Nieuwsbrief:  Durkje Dei” nr. 26,    december 2020

 

 

We zijn intussen begonnen aan de laatste weken van dit jaar.  

 

2020 Voor ons allemaal  een heel vreemd en soms ook heel moeilijk jaar. Er vielen zo veel leuke, gezellige, feestelijke gebeurtenissen uit. Maar ook contacten met het eigen gezin of familie waren soms moeilijk.

Bij ons was b.v. contact met Hans, onze verstandelijk gehandicapte zoon, niet mogelijk vanaf begin maart tot half juni. Niet bij hem op bezoek mogen, maar ook geen weekend naar huis. Een heel lange moeilijke periode.

Maar ook sommigen van jullie hebben waarschijnlijk wel iets vergelijkbaars mee moeten maken. Ook de sociale contacten stonden noodgedwongen op een heel laag pitje en dat is toch iets waar ieder mens behoefte aan heeft.

Het woord dat in het nu bijna afgelopen jaar het meest is gezegd, geschreven, vervloekt en dat we ook nog niet kwijt zijn, zal waarschijnlijk nog lang in ons geheugen gegrift blijven staan : Corona!

Hopelijk biedt het nieuwe vaccin de komende maanden wat verlichting. 

 

Sinterklaas is weer terug naar Spanje met zijn zwarte of roetveeg Pieten. Voor ons altijd het sein om de nieuwsbrief weer te maken en te versturen. De contactpersonen hebben hun werk weer gedaan, het aanleveren van het nieuws. Aan ons dan de taak om er een geheel van te maken. Contactpersonen, natuurlijk weer bedankt voor jullie werk.

Het is een goede gewoonte om de nieuwsbrief altijd te beginnen met een terugblik op de mensen die we in het afgelopen jaar zijn verloren.

Je hoopt aan het begin van het nieuwe jaar  altijd dat in dat eerste gedeelte van de volgende nieuwsbrief geen namen bij geschreven behoeven te worden. Maar wetende dat bijna de helft van de 50 neven en nichten (inclusief partners) al boven de 80, soms zelfs boven de 90  is, dan zal dat waarschijnlijk niet vaak het geval meer zijn.

 

Ook dit jaar is dat niet zo. We raakten helaas toch weer een aantal familieleden kwijt. Sommigen zeker nog te jong!

 

►In Memoriam

Frans Poppes  (12-08-1941 -  06-05-2020)        

Geboren en getogen in Franeker.

Na de lagere school naar de H.B.S. in Leeuwarden en daarna al snel een baan bij de N.M.B. bank, later gefuseerd met de Postbank tot ING bank in Leeuwarden. Afgezien van een korte poos Harlingen is hij zijn hele leven, ieder dag op de fiets ( 2x17 km) in Leeuwarden bij die bank werkzaam geweest.

Frans trouwde in juni 1968 met mijn zus Ducky en hun woonplaats, hoe kon het anders, werd Franeker. Hun huwelijk bleef kinderloos.

Frans had grote belangstelling voor sport. Zelf was hij actief met fietsen en wandelen. Zo volbracht hij o.a. de jaarlijkse Friese 11 steden fietstocht op tweede Pinksterdag (210 km)  57x.  Ook Brussel--Parijs – Brussel, 600 km, fietste hij een aantal keren.   De 11 steden wandeltocht, in 5 dagen 210 km, liep hij 25x.    

Naast zelf actief bezig zijn, was hij ook heel nauw betrokken bij voetbal en kaatsen. Vele jaren bestuurslid van voetbalver. S.C. Franeker en mede organisator van hun feestavonden.                

Ook speelde Frans een belangrijke rol bij de organisatie van de in Friesland zeer bekende jaarlijkse P.C. kaatspartij in Franeker waar altijd duizenden toeschouwers op af komen. Ook organiseerde hij gedurende vele jaren allerlei kaatspartijen voor jeugd, bedrijven enz.                

