Nieuwsbrief: "Durkje Dei"nr. 16, mei 2011

 

Met het prachtige, bijna zomerse weer, kost het wat meer moeite om achter de computer te gaan zitten voor het schrijven van de nieuwsbrief. Toch maar even alle moed verzameld om jullie weer wat familienieuws te melden.

Zoals in de vorige nieuwsbrief al is aangekondigd, houden we op

zaterdag 18 juni a.s.

weer onze tweejaarlijkse "Durkje Dei".

We vertrekken om 10.00 u. vanuit Grou en zullen daar rond 18.00 u. weer terug zijn. De ligplaats van rondvaartboot "Grou" is dezelfde als in 2009, n.l. Hellingshaven aan het einde van de Volmaweg nabij restaurant "Theehuis " en bootbedrijf Aqua Marina.  Volgens de heer Van der Zweep, onze kapitein, is het verstandig te parkeren aan de Wilhelminastraat. Dit is het voor ons bekende parkeerterrein vlakbij de vroegere ligplaats van de boot. Van daaruit is het ruim 5 minuten lopen langs Meerweg en Volmaweg naar de Hellingshaven. Mensen die slecht ter been zijn kunnen met de auto tot vlakbij de boot gebracht worden. De auto moet daarna wel teruggebracht worden naar het parkeerterrein. Volgens de heer Van der Zweep is er soms vlakbij de nieuwe ligplaats van de boot ook nog wel eens parkeerruimte.

De indeling van de dag : we beginnen natuurlijk met koffie. Daarna is het tijd voor een drankje en een hapje (en veel tijd om bij te praten). De tijd voor het buffet is een beetje afhankelijk van het kiezen van onze "pauzeplaats" en de vaarroute bespreken we pas 2 weken van tevoren. Maar het zal zo rond 15.00 u - 15.30 u zijn. We besluiten de dag weer met koffie. Let op: er worden geen broodjes meer geserveerd, omdat er de vorige keer nauwelijks belangstelling voor was.

De  consumpties die jullie gedurende de dag gebruiken zijn voor eigen rekening. Het overige, ook de koffie bij het begin en aan het eind van de dag, worden uit de pot betaald.

 In de vorige nieuwsbrief heb ik ook gemeld dat er na deze Durkje Dei een (klein) tekort zal zijn. Er zal dus een (kleine) bijbetaling moeten plaatsvinden. Het juiste bedrag is pas duidelijk als het aantal deelnemers bekend is. Meer hierover dus op 18 juni.

 

                                                                                                                          - 2-

Bij deze nieuwsbrief is een aanmeldingsformulier gevoegd, maar de aanmelding kan natuurlijk ook via e-mail gedaan worden. In verband met de afspraken die we moeten maken met de eigenaar van de boot is het noodzakelijk om in ieder geval vóór 4 juni te weten wie mee gaan.

In de vorige nieuwsbrief heb ik ook even naar de toekomst gekeken en vastgesteld dat de leeftijd (en daarmee vaak de lichamelijke conditie) van steeds meer deelnemers de reden is voor gedwongen afhaken.  Ook deze keer is dat weer het geval. Ook hebben een aantal neven en nichten, die deze keer nog wel mee gaan, laten weten dat het voor hen waarschijnlijk de laatste keer zal zijn. Het aantal deelnemers zal dus iedere keer duidelijk minder worden. Daarom hebben we, na overleg met nog een aantal familieleden, besloten dat dit de laatste "Durkje Dei "zal zijn. We willen voorkomen dat deze bijzondere dag een langzame dood gaat sterven . Daarvoor is "Durkje Dei "gedurende meer dan 35 jaar té waardevol geweest.  18 juni wordt voor ons allen dus een bijzondere dag!!

 

-Familienieuws

 

Familie Laperre

 

Vanuit België niet iets bijzonders te melden, maar ook bij Julia, Maurits en Germaine en bij Germaine (van Adolf) gaan de jaren natuurlijk tellen. Maar bij de een wel wat meer dan bij de ander.

