De Waterraket


Hoe kom je erop?

Nou, dat zal ik je vertellen. De verkennerleiding van mijn scoutinggroep heeft iets dergelijks met de verkenners gedaan en toen zag ik meteen al in dat dit groter/sneller kon. Ik heb nog steeds geen idee hoe het komt, maar het is nou eenmaal een eigenschap van me dat alles groter of sneller of beter moet. Sommigen noemen het ook wel het 'Calimero-complex'. Maar goed, ik ben toen eens op zoek gegaan op internet en kwam onder andere deze site en deze site tegen. Er bleken dus echt superveel mensen te zijn die ook zo'n ding hebben gebouwd! Mijn versie heb ik simpel gehouden en is alleen gebouwd met dingen die al aanwezig waren. Ik heb er dus niks voor hoeven kopen. Misschien ga ik ooit nog wel eens zo'n profi lanceerplatformpje maken, maar dat zien we dan wel weer.

Hoe werkt zoiets nou?

Er zijn al genoeg websites die tot in de allerkleinste details uitleggen hoe zo'n ding werkt dus ik zal het alleen in grote lijnen uitleggen. Om te beginnen neem je een cola-, fanta-, of spritefles, ook wel een PET-fles genoemd. Dan zorg je ervoor dat je een stop met een ventiel bouwt waar je de flessehals mee af kunt sluiten. Dan wordt de fles gevuld met water, de stop erin geslingerd waarna de fles ondersteboven neer wordt gezet. Nu wordt er net zoveel lucht de fles ingepompt totdat de stop eruit vliegt en al het water naar beneden de fles uit wordt geduwd. Als reactie hierop gaat de fles omhoog. Actie = Reactie, net zoals bij een echte raketmotor! Klinkt natuurlijk supersimpel en dat is het ook, maar toch zijn er een paar lastige dingen. Het maken van de stop is nog vrij listig en hoe meer functionaliteiten je wil, des te ingewikkelder het wordt.

Wat heb je precies gebouwd?

Eigenlijk is het enige dat ik echt gebouwd heb de stop die in de flessehals moet. Mijn eerste versie was gewoon van kurk. Als ventiel gebruikte ik een oud ventiel van een lekke brommerbinnenband. Ik heb gewoon een gat geboord in de kurk en daar het ventiel in gedraaid. Deze eenvoudige methode kom je overal tegen en werkt ook erg makkelijk. Toen heb ik wat water in de fles gedaan, de kurk erop gezet en de fles ondersteboven in een dikke PVC-buis gezet. Daarna was het alleen nog maar een kwestie van de fles onder druk zeten. Normaal doet men dit met een fietspomp maar omdat ik liever lui dan moe ben heb ik de compressor gebruikt.

De eerste test werkte meteen prima! Ik had hetzelfde resultaat als beschreven was door de verkennerleiding. Uiteraard wilde ik dit verbeteren maar ik was al blij dat het de eerste keer lekker werkte. Het probleem met de kurk was dat die er al bij heel weinig druk uit vloog en bovendien brokkelde er bij elke lancering wel een stukje af. Na een beetje prutsen met het ventiel en de flessehals had ik na een paar probeersels een stop die veel beter werkte. Het uiteindelijke resultaat zie je hiernaast. Ik heb om het ventiel een rubberen ring gedaan met daarbovenop een metalen ring. Als ik dat dan aandraai met een moertje om de schroefdraad van het ventiel druk ik de rubberen ring plat zodat deze breder wordt en de flessehals afsluit. Deze stop kan veel meer druk hebben dan een normale kurk en slijt vrijwel niet.

Laat dan maar eens zo'n lancering zien!

Okee, hier is een fotoverslagje van hoe je de waterraket nou lanceert. De één-na-laatste foto kun je aanklikken voor een filmpje van de lancering!


Hier zien we de PET-fles die we gaan lanceren. We hebben voor een knalroze Pomelofles gekozen omdat je die makkelijker terugvind tussen de struiken. Om die reden zit er ook een touwtje aan vast.


We draaien de stop goed stevig aan zodat de rubberen ring zichzelf klem zet in de flessehals. Hoe strakker je dit aandraait, hoe hoger de druk zich op kan bouwen en hoe meer kracht er achter de voortstuwing zit. Ik gok dat de raket zo'n 35-40 meter hoog vliegt bij een druk van 6-6,5 bar. Dat is ook ongeveer het maximum dat onze compressor aan kan.


Nog even de fles in de lanceerbuis en...


Klaar voor de lancering!


Hier zie je een screenshot van het videofilmpje dat ik gemaakt heb van de lancering. Als je er op klikt wordt (als het goed is) het filmpje geopend. Dit is het eerste filmpje op m'n website dus ik weet nog niet 100% zeker of het werkt.


En zo ziet 'Ground Zero' er uit na de lancering. Je kunt best goed zien dat het water met grote kracht de fles uit gejetst wordt!

Cool! Ga je er verder nog wat aan verbeteren?

Helaas was de batterij van de camera op, maar wat ik ook nog een keer wil filmen is een lancering vanaf de schouder. Omdat de raket zichzelf voortstuwt door de reactiekracht van het water is er geen terugslag en kan je de lanceerbuis dus ook gewoon vasthouden! Het leukste is om vanaf de schouder te schieten voor een echt 'bazooka'-effect. Dit ga ik dan ook filmen de volgende keer.
Maar wat ik ook ooit nog eens wil bouwen is zo'n profi lanceerplatformpje met een sluiting, houder en geleiderail. Een zeer groot voordeel van zo'n platformpje is dat je zelf kan bepalen wanneer de stop uit de fles schiet. Zodoende is het tijdstip van lancering precies te bepalen en kan je bovendien de druk op blijven bouwen zonder dat de stop er voortijdig uit schiet!!!