In de dagen na zijn overlijden stonden er in een aantal regionale bladen artikelen over Frans en zijn sport bemoeienissen. Daarin werd hij o.a. de kampioen-vrijwilliger genoemd. Voor dit alles kreeg hij in 2016 een koninklijke onderscheiding.               

Enkele weken na het overlijden van Ducky in 2017, moest hij een zware hernia operatie ondergaan in het UMCG in Groningen. Vanaf toen waren er voor hem een heel aantal beperkingen.  Naast het verlies van Ducky, verloor hij na de operatie dus ook zijn 2 grote hobby’s, het fietsen en wandelen. Dat lukte niet meer. Ook het vrijwilligerswerk viel hem steeds zwaarder. Omdat zijn humor echter steeds heel duidelijk aanwezig bleef, had niemand de ernst van de situatie door. Achteraf bleek dat hij al een poos ernstig ziek was, zonder dat iemand dat in de gaten had, ook zijn naaste vrienden niet. Hij had er nooit met iemand over gesproken.    

Op 27 april kregen Adrie en ik bericht vanuit het MCL Leeuwarden dat hij daar die morgen was opgenomen en dat hij diezelfde dag nog naar het UMCG in Groningen over gebracht zou worden. Daar heb ik hem meteen opgezocht, maar dezelfde dag bleek al dat men daar ook niets meer voor hem kon doen. Hij wilde daarom alleen nog maar terug naar huis en dat gebeurde.

Frans en Ducky hadden geen kinderen, maar Frans was ook enig kind. Samen met een paar vrienden van Frans en Ducky en de thuiszorg, hebben Adrie en ik hem de laatste week  thuis zo goed mogelijk verzorgd.      

Hij overleed op 6 mei in ons bijzijn en is op 12 mei gecremeerd.                  

Vanwege corona was de crematie in kleine kring. Via een livestream hebben verschillende familieleden de crematie kunnen volgen.  

Letty Kingma – de Vries     (20 - 08 - 1953  -  10 - 09 - 2020)

Letty is geboren op 20 augustus 1953 te Bandung ( Nederlands-Indië nu Indonesië )  Tot 1945 behoorde Ned.-Indië als rijksdeel bij Nederland. Na de politionele acties van het Nederlandse leger na 1945, werd er, na tussenkomst van o.a. de V.S. , een vredesovereenkomst getekend, waarbij Indonesië een zelfstandige republiek werd onder leiding van President Soekarno.          

Veel Nederlandse Indiërs vluchtten na verloop van tijd uit het nieuwe Indonesië omdat het er voor hen niet veilig meer was.                                  

Zo kwam ook het gezin de Vries in 1959 naar Nederland. Met het passagiersschip “De Waterman “arriveerden ze in dat jaar in Rotterdam. In Leeuwarden bouwden ze een nieuw bestaan op. Letty kon altijd met een glimlach vertellen hoe zij hier aanvankelijk als “zwartje “ van alle kanten nieuwsgierig werd bekeken.   

Letty ontmoette Otto  voor het eerst in 1974 op hun werk in het psychiatrisch ziekenhuis in Assen. Otto heeft daarover vaak gezegd: “Dat was echt liefde op het eerste gezicht!!”               

Het leven lachte hen toe. Studie, werken, kamperen, veel reizen met de bus tussen Leeuwarden, Heerenveen en Assen. “Een prachtige tijd”  volgens hen beide. 

Ze trouwden in 1978. Hun huwelijksreis ging terug naar Bandung bij oma Subang in de kampong.

Na wat omzwervingen via Assen, Leeuwarden, Heerenveen en Zwolle vonden ze tenslotte in 1980 hun vaste plek in Leeuwarden. Uit hun huwelijk werden 4 kinderen geboren.

