24 september 1928 in Dronryp als oudste kind in het gezin van Piet en Jaantsje Veldman. Na de Mulo in Leeuwarden ging Herrie naar Hilversum om daar de kweekschool voor onderwijzer te volgen. Ver van huis, maar dat was de dichtst bij zijnde katholieke kweekschool, dus intern en alleen met de vakanties naar huis. Dat was best wel wennen zo lang van huis.  Zijn eerste baan in het onderwijs werd: Sappemeer.       

Na een paar jaar werd het de school in Dokkum. Daar leerde hij, via de toneelclub, zijn latere vrouw Alie kennen. Ze trouwden in 1954 en gingen wonen in Noord-Scharwoude waar hij toen een baan en een huis had gekregen. Na daar een korte periode gewerkt te hebben werd hij benoemd als hoofd van de school in Roodhuis een klein dorp in de buurt van Sneek. Daarna werd hij hoofd van de basisschool in Franeker, waar hij tot aan zijn pensionering bleef.    

Uit hun huwelijk werden 6 kinderen geboren.                                

In maart 2018 werd Ali getroffen door een hersenbloeding en overleed op 26 maart. Een tweede heel verdrietige gebeurtenis was het overlijden van zoon Piet in november 2021 nog maar 65 jaar oud, Alzheimer is hem fataal geworden.                                                                             

Herrie zijn gezondheid ging vanaf 2022 ook duidelijk achteruit. Zijn gezichtsvermogen was tenslotte nog maar enkele procenten en lopen lukte ook niet meer. Dat betekende een rolstoel.                                            

Na nog een poosje in Drenningahof in Dronryp te hebben gewoond, moest hij eind 2023 noodgedwongen nog verhuizen naar een verpleeghuis in Oosterwolde omdat er in Dronryp niet voldoende hulp kon worden gegeven.                           

Na een paar heel moeilijke maanden overleed hij daar op 29 februari 2024.                                                                                                                                                                           Zijn uitvaart was in de St. Franciscuskerk in Franeker met daarna de begrafenis op het kerkhof in Dronryp.  

Jenneke van der Klooster (04-02-1945 – 08-06-2024)

Wij kenden Jenneke nog maar kort. Voor de meesten van ons was de kennismaking met haar op onze familiedag op 13 april de eerste keer.

Van Joke en Ankie (oom Frans) kregen we de volgende tekst:

Jenneke van der Klooster, geboren op 4 februari 1945 in Dordrecht. Jenneke heeft haar hele leven in Dordrecht gewoond. De laatste 5 jaren waren Piet en Jenneke elkaars ‘maatje’. Ze hebben in die jaren veel gedeeld. Jenneke stond volop in het leven en genoot ook van de momenten waarop we als familie bij elkaar waren. Gevleugelde woorden van haar waren:  “Komt goed….”  Ze overleed na een kort ziekbed op 8 juni 2024

 

Anneke Draaisma-van der Honing (16-11-1939 – 06-07-2024)

Ze werd geboren op 16 november 1939 te Gersloot (gemeente Heerenveen) en groeide daar ook op. Daar ging ze ook naar de lagere school. Het vervolg onderwijs volgde ze in Heerenveen.                                                                       

Nadat ze Doeke had leren kennen en getrouwd waren, hebben ze op een aantal verschillende plaatsen gewoond. Uit hun huwelijk werden 4 kinderen geboren: 3 dochters en een zoon.                 

De mooiste herinneringen bewaren ze aan de jaren in Lattrop in Twente, waar ze samen een camping beheerden. Een hele drukke tijd met veel camping-gasten en daardoor vaak lange dagen makend. Maar mensen op vakantie zijn vaak opgewekte mensen en daarvoor werken maken de dagen voor het gevoel vaak een beetje minder lang.

 Na hun pensionering gingen ze in Joure wonen. Daar overleed Doeke in 2015.  Het leven is voor Anneke niet altijd even gemakkelijk geweest.  Ze maakte mee dat haar dochters Liesbeth en Marian allebei  hun partners  al op redelijk jonge leeftijd verloren. Dat betekende veel verdriet.

