Nieuwsbrief  “Durkje Dei   nr. 23,  december 2017

 

We schrijven begin december, dus voor ons weer tijd om de familie-nieuwsbrief samen te stellen en te zorgen dat iedereen deze voor de Kerst weer toegestuurd krijgt.            

Meestal komt het nieuws binnen via de contactpersonen, maar het is natuurlijk mooi wanneer iemand van de familie zich spontaan meldt met een stukje, en dat gebeurt gelukkig af en toe, ook deze keer. Een bijdrage van Ron en Ankie (van oom Frans) en van Oege, een zoon van Jappie uit Harlingen. Ook deze keer weer zowel vrolijk als verdrietig nieuws.

 

In memoriam

Ducky Poppes-Veldman (30-01-1944 - 06-09-2017).

Geboren in Dronrijp en ook daar opgegroeid, verruilde ze na haar huwelijk met Frans Poppes in juni 1968, haar geboortedorp in voor Franeker. Een aantal jaren na haar huwelijk bleek ze ernstig diabeet te zijn. Later kwam daar ook nog het syndroom van Sjögren bij. Ze ging echter niet bij de pakken neer zitten, maar ging de strijd aan met haar ziektes. Ze liep b.v. een heel aantal keren de 11 steden wandeltocht: in 5 dagen 220 km langs de Friese 11 steden. Er kwamen echter steeds meer beperkingen en dat betekende voor haar ook steeds meer inleveren. Toch genoot ze nog van de dingen die ze wel kon. Ieder jaar 3 weken op vakantie naar Schiermonnikoog was steeds een hoogtepunt. Ook dit jaar was dat weer de bedoeling. Maar na een week daar ging het mis. Met de trauma-helikopter naar het MCL in Leeuwarden gebracht, bleek ze zeer ernstig ziek te zijn. Na bijna 3 weken op de Intensive Care kregen we op 6 september van Frans een telefoontje dat, als we nog afscheid van haar wilden nemen, we meteen naar het ziekenhuis moesten komen. In aanwezigheid van Frans en al haar broers en zussen is ze die dag langzaam en vredig het leven uitgegleden. Onder grote belangstelling, ook van de nodige neven en nichten, is op 12 september afscheid van haar genomen in crematorium Andringa State in Marssum.

 

Trees Maarsse.                                    

Zij is in beeld gekomen toen tante Durkje nog bij kardinaal Alfrink woonde. Trees kwam naar de Maliebaan om tante Durkje te assisteren toen, door haar leeftijd, het werk voor haar moeilijker ging worden. Trees is ook een heel aantal keren, samen met Ans (vriendin van tante Durkje) mee geweest met de boottocht. Velen zullen zich haar nog wel herinneren, een lange slanke vrouw. Joke en Lies hadden ieder jaar op haar verjaardag nog contact met haar. Ze overleed in januari in het moederhuis in Amersfoort, 85 jaar oud.    

Familiereünie ?    

De afgelopen tijd kwam van verschillende kanten de vraag of er niet weer eens een familie-reünie gehouden zou kunnen worden. De laatste was op      22 maart 2014.

Natuurlijk is dat mogelijk, maar dan moet er wel voldoende belangstelling voor bestaan. Daarbij denk ik dan aan zeker 25 tot 30 deelnemers.                                   

Om dan maar meteen spijkers met koppen te slaan heb ik al een optie genomen voor een datum bij het parochiehuis hier in Dronrijp en wel op                                  

                    Zaterdag 24 maart 2018                      

Vóór 31 december  a.s. moet ik aan het parochiehuis melden of het wel of niet doorgaat. Langer kan men deze datum niet vasthouden. Dat betekent dat ik vóór 31 december a.s. moet weten wie er aanwezig zullen zijn. De opzet van de dag zal in grote lijnen dezelfde zijn als de vorige keer (toen van 10.30 tot ongeveer 18.00u). Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn dan krijgen jullie ruim van tevoren de nodige informatie over de invulling van de dag.

Familienieuws.                                   

Familie Laperre.                                                       

In België gaat alles ook zijn gangetje. Zoals bekend wonen Maurits en Germaine sinds 2014 in een verzorgingshuis in Wevelgem. Sinds Germaine in 2014 een hersenbloeding heeft gehad, gaat het met hun beider gezondheid moeilijker. Ook hun leeftijd, 87 en 86 jaar, gaat natuurlijk een rol meespelen.