Natuurlijk kende ik Letty al door onze jaarlijkse “Durkjedei “ tochten over de Friese meren. In 1994 werd ik echter benoemd aan de St.Thomasschool in Leeuwarden, waar de kinderen van Otto en Letty ook op school zaten. Toen heb ik Letty echt leren kennen. Zij was heel actief bij vele activiteiten op school. Iedere vrijdagmiddag verzorgde ze, met nog een aantal ouders, jarenlang een creatieve middag voor de kinderen. Maar ook bij grote activiteiten zoals Kerstmarkt, jaarfeesten, tentoonstellingen e.d. was Letty vaak de motor van het geheel. Ze had graag de regie, maar deed dat op een hele enthousiaste en inspirerende manier. Kinderen en ouders mochten haar heel graag. Heel creatief, sportief, altijd vrolijk, altijd een lach, soms ook wel eens wat eigenzinnig, maar altijd met respect voor andermans mening. Heel, heel prettig om met haar samen te werken.      

Door mijn persoonlijke ervaringen met Letty is dit misschien een wat langere tekst geworden dan gebruikelijk. Door haar enthousiasme, creativiteit, vrolijkheid en haar prettige manier van omgaan met anderen heeft zij, ook voor mij, voor heel veel mooie momenten op “mijn “ school gezorgd. Ik moest dit daarom toch even kwijt.

 

Arjen Draaisma  (08 - 07 - 1933   -    20 -11 - 2020)

Geboren in Groningen en daar ook zijn jonge jaren doorgebracht.  

Later  met het hele gezin Draaisma, verhuisd naar de omgeving van Heerenveen. Hij trouwde op 27 juli 1956 met Jetske Pultrum. Ze kwamen te wonen in Heerenveen. Uit hun huwelijk werden 7 kinderen geboren.   

Arjen was heel lang werkzaam bij de postafdeling van de PTT.    

Een hele grote hobby van hem was archeologie. Hij was vaak als vrijwilliger betrokken bij vele opgravingen her en der in Friesland. Dat ging vaak in samenwerking met het Fries Museum.      

Een aantal keren heb ik ook een boekwerkje van hem gekregen dat beschrijvingen gaf van opgravingen waar hij bij betrokken was geweest. 

Arjen overleed op 20 november in de leeftijd van 87 jaar.

Het afscheid vond plaats op 25 november in crematorium Haskerpoort in Oudehaske vlakbij Heerenveen.

 

Edwin Dijkhuizen     (19 - 03 - 1963  -  16 - 09 - 2019)

Edwin, schoonzoon van Cor en Vera Draaisma.     

Hij overleed aan een acute hartstilstand op 16 september 2019 in de leeftijd van 56 jaar. Edwin was getrouwd met Lisette, dochter van Cor en Vera.    

Ze woonden sinds 1990 samen en trouwden op 4 september 2012 in Voorschoten, waar ze ook bleven wonen. Ze hadden geen kinderen. 

Nog maar 56 jaar, natuurlijk  veel te jong en bovendien geheel onverwacht. 

 

Familienieuws

Familie Laperre

Zoals beloofd deze keer een korte kennismaking met het tweede gezin in België waarmee Adrie en ik contact onderhouden om enigszins op de hoogte te blijven van onze familie in België.                    

Sonia, dochter van Maurits en Germaine, dus kleinkind van tante Janne, en haar man Jean-marie Tanghe zijn beide 68 jaar.                         

Ze hebben 3 kinderen: dochter Kim 40 jaar samenwonend met Dieter.  Kim, aanvankelijk verpleegster, maar na  studie nu Clinical trial center coördinator. ( het Nederlands woord daarvoor weet ik niet) Dieter werkt bij een bouwstof onderneming in Kortrijk . Ze hebben 3 kinderen.             

 Tweede dochter Kelly,38 jaar, samenwonend met Michiel. Kelly is werkzaam op het woonzorgcentrum in Bellegem. Michiel werkt als toegepast architect 3D. Zij hebben 4 kinderen.     

Zoon Keith, 36 jaar, getrouwd met Sophie. Keith is zelfstandig herenkapper en Sophie werkt in het ziekenhuis in Kortrijk.  Ze hebben 3 kinderen.