Nog dit jaar verhuisde Anneke naar een aanleunwoning bij het verzorgingshuis Theresia in Joure. Ze heeft het daar heel erg naar de zin gehad maar er niet heel lang meer van mogen genieten want ze overleed op    6 juli 2024. 

 

Familiedag “Durkjedei” 2024.

Blij verrast met een grote opkomst van 34 personen.     

Op onze laatste familiedag in maart 2018 waren er n.l. 37 deelnemers. Sindsdien zijn er echter meer dan 10 familieleden overleden, dan is dus 34 een heel mooi aantal. Onze jaren geleden gemaakte afspraak om eens in de 3 jaar een familiedag te organiseren (na 2018 dus weer in 2021) kon niet gerealiseerd worden omdat corona roet in het eten gooide. Maar weer 3 jaar later is het wel weer gelukt. Ik heb 2 deelnemers gevraagd om over die dag een stukje te schrijven.       

         

Allereerst Jeannette (Hans en Corry)         

13 April hebben we genoten van een gezellige Kingma reünie.

En wat leuk dat we weer met velen waren. Zelfs Lies uit Bergen was er, met een taxi.       

Heerlijk was de koffie met oranjekoek, waar we onderweg in de auto al naar uitkeken.                                 

Er werd gezellig bijgepraat met alle neven en nichten. Na de koffie  zijn we door het gezellige Dronryp gewandeld en natuurlijk even een kijkje genomen op de begraafplaats, waar we ook weer familieleden tegen kwamen. Na de nodige glaasjes stond er een heerlijk buffet klaar.     

Het blijft leuk om elkaar weer te zien.

Adrie en Johan bedankt voor de goede organisatie    

 

 Dan als tweede: Trees (Arie en Lena)                              

Op ons vakantieadres verraste Johan ons met het verzoek een impressie te geven van de familiedag, dus gingen wij terug in de tijd:

              ER WAS EENS……………EN IS NOG STEEDS             “DURKJEDEI”

Op weg naar Dronryp, it Heitelân, de familiedag op 13 april 2024,vroeg Gert mij wanneer de eerste familiedag was, waar en waarom de naam “DURKJE DEI” is gekozen, Gert kwam immers pas in 2006 bij onze familie.                                                                                                                                

Bij het binnengaan van het parochiehuis viel ons een groot bord op, met daarop de woorden:    FEEST “DURKJE DEI” Realiserend dat het meer dan 50 jaar is geleden dat wij als familie: Kingma, Laperre, Draaisma en Veldman voor het eerst samen kwamen in Dronryp en waarin we nu binnen stappen in een lange DURKJEDEI geschiedenis…   

Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen door Johan en Adrie en natuurlijk stond de koffie met de bekende heerlijke Friese oranjekoek voor ons klaar. Na enige tijd waren alle neven en nichten gearriveerd en nam Johan het woord en ter afsluiting hiervan werd, zoals gebruikelijk, een toast uitgebracht.           Gedurende de dag werden er gesprekken gevoerd, herinneringen opgehaald, foto’s bekeken, gebeurtenissen verteld, van gedachten gewisseld, filmpjes werden gedraaid van de vele boottochten waarop te zien was dat wij aanzienlijk ouder geworden zijn en er al vele familieleden ons zijn ontvallen………maar gelukkig kunnen wij nu heel gelukkig zijn met onze kinderen, klein- en achter klein kinderen, alleen zullen zij het moeten doen met de VERHALEN over onze DURKJE DEIS…… 

Na een lange zit werd het tijd om de benen te strekken, velen gingen naar het kerkhof om ouders, ooms en tantes te bezoeken, anderen maakten een wandeling in Dronryp.

Aan het eind van de middag stond er een heerlijk buffet op ons te wachten.

Zo’n geslaagde dag verdient een vervolg aldus Gert, die nu meer inzicht in onze familie geschiedenis heeft gekregen en te meer omdat het gezellig gezelschap er ook niet jonger op wordt, velen van ons zijn de 80 al gepasseerd, maar nog steeds actief!                             

Complimenten voor Johan en Adrie die deze dag weer mogelijk hebben gemaakt.