 

Familie Otte Kingma

 

De gezondheid van Piet gaat duidelijk achteruit, zijn krachten nemen af. Hij (en ook Marieke) zullen daarom niet meer meegaan op 18 juni.

 

Familie Draaisma

 

Een aantal verjaardagen die het vermelden waard zijn:

Maria (van Lykele) op 16 januari en Cor, op 11 april, werden beiden 75 jaar.Tinie werd op 10 maart 80. Het jongste lid van de fam. Draaisma, Anneke (van Otto), werd op 2 april 65.  Op 3 april vierden Lykele en Maria hun 50 jarig huwelijksfeest.

Op 16 juli a.s. houdt de fam. Draaisma een familiereünie met broers en zussen maar ook met kleinkinderen en achterkleinkinderen. Het bijzondere is wel dat er ook veel familie vanuit Australië overkomt. Jannie komt met al haar kinderen en kleinkinderen. Van Tiny en Ben komen zoon Jan, Karen (zijn vrouw) en dochter Ella. Zoon Eynar, zijn echtgenote Julia en dochter Alexandra zijn in het voorjaar hier geweest en hebben bovendien een rondreis door Europa gemaakt.

 

Familie Hans Kingma

Frans Doesburg Smits (van Jeannette) is ook toegetreden tot de orde der AOW-ers en sindsdien ook gestopt met werken.

Ria (van Peet) ligt nog steeds in het ziekenhuis en ondergaat daar vele onderzoeken. Het blijft een spannende tijd waar we het beste van hopen.

Familie Arie Kingma

Op 7 februari waren Jan en Annie Koersen 50 jaar getrouwd. Ook Arie en Anneke vierden een huwelijksjubileum : op 19 maart 40 jaar getrouwd.

Trees en Gert Otto zijn verhuisd vanuit Overijssel naar Friesland en wel naar Sloten:

 (It Far 39, 8556 AP)

Familie Frans Kingma

Van Greet Dusseldorp kreeg ik een leuk stukje over tante Durkje toegestuurd dat ik hier ook graag afdruk.

Greet schrijft:

Tante Durkje (of Dora zoals ze ook genoemd werd) had, voordat ze een familiereünie en boottochten bedacht, een eigen leven waar velen van ons niet zoveel van af weten. Wij,als kinderen , zagen haar soms op verjaardagen van een broer of zus en dan was ze ook echt aanwezig met haar verhalen. Zoals zoveel Kingma's hield ze van haar familie. Ze wist precies wie van haar neven of nichten kinderen hadden gekregen en leefde erg mee met de familie. Natuurlijk weten we wel het een en ander uit die tijd en zijn er ook de nodige foto's. Maar hoe leefde ze nadat ze als jong meisje Dronrijp verliet. Het klooster waarvoor ze aanvankelijk had gekozen, was niets voor haar, (ze had te veel eigen ideeën denk ik) daar mocht ze niet blijven. Dus had tante Durkje op een wat oudere leeftijd gekozen om in dienst te gaan bij priesters. Zo werkte ze in 1948 in Bilthoven bij de rector van Berg en Bosch, een ziekenhuis voor t.b.c. patiënten. De verpleging en de rector moesten daar een koelkast delen en omdat tante Durkje daar allerlei voeding voor de rector inzette en bang was dat de verpleegsters daarvan iets zouden gebruiken, legde ze daar een briefje bij met het opschrift: "van de rector afblijven".  De meiden die daar werkten moesten daar heel hartelijk om lachen, want ze bedoelde natuurlijk: dit is van de rector en daar moeten jullie vanaf blijven. Daarna kwam ze in dienst bij professor Alfrink, docent aan de universiteit van Nijmegen. Over de professor, de latere kardinaal, heeft Ton van Schaik een biografie geschreven waarin tante Durkje regelmatig voorkomt en daaruit citeer ik de volgende opmerkingen. Het geeft een beetje een beeld hoe tante Durkje buiten de familiekring was, een intelligent, geïnteresseerd mens die wist wat ze deed en de huishouding van professor Alfrink en later kardinaal Alfrink goed kon organiseren.

