Een duurzame manier
Als burgemeester van Eindhoven én als bioloog ben ik blij met zoveel concrete actie voor het behoud en de renovatie van het eeuwenoude Beukenlaantje in Tongelre. Een mooi stukje landschappelijk erfgoed blijft nu op een duurzame manier bewaard voor de volgende generaties Eindhovenaren.
Dat is het resultaat van een unieke samenwerking tussen belangengroep "de beuk erin", stadsdeelkantoor Tongelre, werkgroep Lokale Agenda 21 en onze dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Alle betrokkenen verdienen daarvoor onze dank en erkenning.
Het Beukenlaantje is van cultuur- en natuurhistorisch belang omdat het het enige overgebleven stukje oprijlaan is van het verdwenen kasteel "Het Hoffken van Tongelre". Het heeft een speciale plaats in de herinnering van vele Tongelrenaren, die met de tweehonderdvijftig jaar oude beuken zijn opgegroeid. Zo'n stukje ouderwetse landelijke sfeer midden in de stad is een uitzondering en een weldaad.
Voor het onderhoud van het laantje - meer dan dertig bomen zijn aan vervanging toe - heeft de gemeente als eigenaar natuurlijk een budget. Maar de bewoners van Tongelre hebben aangegeven dat ze er wat voor over hebben wanneer de gemeente de oude beuken vervangt met volwassen bomen in plaats van de te doen gebruikelijke jonge exemplaren. Daarmee is de mogelijkheid gekomen om een beuk de "sponsoren". Sponsors krijgen, samen met "hun" beuk, een plaats in het laantje: de namen van de goede gevers worden vermeld op een informatiebord.
Ik zou deze actie warm bij u willen aanbevelen. Van harte wens ik de inwoners van Tongelre, en met name de initiatiefnemers, veel plezier toe met het voortbestaan van het Beukenlaantje.
Dr. R.W. Welschen Burgemeester van Eindhoven
|