Bal bewogen ?

Vaak vragen mensen mij: wanneer is een bal bewogen? Het antwoord is heel simpel. Een bal is bewogen wan​neer deze van plaats is veranderd. Niet meer en niet minder. Waar een simpele definitie al niet goed voor is. Toch zijn er over het bewegen van de bal een heleboel misverstanden.
Dus zal het een minder simpele materie zijn dan we denken. En ik dacht dat ik hier maar wat van deze zaken moest gaan belichten. In de eerste plaats krijgen we te maken met het adresseren van de bal. Wanneer heb je geadresseerd en wat is adresseren? De definitie geeft weer wat duidelijkheid. Deze zegt ons: "Een speler heeft de bal geadresseerd wanneer hij zijn stand ingenomen heeft en zijn stok op de grond heeft gezet; maar in een hindernis heeft de speler geadres​seerd wanneer hij zijn stand ingenomen heeft." Je mag tenslotte in een hindernis niet "grounden". Maar dan komt gelijk de eerste vraag over de definitie: wat is "op de grond zetten" en is het gras ook een deel van de grond en als ik alleen de club het gras laat aanraken, valt dat ook onder "op de grond zetten?" Decision 18-2b/5 geeft duidelijkheid: wanneer het gras is samengedrukt zo dat het de club ondersteunt, dan heb je de stok op de "grond" gezet. En dat geldt niet alleen achter de bal, maar ook voor de bal volgens decision 18-2b/5.5. We zijn dus nu een stapje verder over het adresseren.
Buitenwacht

Eén ding is wel belangrijk, als de bal beweegt als deze nog niet in het spel is, dan mag je hem terugplaatsen zonder straf. Dit geldt met name op de afslagplaats (regel 11-3). Want de bal is in spel als je een slag (of je hem nu raakt of niet) naar de bal hebt gedaan op de afslagplaats. Voor die slag is de bal niet in spel, dus als deze dan van de tee rolt of beweegt, mag je hem terug​plaatsen zonder straf. We gaan er even van uit dat we niet zelf de bal bewegen, maar een ander dat voor ons doet. Het belangrijkste om te weten is: Wie of wat is die ander. Zolang het geen medespeler of tegenstander is of hun caddies of uitrusting, moet het bijna wel een outside agency (vroeger vertaald als buitenwacht) zijn. Wij hebben dan geen enkel probleem; de bal wordt teruggeplaatst en niemand krijgt straf. Natuurlijk is het zo dat de bal teruggeplaatst moet worden op zijn ori​ginele ligplaats, maar ik kan me ook voorstellen dat als dat op honderd meter afstand gebeurt, je niet op de grasspriet nauwkeurig kunt zeggen waar de bal lag. Dus is het dan een kwestie van zo dicht mogelijk bij de originele ligplaats. En wat nu als hij verrold is door een outside agency en dat is niet gezien ?

Krijg je dan straf als je hem niet hebt teruggeplaatst? 

Nee, uiteraard niet, golf is af en toe wel gemeen voor je, maar de regels zijn eerlijk. Let ech​ter wel op: wind noch water zijn een outside agency. Dus als je bal verrolt door de wind of door regen, dan moet je spelen zoals hij ligt. Behalve als dat gebeurt na het adresseren, want dan heb je wel een probleem. 
Match- of Strokepiay

Maar wat nu als je medespeler of tegenstander, of hun caddie of uitrusting ervoor zorgen dat je bal beweegt? In dit geval is het belangrijk of je Matchplay of Stroke​piay speelt. Bij Strokepiay is er op zich niets aan de hand, zolang de bal maar wordt teruggeplaatst, anders heb je van de verkeerde plaats gespeeld en ben je het haasje (2 strafslagen). Bij Matchplay is het een ander geval. Als je tegenstander jouw bal beweegt, dan krijgt hij één strafslag en moet de bal worden teruggeplaatst. Daar is één uitzondering op: als het bewegen gebeurt door je tegenstander tijdens het zoeken (erg aardig van hem om te helpen zoeken), dan krijgt hij geen strafslag en moet de bal worden teruggeplaatst. Uiteraard is hier weer een leuke uitzondering op in de decisions: in Matchplay vindt de speler een bal en zegt dat dat zijn bal is. De caddie van de tegenstander ziet vervolgens ook een bal en pakt die op. Nu blijkt echter dat de bal, die de caddie van de tegenstander heeft opgepakt de juiste bal is. Krijgt de speler van die caddie nu een straf​slag omdat zijn caddie de bal van de tegenstander heeft bewogen?
Nee, zegt decision 18-3b/4, naar alle redelijkheid (regel 1-4) moet de bal worden teruggeplaatst en krijgt nie​mand straf.
O ja, nog even dit: als u op de afslagplaats staat en de bal blijft niet liggen op de tee door de heel harde wind en regen, dan is daar regel 11-3 voor, dat had ik al verteld, maar mij lijkt het beter om naar de bar terug te keren, want dan is het veel te slecht weer om te spelen.
