Vada ‘t Taftje, september 2004

 

 

’t Taftje viert haar 20-jarig bestaan

 

 

“Gelijk eertijds geheele volken plegen van het eene land te vertrekken naar een ander, om eene bekwaame woonplaats te zoeken, zoo zijn de Batavi of Batavieren veele jaren voor de geboorte onzes Heeren Jesu Christi uit Duitsland gekomen.”

 


‘t Taftje


 

Klik hier voor alle foto's >>>

Zo staat vermeld in de ‘Chronijk van Nijmegen (875 nChr.), De Stad der Batavieren.’

 

Bij Tolkamer kwamen ze in boomstammen ons land binnen. In het kader van het 20-jarig bestaan van ’t Taftje doen we dit nog eens dunnetjes over, maar dan in degelijke wherry’s. Het plan is om ons op vrijdagmiddag  10 september in te schepen om ons tot en met zondagavond door de Rijn mee te laten voeren naar Schoonhoven. Een wondermooie route die het feestcomité met zorg heeft uitgekozen over een rivier die in ons land niet minder dan 8 keer van naam verandert, want:

 

Het eerste stukje tot Millingen aan de Rijn heet ‘Bovenrijn’ en wordt dan in ineens in Blijlands Kanaal genoemd. Grappig is dat desondanks Millingen dus Millingen aan de Rijn heet en niet Millingen aan het Blijlands Kanaal. Een paar kilomater verderop luidt de naam Pannerdens Kanaal en dan volgt een heel lang stuk Nederrijn. Na Wijk bij Duurstede gaat deze over in de Kromme Rijn; deze duikt onder in de stad Utrecht, om daar uit te voorschijn te komen als Leidsche Rijn. Ook deze is geen lang leven beschoren, want al spoedig ondergaat hij een metamorfose tot Oude Rijn om uiteindelijk in Katwijk uit te monden in de Noordzee. Maar pas op:  het allerlaatste stukje, bij de sluizen, heet eigenlijk Uitwateringskanaal.

En dan te bedenken dat de Rijn van af Lai da Tuma (een klein meertje in Zwitserland en de officiële bron) 1320 kilometer lang door Europa stroomt en overal gewoon Rhein heet.

 

Met deze tekst begon de uitnodiging aan de Taftisten die zich hadden opgegeven voor deze tocht. Het Taftje, een roeiploeg ontstaan in 1984 op initiatief van Bert van Silfhout en jarenlang intensief begeleid Annie en Jouke Heringa.  Een hele leuke en diverse ploeg die nu anno 2004 nog steeds bestaat en dit jaar dus haar 20-jarig bestaan viert.

 

Dsc00001

 

Het organiserend comite bestaande uit Pim van der Splinter, Hans Balder, Pieter van Veen en Theo de Groot had vreselijk haar best gedaan. Na weken van intensieve voorbereiding kon de tocht op vrijdag 10 september j.l. beginnen. 12 roodgetruide en zwartgebroekte heren verzamelden zich aan de Sonsbeek-zijde van het station in Arnhem, om vanuit daar te beginnen aan deze roeitocht in wherries over de Rijn. Beginnend in Emmerich en eindigend (zoals het plan was) twee dagen later in Schoonhoven. Om zo al roeiend en feestend het 20-jarig bestaan van Het Taftje te vieren.

Per luxe touringcar werd de ploeg naar de Kanu Verein Emmerich gebracht. De boten waren de dag daarvoor al door het feestcomité hier naar toe getransporteerd en lagen helemaal klaar. De ploegen werden ingedeeld, de boten in orde gemaakt en naar de rivier getild, de bagage werd aan boord gehesen en vervolgens kon iedereen aan boord. Het was windkracht 6, de Rijn was druk bevaren en er waren zeer woelige baren. Met een flinke stroom mee passeerden we al snel de grens met Nederland en kwamen we bij de eerste stop in Tolkamer. Het aan wal komen ging niet zo makkelijk, maar het bier op het terras smaakte opperbest.

 

Dsc00009

 

De tocht werd gecontinueerd richting Oosterbeek. Na de splitsing met de Waal gingen wij verder over de Nederrijn. De stroom was ineens een stuk minder, het roeien werd zwaarder, en Oosterbeek is dan toch nog een heel eind roeien. Uiteindelijk kwamen we om 8 uur,  later dan gepland, aan in Oosterbeek, waar we op de camping zouden overnachten. Het werd al donker en onze tenten stonden nog maar net overeind (bij de tragere tentenbouwers nog net niet) toen een hevig onweer losbarste. In allerijl vluchtte eenieder naar de kantine en het biertje aldaar smaakte wederom prima.

