Behandeling       Helm maken       Foto's

 

 

Behandeling

 

Al enkele jaren bestaat de behandeling van plagiocefalie uit houdingsadviezen en fysiotherapie. In een aantal gevallen wordt dit gevolgd door en/of gecombineerd met het dragen van een redressiehelm.

 

In de eerste 6 maanden neemt de schedelomvang ongeveer 8,5 cm toe. Deze groei is zo snel dat fysiotherapie bij de behandeling van plagiocefalie in de eerste maanden voldoende is.

 

Op de leeftijd van 6 tot 18 maanden is de toename van de schedel slechts 0,6 cm per maand. Dit is onvoldoende om een asymmetrische schedel spontaan te corrigeren.

 

In deze periode kan redressiehelm therapie worden overwogen. Indien de behandeling op de leeftijd van 6 tot 9 maanden wordt gestart is er voldoende tijd voor een bevredigende correctie.

 

Naar boven

 

 

Hoe wordt een redressiehelm gemaakt.

 

Er wordt eerst een gipsafdruk van de schedel gemaakt. Hiervoor wordt er eerst folie om het hoofdje gewikkeld zodat eventuele haartjes niet vastplakken aan het gips en om het verwijderen van het uitgeharde gips te vermakkelijken. Op de folie wordt de middenlijn en de oortjes afgetekend. Hierna wordt er gipsverband om het hoofdje aangebracht.

 

Na uitharding van het gips wordt het gips van het hoofdje verwijderd. Van deze zogenaamde negatieve gipsmodel  wordt er een positieve gipsmodel gemaakt, zodat er dus weer een natuurgetrouwe afbeelding van het hoofdje is. Hiermee wordt nu verder gewerkt.

 

Bij Mark zat de afplatting aan de rechter zijde; de (goede) linker helft wordt nu gekopieerd naar de rechter zijde. Met andere woorden; de afplatting aan de rechter zijde wordt opgevuld met gips en daar waar het noodzakelijk is wordt gips weg gevijld aan de linker zijde.

 

Hierna worden er 3 lagen middelzacht polyethyleenfoam om het gipsmodel getrokken en hier komt vervolgens een harde kunststof laag over heen. De helm wordt voorzien van perforatiegaatjes voor de beluchting en om het op en af zetten te vereenvoudigen.

Als de helm te klein wordt door de groei van het kind dan kan er een foamlaag verwijderd worden.

 

Na ongeveer 3 weken is de helm klaar en kan hij pasklaar gemaakt worden. De helm heeft nog geen uitsparingen voor de oren en boven de ogen;  dit wordt er ter plekke nog ingezaagd en glad geschuurd.

 

Aan het helmpje wordt een kinbandje bevestigd van klittenband.

 

Naar boven

 

 

Foto's.

3 dagen voor het helmpje

Na 2 maand dragen

Na 2 maand

Na 3 maand

Na 5 maand 22 uur per dag dragen mag het helmpje af

 Naar boven

 Home