Terug naar het Wasven


U kunt deze routebeschrijving direct printen (Ctrl-P) of opslaan op uw harde schijf, klik dan bestand -> opslaan als.


Routebeschrijving wandeling "Het wasven"

De wandel-/fietsgroep 55+ van wijkcentrum ’t Oude Raadhuis heeft in 2001 vooral ten behoeve van ouderen een wandelroute uitgezet in het Wasven. Deze route kan in feite alle dagen worden gelopen. En natuurlijk niet alleen door ouderen. Speciaal voor de belangengroep is in de routebeschrijving het een en ander vertelt over het gebied. Deze informatie -die is toegevoegd door Loek Ketelaars- is vooral bestemd om met meer dan gewone aandacht door het gebied te gaan.

1. Start aan het begin van de beukenlaan aan de Koudenhovenseweg; loop de laan in.
Bomen zijn belangrijk omdat het groene zuurstof produceert. Bovendien zuiveren de bladeren de lucht. Bomen bieden bescherming aan plant en dier en tegen de wind. Bomen verbeteren de bodem en beïnvloeden de temperatuur en milderen het klimaat. Bomen regelen de waterhuishouding van de omgeving; de wortels houden regenwater vast. Bomen bieden rust en nestgelegenheid aan vogels en rust en energie aan mensen. Bomen verhogen de landschappelijke waarden van een gebied. Gezonde beuken hebben veel bladgroen. Omdat de bomen van de beukenlaan stokoud zijn, lijkt onderzoek naar de waterhuishouding en bodem onontbeerlijk. Pas daarna kan de vraag worden gesteld: "hoe nu verder?"

2. Einde van de laan na slagboom links op rode pad.
In de berm langs het fietspad is het zaad van verschillende wilde planten gezaaid: korenbloem, bolderik, wikke en kamille. Spontaan verschenen: wit en roze perzikkruid, fijnstraal, melde en akkerdistel.

3. Na lantaarnpaal 9 rechts en weer rechts het bos in.
Bossen zijn meer dan een verzameling bomen. Op de bodem vinden we de strooisellaag; hierop ontwikkelt zich een kruidenlaag. Dan volgt de struiklaag en daarna de boomlaag. Hoe meer verschillende soorten bomen in een bos, hoe groter de variatie aan mossen-paddestoelen-insecten-vogels-zoogdieren etc. In beukenbossen wordt de bodem "dichtgelegd" met een flink pak, slechtverteerbaar, blad. De bladeren van beuken staan bovendien dicht op elkaar waardoor daglicht nauwelijks de bodem bereikt. Daardoor kunnen slechts enkele plantensoorten zich op de bodem eronder ontwikkelen: b.v. lelietje der dalen, dalkruid, salomonszegel. Het is hier verboden te roken. Dat lijkt een overbodige maatregel maar stel nu eens voor dat er brand uitbreekt. Geen kasteelbos meer in Tongelre !

4. Bij slagboom rechts en na ca 15 meter bospad links naar open plek.
Vlak voor de open plek ziet u links rhododendron. Ze werden vroeger aangeplant op voorname buitenverblijven zoals kasteelparken. Rechts naast de open plek, waar de beukenlaan het bos uit komt, stond vroeger Kasteel ’t Hof. Het werd gesloopt in 1928.

5. Open plek schuin oversteken naar dikke opvallende boom.
Het is een pracht van een beuk waar u heen loopt. Toch ziet u als u goed kijkt dat ook dit exemplaar zijn langste tijd gehad heeft. In de directe omgeving staan verschillende andere boomsoorten in mooie exemplaren, zoals de plataan en de acacia.