Gelukkig mochten we van de tafeltennisschuur gebruik maken voor het eten. Door Theo en Jannie de Groot was een waar feestmaal bereid. Een heerlijke Cassoulet (ook wel genoemd Cas’ Ojé) en Pruneaux au vouvray  als nagerecht. De recepten zijn bijgevoegd. Ondanks alle nattigheid smaakte het fantastisch. Er werd overvloedig wijn en bier gedronken.

 

Daardoor was niet iedereen op zaterdagmorgen even fris. Om half 9 kwam Jannie de Groot alweer monter aangereden om de heren een uitgebreid ontbijt te serveren. Wat een luxe! Om half tien was alles weer ingepakt en vertrokken we voor de tweede etappe. Het weer was aanvankelijk grijs met een beetje regen, maar al gauw begon het op te klaren. Eerst door de sluizen en vervolgens werd er flink doorgeroeid richting Wageningen. Tussen de middag serveerde Lia ons een voortreffelijke lunch in de VADA-kantine. Dus na een uurtje was iedereen weer in topconditie, en vervolgens werd de tocht vervolgd richting het Eiland van Maurik.

 

Daar aangekomen bleek het aan wal komen nog een heel karwei. Het was een heel spektakel, door sommigen gecombineerd met een al dan niet vrijwillige duik in het water.

Daarna moest er nog een behoorlijk stuk gekluund worden om de boten aan de andere kant van de dijk bij de camping weer in het water te kunnen leggen. Dan blijkt ineens hoe zwaar die boten zijn. Maar nu hoefden we niet door de sluizen en dit scheelde zeker anderhalf uur.

Gauw werden de tenten opgezet. En inmiddels was de cateraar ook gearriveerd met een barbecue en allerlei lekkers.

‘s Avonds voegden de dames en een aantal oud-leden zich bij ons en werd er goed gegeten en gefeest. Heel erg jammer was het dat Annie en Jouke Heringa, degenen die deze ploeg de vanaf het begin continue hebben begeleid en de meesten hebben leren roeien, en die door iedereen dan ook “vader en moeder” genoemd worden, er niet bij konden zijn. Annie was de week ervoor gevallen, had haar been gebroken en lag in het ziekenhuis. Maar niet getreurd, het jaar 2004 is nog niet voorbij en op het eind van het jaar vieren we het gewoon nog een keer met de Heringa’s erbij.

 

Het werd een uitermate feestelijke avond. De oud-leden kregen zelfs de gelegenheid om weer even in een roeiboot te stappen en een stukje te varen. Die mogelijkheid werd met beide handen aangegrepen.

 

Dsc00078

 

Oprichter en oud-voorzitter Bert van Silfhout maakte van de mogelijkheid gebruik om even het woord te mogen voeren. Hij bleek zich toch ernstige zorgen te maken over het “moyenne” van de heren Taftisten. Dit gevleugelde begrip is jarenlang onderwerp van gesprek geweest tijdens het samenzijn na het roeien. En om ervoor te zorgen dat het moyenne op peil zou blijven overhandigde Bert de huidige voorzitter een grote pot met Ginseng. Nou, met dat moyenne zit het komende 10 jaar meer dan goed!!

Uiteraard werd het gezelschap ook nog toegesproken door de huidige voorzitter van ’t Taftje. In vogelvlucht werden een aantal kenmerkende feiten omtrent de ploeg doorgenomen. Zo heeft ’t Taftje ervoor gezorgd dat Vada voor het eerst een acht in haar bezit kreeg, de “Ooievaar”. Later werd ook de Heron door onze ploeg aangeschaft. Het unieke karakter van de ploeg werd nog eens benadrukt. Een hechte ploeg, die veel belang hecht aan gezelligheid na het roeien en zo haar tradities heeft (de jaarlijkse terugkerende evenementen zoals de kerstbijeenkomst, het roeien door Amsterdam en het jaarlijkse uitje). Jammer dan ook dat de ploeg binnen Vada niet altijd even serieus wordt genomen. We worden toch vaak gezien als een C-ploeg die alleen maar bier drinkt. Uiteraard waren er woorden van dank richting het organiserend comité en werd Pim van der Splinter benoemd tot lid van verdienste van ’t Taftje (de overige comite-leden waren dit reeds).