        ER WAS EENS………..ER KOMT EENS WEER

                          “DURKJE DEI”                                                              

Jeannette en Trees, bedankt voor jullie bijdrage.

 Ik vind het heel prettig wanneer er naast mijn teksten ook inbreng is van 1 of meerdere familieleden. Fijn dat jullie dat hebben willen doen. Nogmaals dankjewel!   

 

Een meevallertje

Het was mijn bedoeling om in deze nieuwsbrief weer een verzoek aan jullie  te doen voor een bijdrage om de kosten van de Nieuwsbrief mee te dekken.

Op 1 januari 2024 zat er n.l. nog maar € 47,85 in kas. Omdat het maken, afdrukken en verzenden van de brief tussen de  € 68,- en de € 75,- kost (ook de papier- en inktkosten zijn duurder geworden) was dat niet meer voldoende. Maar bij de afrekening van de familiedag was er een meevaller. 

Bij de offerte waren we uitgegaan van 24 à 25 deelnemers. Het bleken er tenslotte 34 te zijn. Voor het parochiehuis prettig, maar het werd voor ons ook prettig toen bij de afrekening bleek dat daardoor de kostprijs met € 100,-  was  verlaagd. Dat bedrag heb ik in de pot van de Nieuwsbrief gedaan, zodat mijn verzoek voor de nieuwe bijdrage nieuwsbrief niet meer nodig was. We kunnen  weer 2 nieuwsbrieven vooruit. In kas zit nu immers weer € 147,85.  

 

Familienieuws

Familie Laperre  

 Uit België het volgende nieuws:        

Op 12 oktober werd Martine 70 jaar. Bovendien waren Dany en Martine op 19 oktober 50 jaar getrouwd. Een feest werd het echter niet.

Op 2 oktober stond er voor Martine n.l. een rugoperatie gepland. Haar rug is al jarenlang een groot probleem ook na meerdere operaties in het verleden. Op 13 september kreeg ze echter een heftige ontstekingsreactie bij een longontsteking. ( in Vlaanderen heeft dat een andere naam: “Ze heeft een septische shock gedaan op een longpneumonie”)  Met spoed opgenomen in het ziekenhuis.  Haar toestand was daar een poos kritiek, 4 dagen intensive care. Gelukkig keerde haar toestand na een aantal dagen ten goede.

Na nog een poos ziekenhuis mocht ze weer naar huis. De rugoperatie is natuurlijk uitgesteld omdat ze nog te zwak is voor een narcose. En van het geplande feest bleef alleen een etentje met (klein)kinderen over. Het gaat gelukkig nu de goede kant weer op.          

Familie Draaisma.

Op 19 november werd Lies in Bergen(NH) 95 jaar.        

Zij is nu de oudste in de rij van neven en nichten en nog heel vitaal. Dat hebben we kunnen zien bij onze familiedag in april.

Maar een ongeluk zit in een klein hoekje ook voor Lies. Op 23 augustus zou ze, samen met zus Truus, meegaan met een bedevaart naar Baneux in België. Zo ver is het echter niet gekomen. Op de dag van vertrek, de taxi van de schoonzoon stond al voor en Truus was al bij haar, moest Lies haar koffer nog van boven halen. Bij het naar beneden gaan is ze van de twee na laatste trede van de trap gevallen en heeft daarbij o.a. haar kuit- en scheenbeen gebroken. Weg reisje Baneux  (ook voor Truus). In plaats van reisje Baneux werd het een reisje ziekenhuis Alkmaar. Na een operatie en een aantal dagen verblijf daar, verhuisde ze naar het revalidatiecentrum. Daarna nog een keer terug naar het ziekenhuis. Pas op 31 oktober weer naar huis.

De fam. Draaisma heeft dit jaar op 21 september een reünie gehouden in Drouwenerzand (Drenthe) waarvoor heel veel belangstelling bestond met wel 100 deelnemers. Ook een 4 tal (klein)kinderen van Tiny en Ben Teuben ( dochter Anja, zoon Eynar met zoon en dochter) kwamen daarvoor vanuit Australië. De jongere generatie binnen de fam. Draaisma had deze keer de organisatie in handen en dat liep voortreffelijk. Het werd een heel mooie dag.