6. Bij die oude beuk linksaf, vervolgens rechts aanhouden en na de slagboom maakt u de keuze: links (a) of rechts (b)
In beide gevallen kijkt u wel even naar links om te zien dat daar een plas gegraven is. Met het doel om het regenwater van de nieuwbouwwijk Beauregard in op te vangen; zodat er toch nog wat van de "natuurlijke" toevloeiing van water uit de omgeving plaats vindt. Helaas werkt dit systeem nog niet waardoor er nog geen mooi nieuw WASVEN is ontstaan. Wel zwemt er al vis in. Uitgezet zijn karper en rietvoorn. Maar ook eenden zorgen ervoor dat er nog andere soorten zullen komen. Hoe? Wel, zij zwemmen ergens rond en duiken wat, met als gevolg dat er kuit in hun verenpak kan komen zitten. Ze vliegen naar een andere plas, schudden hun verenpak uit en daarmee ook de nog ongeboren visjes die zich daar verder kunnen ontwikkelen. Zodoende dus! Ook groene kikker en blauwe reiger voelen zich hier al thuis.

7a In de laan linksaf
7b In de laan rechtsaf
Dit is een mooie eikenlaan. De bomen staan er aardig bij en hebben duidelijk minder te lijden gehad dan de beuken. Onder de eiken ziet u o.a. vlierstruiken. Niet gezaaid door de mens maar door vogels; m.n. spreeuwen. De vlierbes-pitten kwamen hier terecht via kun darmkanalen. Wat voor vlier geldt kan ook gelden voor b.v. hulst en vogelkers.






8a Na 3 betonnen palen eerste pad rechts
8b Na rode paaltje links
De vogelsoorten in en rondom het kasteelbos zijn talrijk. Op de grond: merel, lijster, roodborst, kauw. In de bomen: boomkruiper, boomklever, groene en bonte specht. Zelfs de gekraagde roodstaart wordt hier regelmatig gesignaleerd.

9a Bij einde weiland rechts
9b Rechtdoor over voetpad

10a Einde pad links langs sportvelden
10b Voetpad blijven volgen

Degenen die de linker route lopen, kunnen ook een van de andere paden kiezen die in dezelfde richting lopen. U maakt dan kennis met de z.g. "Hooge Heide". Ontdek de struikheide die hier en daar nog groeit. Een van de paden doorkruist dit terrein diagonaal vanaf de spoorlijn Hofstraat naar de Borneolaan. Aan de kiezelstenen op dit pad mag u afleiden dat hier vroeger een spoorlijntje liep, richting slachthuis.

11a Pad volgen tot weg en rechts
11b Borneolaan oversteken

12a Einde weg links
12b De linker route komt er bij

13 Volgend tunneltje Beneden rechts aanhouden en door eruit en rechts omhoog.

(Geniet van de "betonkunst" in de z.g. berenkuil)

14. Boven rechtdoor tot over fietspad
U loopt nu rakelings langs het vroegere "echte" Wasven dat in zijn geheel "verdwenen" is. Achter het hek links ziet u oude dennen met een ondergroei van Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd. Op de geluidswal vooral eik, els en es.

15. Bij bord rijwielpad links en op 1e kruising rechts (= Floreslaan)
U loopt nu door het voormalige z.g. Zweeds Dorp. Houten huizen stonden hier die de eerste woningnood na de 2e wereldoorlog hielpen lenigen.
Ook heeft daar een houten schooltje gestaan dat begin zeventiger jaren is verdwenen.

16. Na huisnummer 1 rechts op pad (bij lantaarnpaal 13)
Hier vooral gemengde begroeiing met eik en berk.

17. Op splitsing paden rechts en weer rechts naar verkeerslichten

18. Met groen licht Eisenhowerlaan oversteken (bij tweede deel voorzichtig

19. Rechtdoor over fietspad en bij schrikhek rechts.

Bewonder vooral even de markante treurwilg, net voor het schrikhek rechts.

20. Kruising oversteken en daarna links in beukenlaan.
De grote beuk die u als eerste ziet toont een mooi rond gat. Dit was eens de nestholte van een groene specht.

21. Einde beukenlaan. Einde wandeling.

Wij hopen dat u genoten hebt en vooral dat de natuur in onze eigen buurt u weer een beetje dierbaarder geworden is.