De Taftisten waren wel een beetje moe van het urenlang tegen de wind in roeien, maar de stemming was opperbest. In de loop van de avond viel het besluit om, gezien de harde wind en een schatting van de tijd die we daarvoor nodig zouden hebben, af te zien van het plan om door te varen naar Schoonhoven. Lekker ontspannen met de wind mee terug varen richting  onze thuishaven in Wageningen leek iedereen een veel beter idee.

 

Dsc00011

 

Zondagmorgen kroop iedereen weer “fris en vrolijk” uit zijn tentje. Theo was weer druk in de weer met het klaarmaken van het ontbijt. En nadat iedereen voldoende koffie, thee, sinaasappelsap en boterhammen naar binnen had gewerkt werden vlot alle spullen ingepakt en konden we om half 10 vertrekken terug richting Wageningen. De wind was hard en mee. Het was echt heel erg lekker varen zo over de woeste golven.

In Rhenen werd gepauzeerd met een prima lunch bij De Koning van Denemarken. Vervolgens was de tocht van Rhenen naar Wageningen een fluitje van een cent, want we hadden de wind zodanig mee dat we grote stukken met behulp van de riemen, regenjacks en paraplu¹s niet roeiend maar zeilend hebben afgelegd. Dikke pret!

Bij Vada aangekomen werden de boten uitgebreid schoongemaakt. Elk korreltje zand werd weggespoten en weggepoetst.

Tenslotte werd het feest afgesloten met een overvloedige maaltijd bij de chinees. Het Taftje heeft waardig haar jubileum gevierd!

 

Het Taftje

 

Klik hier voor alle foto's >>>

 

 DE OMMEZWAAI

 

Liggend in mijn slaapzak beleef ik de nacht van 11 op 12 september als plezierig en geniet ik nog na van een prettige BBQ en mooie woorden van onze oud-voorzitter en Taftje-oprichter Bert.

 

Wel rukt de wind hard aan het linnen van de tent en geven de ons omringende populieren aan dat het waait. Ratelaars?

 

Schoonhoven komt langzaam naar boven en verjaagd de gedachte over de reünie uit mijn hoofd. Hoeveel uur nog te roeien? 10 tot 12 uur als deze wind blijft aanhouden? Ik zie ploeterende ploegen die rukken aan hun riemen, maar door de wind teruggeworpen worden.

Niet doen, onverstandig, terug naar Wageningen?

Toegeven aan een element past niet zo binnen mijn karakter. Toch won dit maal de ratio van de emotie en besloot ik dit voor te leggen aan de overige organisatoren.

 

Drie tentjes richting zuid stonden Hans en Pim. Tentmaatjes die tijdens hun slaap ritmisch snurken waardoor de ergernis omgezet wordt in prachtige visioenen. Zeilen naar Wageningen, dat leek Hans en Pim gezien boven omschreven omstandigheden het enige goede. Er restte nog één probleem. Hoe krijgen we Pieter zo gek om richting oost te gaan in plaats van naar west.

 

De tentstokken braken en scheerlijnen kromden zich, het linnen verbleekte toen ik in de vroege ochtend voor hun tent knielde en zei: “Jongens het lijkt me niet verstandig als we naar Schoonhoven gaan. Wat denken jullie er van?”

 

Pieter van Veen

 

 

Cassoulet

 

WITTE-BONENSCHOTEL / 8 PERSONEN

 

Cassoulet is ook een gerecht dat op veel manieren kan worden bereid. In Gascogne wordt cassoulet altijd gemaakt met confit van eend of gans en diverse soorten worst. In Frankrijk wordt worst in veel variaties gemaakt.

Vaak worden de worsten licht gerookt en gekruid met bijvoorbeeld knof­look. Ook in ons land zijn slagers die diverse soorten worst maken. Zijn deze worstvariaties moeilijk verkrijgbaar, gebruik dan verse worst. Ook kunt u een deel van de verse worst door rookworst vervangen. De cassoulet kan uitgebreid worden met varkens- of lamsvlees. Snijd het vlees in dobbel­stenen en laat het ongeveer 1 uur zachtjes sudderen in ganzevet met een scheutje bouillon. Doe het tegelijk met de worstjes en confit bij de bonen.