Zoals in de vorige nieuwsbrief al is vermeld, woont Vera (van Cor) sinds vorig jaar in een instelling in hun woonplaats Musselkanaal. 

Sinds kort heeft Cor een appartement in een ander gedeelte van hetzelfde complex als waar Vera woont, zodat hij zijn dagelijkse bezoekjes aan haar nu heel gemakkelijk kan doen. Zijn adres : Cor Draaisma, “Heggerank” K.301, Wijmerstraat 7, 9581 AG Musselkanaal .  

 

Familie Veldman

Hiko vierde op 14 augustus zijn 90ste verjaardag. Ook hij is nog heel vitaal. Dat blijkt wel uit het feit dat hij ook nu weer mee speelt in het toneelstuk dat in januari minstens 6x wordt gespeeld in het parochiehuis hier in Dronryp. Het leren van de rol gaat hem nog steeds heel goed af. 

Ietje (van Piet) werd op 10 februari 85 jaar.

Sien Tadema is in Witmarsum verhuisd naar een appartement in Zorgcentrum Aylvastate. Haar nieuwe adres staat in de nieuwe adressenlijst die bij deze nieuwsbrief is bijgevoegd.

Lies is niet meer bereikbaar op haar vaste telefoon. Haar 06 nummer staat in adressenlijst

Familie Hans Kingma

Een dubbel feestje in Assen.

Op 14 december vieren Frans en Jeannette, niet alleen hun 55jarig huwelijk, maar wordt Jeannette ook nog 75 jaar.

Familie Arie Kingma

Bij de familie Arie Kingma werd een vroegere traditie van moeder Lena weer in het leven geroepen.

Op 18 november, de geboortedag van moeder Lena, werden de broers en zussen uitgenodigd door Mary en Johan. 

Ze schrijven: Vanaf 11 uur hebben we, onder het genot van koffie met heerlijke appeltaart, gebakken door Leny, weer gezellig bijgepraat. Daarna hebben we genoten van een overheerlijke stamppot zoete appeltjes met alles erop en eraan ( de traditie van moeder Lena) en werden er herinneringen opgehaald. Het was een heel gezellig samenzijn!

Ook nog  verjaardagen: Anneke (van Arie) werd op 29 juli 75 jaar.

Manda (van Thom) vierde op 13 januari haar 80ste verjaardag

Familie Frans Kingma.

Bij de familie Frans Kingma een 3 tal verjaardagen:

Hico 31 januari: 70, Joke  29 maart: 75, Karel  28 april: 80  

Ankie en Ron waren op 24 mei 40 jaar getrouwd. Zij meldden bovendien dat ze weer een kleindochter hebben gekregen van zoon Thomas en partner Andrea in Almere. Haar naam: Luna Elize geboren 13 juni 2024. Luna is hun vierde kleinkind. 

Jan de Vries is per 1 september  verhuisd van Grotestraat Bedum naar: Schoolstraat 49-9  9791 JM Bedum. Ook dit adres staat op de nieuwe adressenlijst evenals zijn nieuwe telefoonnummer. 

Website Durkjedei

Om nog eens te kunnen rondneuzen op de website van Durkjedei is de gemakkelijkste manier:  ga naar google -  daarna intoetsen:   Website Durkjedei  - Daarna klik je op “oude nieuwsbrieven”. Dan kun je alle nieuwsbrieven teruglezen, maar vooral ook veel foto’s van verschillende Durkjedei boottochten bekijken, maar ook andere wetenswaardigheden lezen. De oude (maar lastiger) manier kan ook nog:   https://tinyurl.com/DURKJEKINGMA    Ook dan kom je op de website van Durkjedei.  Dit alles dankzij onze webmaster Karel Dusseldorp (van Greetje) die dit alles verzorgt

 

Tot slot wensen we jullie allemaal:

                       FIJNE en SFEERVOLLE KERSTDAGEN,

                       EN EEN GOED, MAAR VOORAL  GEZOND 2025!!!

Een hartelijke groet van  Johan en Adrie 

 

PS Door computerproblemen is de lay-out niet overal zoals het zou moeten, excuus daarvoor!