Nieuwsbrief  “Durkje Dei”  nr. 22, december 2016

 

Waarschijnlijk heeft ieder van jullie al wel gelezen of gezien dat er op dit moment een grote tentoonstelling is in het Fries museum in Leeuwarden van de schilder Sir Lawrence Alma Tadema, geboren in 1836  in Dronrijp. Er is een overweldigende belangstelling met in een paar maanden al meer dan 80.000 bezoekers (ook Greet uit Leiden werd onder de bezoekers opgemerkt). Op dit moment staat Alma Tadema in het middelpunt van de belangstelling.

Ook in Dronrijp is dat te merken, zijn geboortehuis trekt veel bezoekers uit heel Nederland, maar ook veel uit Engeland. Hij is n.l. later naar Engeland vertrokken en daar vooral beroemd geworden en in de adelstand verheven en mocht daarom de titel sir dragen. Ook in Dronrijp zijn  de nodige activiteiten georganiseerd o.a. is er een kunstroute uitgezet vanaf zijn geboortehuis (vlakbij de R.K.Kerk) door het dorp waar op veel plaatsen schilderijen tentoongesteld zijn van schilders die door hem zijn geïnspireerd.  Dronrijp wordt dus even flink op de kaart (en op de TV ) gezet.         

Jullie merken waarschijnlijk wel dat deze regels met een zekere trots worden neergeschreven en dat mag ook wel voor zo n beroemde oud-dorpsgenoot.                       

Maar dan nu weer terug met beide benen op de grond, terug naar de werkelijkheid.

Sinterklaas weer terug naar Spanje met zijn zwarte of anders gekleurde Pieten. Voor ons altijd weer het sein om de nieuwsbrief te maken en te versturen. De contactpersonen hebben hun werk weer gedaan, het aanleveren van het nieuws en aan ons dan de taak om er een beetje een geheel van te maken. Contactpersonen natuurlijk weer bedankt daarvoor!  

Zoals iedere keer weer leuk maar ook weer verdrietig familienieuws te melden.                 

Maar voordat we daarmee beginnen alvast voor iedereen:

Fijne kerstdagen en

een voorspoedig maar vooral gezond 2017 toegewenst.

 

In memoriam

Anneke Koersen – Kingma (08-06-1937 – 09-09-2016)

Geboren in Sappemeer en daar opgegroeid. Op een balavond in Hoogezand ontmoette ze Jan Koersen en trouwde met hem op 7 februari 1961 .Eerst samen met de ouders van Jan, maar later samen, runden ze  een winkel in woninginrichting. Dat betekende hard werken en vaak lange dagen maken. Na hun pensionering heeft Anneke niet lang kunnen genieten van hun vrije tijd (ze waren intussen verhuisd naar De Singel). Vanaf 2011  ging haar gezondheid achteruit. Veel leuke dingen die ze van plan waren om te doen konden al snel niet meer. 

Na een lang ziekbed, waarvan de laatste maanden in het hospice in Appingedam, overleed ze op 9 september. Ze heeft helaas de geboorte van haar eerste achterkleinkind Stian niet meer mee mogen maken. In kleine kring is afscheid van haar genomen en is ze begraven op de Fivelhof in Delfzijl.

 

Familienieuws                              

Familie Laperre                                            

Deze keer niet heel veel nieuws uit België. Maar het vermelden waard is zeker het bezoek van Dany (zoon van Michel en Julia) en Martine samen met Hubert en Ingrid, vrienden van hen, aan Friesland en dus ook aan ons in Dronrijp. Vrijdag hebben wij voor gids gespeeld en hebben we een bezoek gebracht aan de oude universiteitsstad Franeker, tevens het mekka van de kaatssport, ook in België geen onbekende sport.  Het was stralend weer dus volop genoten. Zaterdag kennis gemaakt met Leeuwarden. In de loop van zondag weer terug naar Vlaanderen. Het was fijn om hen weer een keer te ontmoeten. Via Dany en Martine en Sonia (dochter van Maurits en Germaine) en Jeanmarie blijven we ook op de hoogte van het wel en wee van onze Belgische familie. .

Familie Draaisma

Op 10 september hield de fam. Draaisma weer haar familieweekend met broers en zussen. Zaterdag was Delfzijl het doel en zondags werd het eiland Borkum bezocht. Ook door het mooie weer werd het een zeer geslaagd weekend.

Sinds een aantal jaren houdt de fam. Draaisma daarnaast een nevendag (voor de heren) en nichtendag (voor de dames). Bij de nevendag gaat het dus om de broers Draaisma en de zonen van de broers en zussen. Deze keer werd de dag gehouden in De Knipe (dorpje vlakbij Heerenveen). De nichtendag, dus de zussen Draaisma en de dochters, was deze keer bij Truus in Leeuwarden. Het bijzondere van deze dag was dat ook Tiny uit Australië hierbij aanwezig was.