Jean-marie heeft 25 jaar geleden een ernstig ongeluk gehad. Hij is tijdens zijn werk van het dak gevallen. Daarbij is zijn rugwervel ernstig beschadigd. In de loop der jaren zijn de gevolgen steeds ernstiger geworden. Bewegen en dus ook sporten ging steeds moeilijker. Aanvankelijk heeft hij nog veel aan handbiken gedaan, een rolstoel die je handmatig moet bewegen. Zo heeft Jean-marie ook vele jaren meegedaan aan handbike wedstrijden. (Bij ons noemen ze dit een para olympische sport.) Met trainingen en wedstrijden heeft hij al wel een kleine 30.000 km afgelegd. Het gaat de laatste tijd echter niet zo goed met zijn mobiliteit. De rolstoel neemt dagelijks een steeds grotere plaats in, dus handbiken is er helaas niet meer bij. Sonia en Jean-marie hebben de laatste jaren voor hun overlijden in 2018 dagelijks tussen de middag gezorgd voor Maurits en Germaine.

Familie Draaisma

Op 19,  20 en 21 september hielden we weer ons familieweekend. We verbleven die dagen in het prachtige stadje in Twente: Ootmarsum.            

De eerste dag verkenden en genoten we van het centrum. De zondag bezochten we het Openluchtmuseum. Het prachtige weer zorgde er mede voor dat het een heel geslaagd weekend is geworden.                     

Ook nog te melden is dat Truus op 21 februari 80 jaar werd. 

Cor en Vera vierden op 25 augustus hun 60 jarig huwelijk.

Familie Veldman

Hier een drietal verjaardagen:

7 mei werd Joke 90

3 november Lies  85   

en op 13 maart werd Adrie 75 jaar.

Familie Hans Kingma

Marijke Hegge mailde mij toch wel een blij bericht. Na het overlijden van haar man Willem Hegge in 2004, is ze  in 2008  weer terug verhuisd van Schagen naar Assen. Nu mailde ze me enkele weken geleden dat ze sinds 2 jaar bevriend is met Jan Bron. Marijke mailt: “vooral in deze tijd is het fijn om niet alleen te zijn”. Mooi om te lezen Marijke. We hopen dat je nog lang gelukkig met Jan mag blijven, dat wensen we je in ieder geval toe.

Familie Arie Kingma

Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren heb ik in de nieuwsbrief van dec. 2018 geschreven over een ernstig ongeluk tijdens een Free Running weekend in Leuven (België) van Sander, zoon van Robbert en Karina, en dus kleinzoon van Joke Bloem uit Zaandijk.            

Nu, ruim 2 jaar na dat ongeluk, ondervindt Sander nog steeds de gevolgen daarvan. Hij is nog altijd onder behandeling in Leuven en moet daar nog een operatie ondergaan aan zijn gezicht. Deze is, wegens corona, al een tweetal keren uitgesteld. Hij ziet daar erg naar uit en hopelijk gaat het nu niet te lang meer duren. 

De jaarlijkse broer en zussen dag kon helaas door corona geen doorgang vinden. Ook nog een berichtje van Arie en Anneke:  

Zij zijn in juli nog een paar dagen in Vledder geweest en hebben toen ook een bezoekje gebracht aan Maria Draaisma. Zoals bekend woont Maria, na het overlijden van Lykle, in een andere woning in Vledder. “Het is een heel mooi plekje” volgens Arie en Anneke. 

Familie Frans Kingma

Een tweetal verhuisberichten.                                        

Ron en Ankie schrijven: “Na (bijna) zeven prachtige jaren doorgebracht te hebben in Dronryp, hebben wij besloten de ons resterende jaren door te brengen in de nabijheid van onze kinderen. We gaan dus terug naar Almere. Met ingang van 15 maart wordt ons nieuwe adres: Guadeloupestraat 77, 1339 MC Almere  (staat ook al in de nieuwe adressenlijst). Het nieuwe vaste telefoonnummer is nog niet bekend. Het mailadres en ons mobiele nummer blijven hetzelfde.”