Het ganzevet kan ook vervangen worden door reuzel of boter.

 

Ingredienten:

 

1 kg gedroogde witte bonen

250 g varkenszwoerd, in reepjes

1 hele bol knoflook, gehalveerd

5-6 eetlepels ganzevet, reuzel of boter

400 g uien, in dunne ringen

1 kg tomaten, ontveld, in partjes

zout, vers gemalen peper

1 bouquet garni van 2 takjes tijm,2 blaadjes laurier, 3 peterseliestelen en 2 stengels bleekselderij

300 g mager ontbijtspek, in reepjes

1250 g verse worstjes, het liefst gerookt

2 gekonfijte eendebouten (zie recept)

4 eetlepels gedroogd broodkruim

 

OVERIGE BENODIGDHEDEN:

grote ovenvaste schaal, of 2 kleinere schalen

 

 

De bonen 1 nacht in ruim kokend water laten weken. De volgende dag de bonen in het weekwater aan de kook brengen en afgieten. De bonen opnieuw met schoon water aan de kook brengen (de bonen moeten helemaal onder water staan), het varkenszwoerd en de knoflook toevoegen en 1 uur laten koken.

Intussen 3 eetlepels ganzevet verhitten en de uien ongeveer 20 minuten zachtjes bakken.

De tomaten, het zout en de peper toevoegen en 10 minuten meebakken. Dit meng­sel door de bonen roeren, het bouquet garni toevoegen en op heel zacht vuur 2-3 uur laten sudderen. (Dit kan ook in de oven op 140°C.) Controleer regelmatig of er genoeg vocht in de pan aanwezig is, voeg zo nodig af en toe een scheutje water toe.

De reepjes spek in 1 eetlepel ganzevet croquant bakken. De worstjes met een vork enkele malen inprikken, in een braadpan leggen en met water bedekken. Het wa­ter aan de kook brengen en laten verdampen. Als het water verdampt is, de worst­jes in het vrijgekomen vet rondom bruin bakken. De worstjes in plakken snijden.

De gekonfijte eendebouten in een hete oven (200°C) of in de koekepan ongeveer 15 minu­ten bakken, tot het vel croquant is. De eendebouten elk in 4 stukken snijden. De oven voorverwarmen op 200°C. De drie vleessoorten in de schaal leggen. Het bonenmengsel met zout en peper op smaak brengen en op het vlees scheppen. De bonen met broodkruim bestrooien, nog 1-2 eetlepels ganzevet erover druppelen en de cassoulet in het midden van de oven nog 35-45 minuten bakken tot het broodkruim een croquante laag heeft gevormd.

 

 

Pruneaux au vouvray

 

GEDROOGDE PRUIMEN IN WITTE WIJN

 

Dit heerlijke dessert kan op 2 manieren gemaakt worden: zonder en met koken. Ik geef u van beide de bereidingswijze.

 

De pruimen wassen en in een glazen pot doen. De wijn over de pruimen schenken en de suiker toevoegen. De pruimen minstens 4 dagen op een koele plaats in de wijn laten weken. Let wel op dat ze goed onderstaan. Serveer de pruimen met lob­big geklopte slagroom

 

De pruimen 1 uur in water weken. De wijn met de suiker, het vanillestokje, de noot­muskaat en geraspte citroenschil aan de kook brengen en 20 minuten laten koken.

De pruimen laten uitlekken, eventueel ontpitten (dit is niet echt nodig) en ze van het vuur bij de warme wijn doen. De pruimen 15 minuten in de warme wijn laten weken. Het geheel weer verwarmen en afgedekt 4 minuten tegen de kook aan laten trekken.

De pruimen in de wijn laten afkoelen en afgedekt minstens een nacht (2-3 is beter) in de koelkast laten staan. Serveer de pruimen met lobbig geklopte slagroom.

 

Ingredienten:

 

ZONDER KOKEN:

500 g gedroogde pmimen (pruneaux)

1 fles droge witte wijn, bij voorkeur vouvray

100 g poedersuiker

slagroom

 

MET KOKEN:

500 g gedroogde pmimen

1 fles droge witte wijn, bij voorkeur vouvray

100 g poedersuiker

1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden

snufje vers geraspte nootmuskaat

geraspte schil van 1 grote citroen

slagroom

 

TIP

Gebruik voor beide recepten een goede kwaliteit gedroogde prui­men. Deze zijn onder de naam 'pruneaux' te koop.