Ook een aantal verjaardagen  bij de fam. Draaisma:  16 januari Maria (van Lykele) 80 jaar,    2 april  Cor ook 80 jaar en 11 april Anneke (van Otto ) 70 jaar. Dat het ouder worden doorgaat worden we ons weer bewust als we horen over de diverse huwelijksjubilea:    

5 augustus: Otto en Anneke  50 jaar, 3 april: Lykele en Maria 55 jaar  en op 27 juli: Arjan en Jetske 60 jaar getrouwd.

Familie Veldman                                                 

Op 27 augustus is Sien 85 jaar geworden en Frans bereikte de 75 jaar.          

Sinds deze zomer is Joke weer teruggekeerd naar haar geboortedorp Dronrijp (vanuit Heerenveen) en woont nu in hetzelfde appartementencomplex als Ietje (van Piet) aan de Terp.

Familie Hans Kingma                                          

Ook hier een drietal jarigen en wel op 22 juli : Ad 65 jaar, op 1 april (ja heus) werd Frans (van Jeannette) 70 jaar en ook Jopie op 11 oktober 70 jaar !!! Maar zo zie je er nog niet uit hoor Jopie (ik weet dat je dit graag hoort en ik geloof dat het nog waar is ook !)  

Familie Arie Kingma                                                                

Mieke Kingma-van der Laan is op 2 november 75 jaar geworden en ook Joke Bloem-Kingma bereikte op 8 februari dezelfde leeftijd. Over Joke is ook nog het volgende te vertellen:      

Expositie Joke

Zeker nog de moeite waard om te vertellen: op zaterdag 6 februari heb ik, samen met Adrie en zus Lies, de expositie bezocht die Joke op 6 en 7 februari organiseerde in het Weefhuis in Zaandijk. Twee etages vol met vooral schilderijen en keramiek. Wat een produktie  en prachtig om te zien. De belangstelling was  groot. We ontmoetten daar b.v. ook Lies (van oom Cor en tante Lies) die met het openbaar vervoer (ze is 87!) vanuit Bergen ook blijk gaf van haar belangstelling voor de expositie van Joke. Lies, wat een moed om dat nog te doen. Prachtig!                     

Sinds die tijd staan er dus een paar  kunstwerken van Joke bij ons in huis te pronken! (Hoewel……  ik had van jou op een van onze Durkjedei dagen al een keer een heel mooi kunstwerkje  gekregen waar we nog steeds met bewondering naar kijken). Door de verkoop is er nu weer wat ruimte gekomen voor hopelijk nieuwe kunstwerken. Veel succes daarbij Joke!

Familie Frans Kingma                                                    

Zelfs bij de kinderen van onze jongste oom (Frans) gaan de jaren toch ook wel tellen. Karel en Greet waren op 8 oktober n.l. ook al 50 jaar getrouwd. Ze hebben dat heugelijke feit gevierd met kinderen en kleinkinderen. Ook zoon Martin en schoondochter Iza uit Warschau, Polen waren daarbij aanwezig.                                                                

Martin is sinds 1991 al in Polen, aanvankelijk voor stage. Daarna zorgde de liefde (met Iza) ervoor dat hij daar is gebleven. Vanaf 1991 bezoeken Karel en Greet daarom meer dan regelmatig dit, volgens hen, heel mooie land en hebben in de loop der jaren veel zien veranderen.

Ze vertellen daarover: 

Na de val van de Berlijns muur in 1989, begon voor Polen de “grote sprong voorwaarts”. Met hun werklust en intelligentie veranderde Polen van een land met een enorme achterstand in een land dat tegenwoordig niet meer onder doet voor landen in West-Europa. Ook de financiële steun uit de EU hielp om van Polen een redelijk welvarend land te maken. Na de laatste verkiezingen is er echter veel veranderd. De zeer conservatieve regering van nu is bezig om de vrijheid en daarmee de welvaart te beperken en terug te draaien. Dat deze regering is gekozen heeft deels te maken met het niet stemmen van de jongeren, maar ook met de kiesdrempel. Er waren vooruitstrevende groepen die nieuwe partijen hebben opgericht. Vele van deze partijen haalden echter de kiesdrempel van 5% niet en daardoor kwamen de stemmen terecht bij de winnaars. Dat waren de conservatieven die daardoor veel macht kregen en veel vrijheden terug draaiden. Over een paar jaar zijn er weer verkiezingen. Hopelijk krijgen dan de vooruitstrevende partijen het weer voor het zeggen en zal het economisch weer beter gaan. Tot zo ver de woorden van Karel en Greet.

Even terug in de tijd

Bladerend in oude familie-aantekeningen kwam ik een brief tegen, geschreven door tante Janna aan de heer C.Roersma, journalist van de Franeker Courant. Deze krant verscheen 1x per week en tante Janna kreeg deze krant iedere week in België toegestuurd. In deze krant stond natuurlijk veel regionaal nieuws o.a. uit Dronrijp. Daar bleef ze zeer in geïnteresseerd.