Zus Joke mailt: “Ik ga ook verhuizen.  Mijn nieuwe adres wordt per 26 november 2020: Overcingellaan 36,  9401 LA  Assen.” (dit is intussen dus al werkelijkheid geworden). Telefoonnummer en mail adres blijven hetzelfde.  Het is allemaal heel snel gegaan, maar ik ben heel blij met mijn nieuwe huis. Jopie (van oom Hans) en haar familie heten mij van harte welkom in hun mooie plaats Assen en…….Assen ligt dichtbij Bedum, waar mijn dochter Loes met haar gezin woont. Dus ja…. Ik ga Dordrecht, waar ik 3,5 jaar ook fijn heb gewoond , weer verlaten.

 

Burgerlijke Stand.

Zoal al eerder door ons is geconstateerd, wordt het hoofdstuk Burgerlijke stand steeds kleiner. De reden is duidelijk: we worden dus toch allemaal wel ouder!

Familie Hans Kingma                                                                       

Geboren op 9 juni 2020: Louis Otte, zoon van Daan Kingma (zoon van Otto en Letty) en Sophie Beekman. Letty heeft dit gelukkig nog mee mogen maken en ook genoten van deze blije, kleine jongen.  

Familie Arie Kingma                                             

Op 22 juli 2020 werd geboren: James Yven,  kleinzoon van Anita Koersen (dochter van Jan en Annie Koersen) en Dick Ottens. De gelukkige ouders zijn Stefanie (dus kleindochter van Jan en Annie Koersen) en Sebas van Campenhout.

 

Onze familiereünie in maart 2021.       Helaas……………..

Zoals bekend, waren Adrie en ik van plan om in maart 2021 weer een familie reünie te organiseren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat 1x per 4 jaar te doen. Denkend aan de leeftijd van velen van ons koos men later toch voor: eens per 3 jaar.           

Onze laatste reünie was op 24 maart 2018. Dat betekende dat onze volgende reünie zou plaats vinden in maart 2021. Maar ook hier is natuurlijk corona de grote verstoorder. En hoewel we waarschijnlijk allemaal tot de risico groep behoren, zal een vaccinatie er voor die tijd niet inzitten. Dus zit er niets anders op dan te wachten op betere tijden.

Bijdrage Nieuwsbrief

In de nieuwsbrief van december 2019 heb ik uitgelegd dat de pot, waaruit de onkosten voor de Nieuwsbrief worden betaald, bijna leeg was en dat er dus weer een bijdrage van ieder werd gevraagd. De meesten hebben die bijdrage al gestort, maar enkelen zijn dat nog vergeten te doen. Om aan te geven welke mensen de betaling nog niet hebben gedaan, heb ik op de voorkant van deze nieuwsbrief, rechtsboven een X gezet.                             

Graag ontvang ik dus van die personen  € 10,-.  De kosten per nieuwsbrief zijn ongeveer € 2,- per keer, zodat we dan weer 5x vooruit kunnen. Het bedrag kan gestort worden op rekening:

NL65 RABO 0341 7257 14  t.n.v. J.A.Veldman / A.C. Veldman-v.d. Werf.

Website Durkjedei

Het webadres, voor iedereen die eens een kijkje wil nemen bij foto’s, oude nieuwsbrieven en wetenswaardigheden: http://home.kpn.nl/~ka-gre/durkjedei/start.htm

Wees wel heel precies met het intoetsen van het juiste adres.

Karel Dusseldorp zorgt, zoals altijd, voor het bijhouden van deze website.

Bijgevoegd: weer een nieuwe adressenlijst. Tip: bewaar deze lijst.

Wij worden soms toch nog gebeld voor een adres.

Tijdens de Kerstdagen zal corona ook nog wel een belangrijke (negatieve) rol blijven spelen. En al zal Kerst dus in kleinere kring gevierd moeten worden, toch hopen we dat wij allemaal er op een of andere manier nog iets moois van kunnen maken.

Ook wensen we jullie een voorspoedig, maar zeker nu,

  EEN GEZOND 2021  !!              en PAS GOED OP JEZELF  !!

Een hartelijke groet,

Johan en Adrie Veldman