Familie Otte Kingma

Jappie, ooit de initiatiefnemer van in het leven roepen van Durkjedei en de boottocht, werd op 17 juni  90 jaar! Dat is een heel bijzondere dag geworden. Daarom heb ik zoon Oege gevraagd daar een kort verslagje van te maken.

Oege schrijft:                                     

17 Juni werd heit 90 jaar. Dit wilde hij in besloten kleine kring vieren. Immers veel familieleden waren hem reeds ontvallen, heit is de laatste van zijn familietak.                                            

Wij als kinderen vonden toch dat 90 jaar wel bijzonder was en is. Het idee werd geopperd om dit toch groots te vieren. Al gauw werd een locatie gevonden: bij zoon Piet op de boerderij in Sexbierum.                                  

Wij nodigden familie, waaronder al onze neven en nichten uit, zowel van de Kingma’s kant als van de van der Wal’s (Riek was een van der Wal). In totaal waren er 130 familieleden aanwezig. Rond 15.00u waren de meesten aanwezig in de schuur en in de tuin en konden we genieten van koffie met gebak, drankjes, hapjes enz. en dat allemaal onder prachtige weersomstandigheden.       

Het was meer een reünie.                                                              

Voor de jongsten was er een springkussen en ander vermaak. Natuurlijk had heit een welkom-preek, (laat dat maar aan hem over) en bedankte een ieder voor zijn aanwezigheid. Heel bijzonder was dat oom Harry  getrouwd met een zus van Riek) uit Emmen er bij was met zijn kinderen, ondanks zijn broze gezondheid, toen nog niet wetend dat hij een paar weken later zou komen te overlijden….

We hebben dit feest afgesloten met een bbq. Een bijzonder verjaardagsfeest om nooit te vergeten!!  Een groet namens de familie Kingma uit Harlingen.      

Oege Kingma.  

 

Familie Draaisma

Op 28 mei vierde Vera (van Cor) haar 80ste verjaardag.                 

Op 7 juni werd ook Lykle 80 jaar.

 

Familie Veldman

4 augustus werd Johan 75.

 

Familie Hans Kingma

Ook van deze familie slechts één melding:                              

Marijke viert in december haar 70ste verjaardag.

 

Familie Arie Kingma

Op 2 september hield de fam. Arie Kingma weer hun jaarlijkse “Broer en Zussen”dag. Deze keer werd die  gehouden bij en verzorgd door Henk en Leny in Bovensmilde met o.a. een wandeling door het Asser bos en een bezoek aan het Drents museum. Een geslaagde dag!

Henk en Leny waren bovendien op 2 juni 50 jaar getrouwd.                  

Arie werd op 2 maart 70 en Johan Boltendal (partner van Mary ) vierde op 1 januari zijn 65ste verjaardag.                                                              

 Op 20 augustus had Joke in Zaandijk de opening van haar expositie van keramische orgels. Een mooi artikel in de Zaanse krant vertelt daarover. Het leek me leuk om een gedeelte van dat artikel hier weer te geven.                                          

De kop van het artikel:

Sporen van een leven in dertien orgel-impressies.

Veertien orgels zijn de komende weken te zien in de Oostzijderkerk in Zaandam. Het originele Flaes en Brunjes-orgel uit 1863 uit de kerk zelf en 13 keramische orgel-impressies, gemaakt uit klei door de Zaandijkse               Joke Bloem-Kingma.                                                    

Van oorsprong is deze geboren Groningse graficus, maar ze was in de gelukkige omstandigheid om via lessen ook andere creatieve richtingen, als schilderen en keramiek, in te slaan. Joke Bloem (75) maakte de 13 orgel-impressies in een periode van 20 jaar en die dragen, achteraf beschouwd, sporen van een mensenleven met zich mee: onmeetbaar geluk maar ook onbeschrijflijk verdriet, onvergetelijke momenten gebakken in klei dat verhit is tot 1250 graden.           

Ze raakte geïnspireerd om deze werken te maken tijdens een van haar vele bezoeken aan het Concertgebouw in Amsterdam. Daar raakten de klank en de aanblik van het orgel de juiste toon in haar hart. Ze ging experimenteren met het rollen van orgelpijpen in klei. Soms gebruikte ze een pvc buis met olie er op om de klei niet te laten barsten.                           