Een groot gedeelte van deze brief (geschreven 15 jan.1968) is toen ook afgedrukt in de Franeker Courant. Het leek me leuk om een paar gedeeltes van die brief hier af te drukken, omdat hij duidelijk maakt dat haar leven niet altijd gemakkelijk is geweest. Toch herinner ik me haar, als ze weer een paar weken bij ons thuis in Dronrijp te logeren was, als een blije  vrouw die genoot van de kleine dingen in het leven en van de mensen om haar heen.               

Ze schrijft o.a. :                                          

Toen ik 22 jaar was trouwde ik op 8 juni 1915 met Willem Kortendijk. Precies 3 weken later op 29 juni 1915 overleed hij in Amersfoort waar hij als soldaat gelegerd was.          

(Vanwege de mobilisatie 1 ste wereldoorlog was hij als soldaat opgeroepen. Hij overleed aan de gevolgen van de Spaans griep, na 3 weken getrouwd te zijn geweest, 25 jaar oud; dit jaar dus precies 100 jaar geleden).

Ik bleef dus al na heel korte tijd alleen achter. (en er waren nog maar heel weinig sociale voorzieningen, je moest je financieel als vrouw zelf redden).          

En ik was nog geen 50 toen ook mijn tweede man al stierf. Dan heb je niet zo veel geluk. Maar ik heb hele lieve kinderen en ook hele lieve broers en zussen. Dan ben je aan die kant weer gelukkig. We zien elkaar alle jaren nog een keer.                

(Haar tweede huwelijk was dus met Hilaire Laperre op 18 maart 1920. Hij hoorde bij de Belgen die gevlucht waren naar Friesland van uit Vlaanderen waar hevig gevochten werd in de slag om de IJzer 1914 -1918. Na de oorlog samen terug naar België waar Hilaire overleed op 29 juli 1943 midden in de tweede wereldoorlog. Nog zo jong en dan al 2x je man  verloren).      

Maar ik ben heel blij met uw krant en ik zal zorgen dat ik alle jaren betaal. Ik stuur nu 35 gulden. Later zal ik zorgen dat mijn zuster het geld mee neemt, die komt alle jaren hier. Ik kom ook nog wel in Dronrijp, maar ik ben niet zo vlug meer. Ik wordt nu 25 febr.75 jaar. Dat is al een eindje. Over het algemeen is mijn gezondheid nog wel goed, maar de benen willen niet zo goed meer. Maar ik mag niet klagen. Ik vervul nog steeds mijn liefdeswerkjes: Vrouwengilde al 40 jaar, consultatie bureau voor de kleintjes al 35 jaar. Ik heb in juni daarvoor nog de gouden medaille gehad: Leopold II- orde.                                 

Nu vrienden, mijn kinderen maken het goed. (Noemt dan haar kinderen en het aantal kleinkinderen).

Dat is een heel rijtje hé. Maar de tijd gaat als rook voorbij en als je op je stoel zit kun je niet begrijpen dat je al zo oud bent. Maar ik heb nergens spijt van. Zolang we thuis waren, hebben we ons best gedaan en later ook in mijn eigen gezin. Dan hoef je nergens spijt over te hebben. En geluk……. Ja… dat is er voor de een wat meer dan voor de ander.                

Tot zover de brief van tante Janna. ( De cursief gedrukte letters zijn mijn aanvullingen).

Je wordt toch wel even stil als je deze woorden leest. Ik vond ze meer dan de moeite waard om ze hier te schrijven. Lezend wat ze heeft meegemaakt krijg je alleen maar meer bewondering voor dat kleine vrolijke mens van toen. De oudsten onder ons hadden  misschien weet van deze brief, maar voor velen is het vast onbekend. Nu dus niet meer.                   

►Burgerlijke Stand

Familie Hans Kingma

Op 12 mei werd geboren: Zwaan, dochter van Bart en Kim.  Bart is de zoon van Otto en Letty.

Op 25 november zijn Frans en Jeannette weer opa en oma geworden, nu van Nila Isabelle, dochter van Tom en Juliët. Ze hadden al een zoontje van 2, zo meldde oma Jeannette mij.

Familie Arie Kingma

Zoals bij het in memoriam van Anneke al gezegd is, heeft zij de geboorte van haar eerst achterkleinkind niet meer mee mogen maken. Stian werd geboren op 24 oktober. Hij is de kleinzoon van dochter Helen en schoonzoon Eddie. De gelukkige ouders zijn Robbert en Alienke Gort.

►Webside Durkjedei

Zoals gebruikelijk voor iedereen die eens een kijkje wil nemen bij de foto s en wetenswaardigheden op onze website:  http://home.kpn.nl/ka-gre/durkjedei/start.htm

►Adressenlijst

Deze keer is er ook weer een adressenlijst bijgevoegd, omdat er een aantal wijzigingen waren. Mocht een adres (ook mail adres) intussen toch weer gewijzigd zijn, dan horen we dat graag zodat we het in onze lijst weer aan kunnen passen.                                                       

Tot slot een hartelijke groet en fijne dagen!

Johan en Adrie