Nu citeer ik uit van Schaik: Enkele maanden na de verhuizing (van prof. Alfrink) kwam juffrouw Dora Kingma, een Friezin uit Dronrijp, ruim 40 jaar oud, bij hem als huishoudster. Juffrouw Dora, die eerst bij de rector van Berg en Bosch in Bilthoven had gewerkt, kwam op 18 mei 1949 bij hem in dienst. Ze zou tot zijn dood bij hem blijven,een periode van bijna veertig jaar. Dora toonde zich een gereserveerde en zuinige beheerster in de geest van haar meester aan wie zij zeer gehecht was. Al die jaren kwam de professor en latere kardinaal met haar in een relatie die zakelijk en vriendelijk was, niet zonder humor en ook niet zonder enige betutteling van haar kant, al was het zeker niet zo dat hij in huis niets te vertellen had.  Dora was eenvoudig de vrouw des huizes en Alfrink liet zich haar kleine verordeningen met een zekere gelijkmoedigheid aanleunen, maar hij bleef wel de baas "

Daarna kwam tante Durkje op de Maliebaan te wonen, een ander leven, andere gewoontes en er was nog een huishoudster, Jule Nieuwenhuis, de huishoudster van kardinaal de Jong (voorganger van kardinaal Alfrink)  Van Schaik schrijft daar over:  "Tussen beide huishoudsters liep het al snel spaak, totdat Jule vertrok en er nog maar een kapitein, de laatstgekomene, op het schip overbleef. Dora beredderde op den duur heel de gang van zaken in huis met straffe hand, volgend de instructies van de meester wat wel eens tot aanvaringen met de secretarissen leidde" 

Tot zover Ton van Schaik  (en tot zover ook Greet: bedankt!).

Burgerlijke Stand

Familie Veldman

Een kleinkind voor Piet en Ietje: Henke Ida, dochtertje van Ymco en Nienke, geboren op 4 maart.

Familie Hans Kingma

Otto en Letty kregen er een tweetal kleinkinderen bij:

19 oktober: Roos, dochter van zoon Bart en Kim

13 januari: Livia, dochter van Lisanne en Coen

Ook Jopie werd weer oma:

11 december: Mats en Elin, tweeling van Agda en Jan

Familie Arie Kingma

Bij Arie en Anneke eveneens  een tweeling : Ariane Josephine (Mylène) en Xavier Jente (Toine), dochter en zoon van Monique en Erwin Smit, geboren op 31-01-'11

Mary en Johan werden ook weer oma en opa: bij dochter Astrid en Huib Meinardi werd  Marije Imke geboren op 30-03-11.                                                                                                                                                                                  

-Donatie  2011

De meeste neven en nichten hebben de donatie voor 2011 reeds overgemaakt, maar nog niet iedereen. Bij degenen die de betaling nog moeten doen staat een kruisje  (X) rechtsboven op de voorkant van de nieuwsbrief met de vraag om de overboeking spoedig te doen. Bankrekeningnummer: 1193.90.752 t.n.v. Stg Durkje Dei te Dronrijp ( €12,- per persoon) Denk er aan om bij de omschrijving ook je voornaam en woonplaats te vermelden.

-Onze Website

Om weer even te neuzen in oude foto s en teksten:

http://home.kpn.nl/ka-gre/durkjedei/start.htm   Let op:zonder spaties!!

Adrie en ik zijn van 14 t/m 29 mei niet bereikbaar i.v.m. vakantie.

Dit was het dan weer voor deze keer.

Hopelijk voor velen: tot ziens op 18 juni!

Johan en Adrie, e-mail:  j.a.veldman@hetnet.nl