nestcam.nl
logboek van het merelnest


Klik op de foto's voor een grotere afbeelding


4 april 2003. De laatste voorbereidingen.


6 april 2003. Pasen was vroeg dit jaar


7 april 2003


8 , 9 , 10 april 2003. Het broeden kan beginnen!


12-15 april 2003
Van -4°C 'snachts tot 25°C in de middag.


16 april: Moeder neemt even vrij, vader komt voor het eerst de boel inspecteren.


20 april: Moeder gedraagt zich erg onrustig, vliegt even weg, gaat vaak verzitten.
Misschien voelt ze haar kuikens dansen in hun ei? (Moussorgsky)


21 april, tussen de middag kwam de eerste uit het ei,
7 uur later waren er twee. Het vrouwtje verwijdert de resten van de schaal uit het nest.


22 april. "Zijn ze niet schattig ?." Om 8 uur 'smorgens komt het laatste ei uit. Pa en Ma werpen zich volledig op de verzorging:


Terwijl zij het nest warm houdt, zorgt hij voor het eten. Hij meldt zich met trots gezang hoog in een boom en zij antwoordt tsjilpend. De kuikens (en soms ook het vrouwtje) worden door hem gevoerd.


23 april. Meer en meer donshaar. Wat er aan de voorkant ingaat komt er aan de achterkant netjes verpakt uit en wordt meteen weggebracht of opgegeten.


24 april. Ze worden groter en donkerder van kleur; de ogen zijn nogsteeds dicht.


26 april. Het tempo verhoogt: over een week moeten ze kunnen vliegen! De kuikens beginnen het nest steeds meer op te vullen, de eerste aanzetten van veren worden zichtbaar, de ogen gaan soms even open.


27 april. Na een regenbuitje werd het nest door een ekster ontdekt. Tussen de maaltijden door moeten onze merels zich nu ook gaan bezighouden met de beveiliging van het nest. Ze jagen de indringer samen fanatiek weg, waarbij ze de kuikens onbeschermd achterlaten.


28 april. Het onvermijdelijke is gebeurt: de ekster is weer langs gekomen en heeft een van de kuikens meegenomen. De overgebleven mereltjes worden onveranderd door hun beide ouders gevoerd.


29 april. De kuikens worden groter en bewegelijker, zijn nu helemaal in veren bedekt.


30 april, 'sochtends vroeg. Moeder is eten halen, de kuikens slapen rustig door.


Een paar uur later.Alles wat er van de kuikens rest is een poep-cocon, die even later nog door ma-merel wordt opgeruimd.
Zo lijkt dit verhaal te eindigen, eerder dan we hadden gehoopt en verwacht: de ouder-vogels waren geen partij voor twee eksters, die de kuikens blijkbaar onderdeel maakten van de voedsel-keten.


Ergens in de struiken zit Ma hoog te piepen. Trouw komt Pa langs met een bek vol kronkelende wormen. Tevergeefs zoekt hij in het lege nest naar de oranje trechtertjes.


Met z'n vleugel slap langs het lijf probeert het mannetje ons weg te lokken. Niet van het nu lege nest, zoals we eerst dachten, maar van het enige jong dat de aanval van de eksters overleefde. Dat zit verscholen in een andere hoek in de tuin, onder een wildgroeiende hop.


2 mei.Vader verraadt zich door telkens met een bek vol wormen de struiken in te duiken en even later zonder vracht weer tevoorschijn te komen. Het jong scharrelt rond in de lavendel.
Later die middag duikt het mannetje met een volle snavel de struiken bij de buren in. Het jong heeft zich daar blijkbaar verborgen.


3mei.Op het grasveld vlak bij de schuilplaats van de merel zit een ekster duidelijk aan een kuikentje te plukken.Toch niet...Als we gaan kijken blijkt het om een jonge eend te gaan, waarvan we alleen de bloederige resten van snavel+voorhoofd terugvinden.Gepiep in de struiken maakt ons attent op de jonge merel. Vader wil het blijkbaar net gaan voeren als wij eraan komen en gaat er vandoor, de snavel nog vol. Onder het jong laten enige witte vlekken poep zien dat het vogeltje, nu zo groot als een spreeuw, al enige tijd hier zit.

De merels hebben het nog een keer geprobeerd, ditmaal in een boom in de tuin van de buren. Ook daar werden ze door een ekster ontdekt. Vader verloor bij een gevecht bijna al z'n staartveren.


17 juni. Een jonge merel neemt een bad in een schotel water, op nog geen 2 meter van het eerste nest....