Digiscoping

De combinatie kijker - camera levert verrassend bruikbare resultaten op. De camera neemt hierbij de plaats van het oog in en wordt zo dicht mogelijk bij het oculair geplaatst. Kleine compacte camera's geven het beste resultaat, waarbij door een beetje inzoomen de beeldcirkel vergroot wordt en er ook minder vignettering optreedt. Ook weer niet te ver inzoomen: voor een sterkere vergroting kun je beter het oculair van de kijker gebruiken (tenminste bij mijn camera...). Hierbij foto's van de camera bevestigd op een stukje hout in "fotostand" en in "kijkstand" en op een rijstzakje:

De kijker (Swarovski) klikt vast in deze stand; de Ixus 400 staat hierbij 21 mm hoger; de plaats kan bepaald worden door eenvoudig schuiven tot het beste beeld verkregen wordt. Hierbij richten op een witte wand en de kijker en de camera in groothoekstand en dan maar schuiven tot een mooi egale witte cirkel te zien is. In het veld gaat opnieuw instellen via de lucht het snelst. De statiefschroeven (je moet bouten hebben met1/4 inch Engelse draad of de grotere 3/8 inch Duitse draad, de Praxis heeft ze niet :-)) heb ik gehaald bij de firma Fabory (www.faborycentres.nl), die ook op tel. bestelling levert. De plank kan d.m.v een moertje ook op statief vastgezet worden, hoewel ik in de auto (de "rijdende schuilhut") vanaf een rijstzakje opneem.



Met de camera uitgeschakeld kan de kijker in de gewone kijkstand geklikt worden (binnen enkele seconden, kom daar maar eens om bij dure adapters).


Het rijstzakje is gemaakt van kunstleer (de auto is nogal eens nat) en is gevuld met 4 kilo rijst. Wanneer er tijd voor is plaats ik de vogel zo goed mogelijk in beeld, laat alles los (zonodig correctie als de vogel toch niet mooi in beeld is enz.) en gebruik dan de zelfontspanner om bewegingsonscherpte te vermijden.
Een tip: koop zo'n goedkope leesbril (ik gebruik er een van 4x) om op
het kleine schermpje toch nog redelijk in te kunnen stellen en maak/koop iets, waardoor bij vol zonlicht het instelschermpje donker blijft (zie links onder aan de pagina).


 

 

Inmiddels heb ik wat testen gedaan met de spiegelreflex (Canon10D) en als je gebruik maakt van een vast objectief (in mijn  geval een 50, een iets vergrotende 135 en de macro 100mm.) met een kleine frontlens kun je zo'n camera ook gebruiken; het stelt wel hoge eisen aan het statief (ik gebruik de Manfrotto 117 met Ball Camera Leveller zonder de poten uit te schuiven). Ik heb de camera iets hoger gezet om een betere "inkijk" te krijgen en hem op een snelkoppeling gezet:

Een resultaat: turkse tortel op het dak van de achterburen ( telescoop op 60x, afstand 30 meter):

Opnamen in het veld:

Hoewel het dus zeker mogelijk is de spiegelreflex in combinatie met een telescoop te gebruiken, valt het gebruik in het veld tegen, waarbij vooral het instellen via het matglas een probleem genoemd mag worden: het beeld is vrij donker en dat wordt alleen maar erger als de telescoop naar een sterke vergroting wordt gedraaid. Daardoor valt een van de grote voordelen van het digiscopen, namelijk ver verwijderde objecten toch nog redelijk groot in beeld brengen, weg.


 


De spiegelreflexadapter

Met zo'n adapter (die dus in de plaats komt van het oculair) kun je opnamen van iets hogere kwaliteit maken, maar er zijn wel wat nadelen...


Met de spiegelreflexadapter gebruiken we het voorste deel van de kijker, waardoor een telelens van 800mm f10 ontstaat. In de stand schuin omhoog (links op bovenstaande foto) ontstaat er wel een stabiliteitsprobleen: doordat de vrij zware camera aan het eind van een lange buis zit, is er sprake van een soort hefboomwerking: zelfs op een zwaar statief trilt het geheel als een juffershondje; liggend op hetzelfde plankje als boven met de kijker opzij gedraaid (rechts) is dat probleem er niet; het kijken in de zoeker is zo wel wat minder comfortabel. Gebruik een draadontspanner (de zelfontspanner kan natuurlijk ook, maar hét moment is dan moeilijk te vangen); de spiegel eerst opklappen kan ook schelen, maar dat kost ook weer tijd.

Een paar praktijkvoorbeelden:


Huismus met de spiegelreflexadapter

 


Buizerd met de digitale compact

 


Torenvalk met de digitale compact

 

Er is wel eens geen vogel te zien en dan is een landschapsopname ook mogelijk.
De "ongewenste" cirkel, ontstaan door te weinig inzoomen met de digitale compact, laat de Bennekommer Meent mooi zien; op de achtergrond de Grebbeberg, door de sterke telewerking wordt het landschap bij elkaar getrokken


Wandelen langs de Grift, Gelderse Vallei (digitale compact)

 


Een opname van een zeer ver verwijderd landschap

.

Meer foto's op mijn andere site

http://members.chello.nl/j.mulder102/pagina%27s/vogels.htm


http://members.chello.nl/j.mulder102/pagina%27s/maan.htm

Links:

http://www.vogeldagboek.nl/Digiscoping_apparatuur.html

http://www.noordlaarderbos.nl/  (onder "specials")

http://www.md.ucl.ac.be/peca/test/Digiscoping.html

http://www.tvwg.nl/digiscoping/info.htm

http://www.swarovskioptik.at/english/produkt/index.asp?cat=Products&http://www.tvwg.nl/type=Telescopes&model=18&do=Accessories

http://www.photosolve.com/main/product/xtendaview/index.html (viewer om in zonlicht toch het scherm goed te kunnen zien)

http://www.birdforum.net/forumdisplay.php?f=243


HOME