Met de tentoonstelling van dit bijzondere dertiental blikt ze even terug op 20 jaar, maar ze zet ook meteen het slotakkoord: “Ik  zal niet weer een orgel-impressie maken. Dit is voorbij, dan is het voor mij klaar”.                                                                                           

Ze gaat gewoon verder met andere mooie werken. De twaalfde in de reeks is om meer redenen de meest persoonlijke, vooral omdat hierin een deel van een echte orgelpijp is verwerkt. Het gaat om een detail uit het orgel van de Willibrorduskerk uit Sappemeer. In 1972 stortte de kerktoren tijdens een storm in. Het orgel en enkele gewelven werden hierbij vernield. Pas in 1994 werd begonnen met de restauratie van het orgel. De vader van Joke Bloem was een groot liefhebber van orgelmuziek en steunde de orgelrestauratie van harte. Hij zorgde er voor dat zijn kinderen met de aankoop van de oude orgelpijpen een bijdrage schonken aan het restauratiefonds. Van die pijp is een fragment in het kunstwerk geplaatst.                          

Het dertiende exemplaar is het slotstuk geworden. Ze heeft hierin overgebleven onderdelen verwerkt en haar emoties van toen in klei gegoten; qua vorm en kleur wijkt deze impressie nog het meest af, vindt ze zelf.                   

Het zijn “gewichtige“ kunstwerken. De zwaarste weegt 12 kilo. In de kerk komen ze daarom aan speciaal neergezette hekwerken te hangen.                      

Ze zijn te bezichtigen van 20 augustus tot 5 september in de Oostzijderkerk in Zaandam.         

Tot zover het artikel in de Zaans krant (de tentoonstelling is dus inmiddels voorbij).

 

Familie Frans Kingma.

Bij de familie Frans Kingma een verhuizing in drievoud. Piet, Elfride en zoon Remco hebben een verhuizing achter de rug en wonen sinds 1 maart op een nieuw adres: Piet en Elfride op Veersteiger 1,  zoon Remco op Veersteiger 2.                             

Bovendien is in juli ook Joke verhuisd vanuit Kampen naar Veersteiger 3  in Dordrecht, postcode 3311 AS Dordrecht.                                                                                   

Ook Ankie en Ron gaan verhuizen.

Hier vertellen ze zelf over:                                              

De tijd gaat snel! Ron Minke en Ankie Kingma hebben beiden begin dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.  Op de AOW moesten we nog even wachten, maar die tijd is nu ook voorbij als jullie dit bulletin lezen.                                                           

Geen  “werkzaam“ leven meer, geweldig! Echt tijd om nog meer te gaan genieten. Daar hoort ook bij dat wij samen dingen niet meer gaan doen die van ons (te) veel energie vragen. Daar horen ook alle werkzaamheden in en rondom ons huis in Dronrijp bij. Dit huis is een maatje te groot voor ons geworden (met o.a. veel onderhoud) en we hebben daarom besloten om kleiner te gaan wonen.Na een uitgebreide zoektocht is het gelukt om in Dronrijp zelf een ander huis te vinden. We moesten er niet aan denken om uit dit dorp weg te gaan. En dat is gelukt. In de maand mei verhuizen we zo’n 500 m. verderop naar de eerste “buitenwijk“van het dorp.                

Ons nieuwe adres wordt per 1 mei 2018:                                              

De Koarte Ekers 25  9035 GK Dronrijp.                                            

Een nieuw jaar, een nieuw begin!                                                    

Hartelijke groet van Ankie en Ron.

 

Op 3 augustus werd Greet 75 jaar. Ik kan deze datum altijd gemakkelijk onthouden. Greet is n.l. 1 dag ouder dan mij en we hebben op 3 en 4 augustus daarom altijd even mailcontact om elkaar te feliciteren.

 

►Burgerlijke Stand

Deze keer slechts 1 bericht in de burgerlijke stand en wel afkomstig van de familie Hans Kingma.   Peet is op 27 mei overgrootvader geworden van Liv. Liv haar ouders zijn Sharon (kleindochter van Peet) en Kevin. Oma en Opa zijn Petra (dochter van Peet) en Richard.

►Adressenlijst per 11 december 2017

Omdat er de nodige wijzigingen zijn in adressen en e-mailbestand, vinden jullie bijgevoegd een nieuwe adressenlijst. Tussentijdse wijzigingen in woon- en mail-adres graag meteen aan ons doorgeven, dan blijven wij bij.

 

►Website Durkjedei.

Zoals gebruikelijk volgt hieronder het web adres voor iedereen die eens een kijkje wil nemen bij de foto’s en andere wetenswaardigheden:   http://home.kpn.nl/ka-gre/durkjedei/start.htm

 

Natuurlijk willen we eindigen met voor iedereen de wens:

Fijne, sfeervolle Kerstdagen en    

een voorspoedig maar vooral gezond 2018.

 

 Hartelijke groet,        

              Johan en Adrie