:: Eyptische Mau ::

Geschiedenis
Uiterlijk
Karakter

Deze informatie komt van
Mauïsha Egyptian Mau Cattery

De geschiedenis van de Egyptische Mau

In Egypte

Deze kat vindt zijn oorsprong in het oude Egypte van ongeveer 4000 jaar terug. Hij werd vereerd als een god, 'Mau' betekent in het Egyptische 'kat' of 'zon'. Hij was de beschermer van mensen, omdat hij muizen opat en slangen doodde. Als een Egyptenaar een kat slecht behandelde of doodde, kreeg hij daarvoor de doodstraf.

De Egyptische Mau, of gewoon de kat in het oude Egypte, was geen gewoon huisdier, maar lid van de familie. Hij kreeg goed eten en had een hoog aanzien, hij had zelfs een eigen plaats aan de tafel.

Als een kat overleed, scheerden de familieleden van de kat hun wenkbrauwen af als teken van rouw. De kat werd daarna gemummificeerd en begraven in de piramide van de godin Bastet. Deze godin werd afgebeeld als leeuwin, later ook als kat of als vrouw met een kattenhoofd.


Farao's wilden de Mau voor zichzelf houden en dat is ze gelukt. Ze hebben dit gedaan door er halfgoden van te maken, waardoor het gewone volk te min was voor de kat. Daarom wordt de Mau soms ook 'kat van de farao' genoemd.

De Egyptische Mau is de voorvader van onze huiskatten, de Mau wordt teruggevonden op egyptische afbeeldingen en hiërogliefen, in de vorm van beschermer, jager of huiskat.

Door Amerika

De Russische prinses Natalia was als een van de eersten gefascineerd door de Egyptische Mau en nam drie Mau's mee uit Egypte. Zo heeft zij ze gered uit oorlogen en opstanden, waarna ze in 1953/1954 haar eerste nesten kreeg. Ze ging met deze Mau's naar Amerika toe en stichtte de cattery Fatima. In 1958 is het gelukt om de Mau in Amerika als ras te aanvaarden, in drie kleuren: zilver, brons en smoke.

In 1980 importeerden een drietal mensen een aantal Mau's naar Amerika. Deze warm bronzen goed gecontrasteerde Mau's met een gouden schijn waren geboren in Egypte, maar woonden in New Delhi. Ze werden ook opgenomen in het stamboek en zorgden voor nieuw bloed, dat hard nodig was omdat er veel inteelt was in de lijn van Fatima.


Intrede in Europa

Rond WO II was de Mau zo goed als uitgestorven in Europa, maar in 1988 werden ze weer geïmporteerd vanuit Amerika door 3 landen (Italië, Zwitserland en Nederland). Ondanks dat de Mau zich op een gezonde manier probeert uit te breiden, hun populariteit stijgt en dat ze een uitzonderlijke persoonlijkheid hebben, zijn ze nog steeds zeldzaam.

Top

Uiterlijk van de Egyptische Mau

Deze raskat is de enige kat die van nature gevlekt is. Zijn wild uiterlijk, zijn zachte melodische stem, zijn katachtige elegante gang, zijn intelligente geïnteresseerde blik en zijn verbaasde uitdrukking maken heel zijn exotische schoonheid. Als een Mau in conditie is, is hij lenig, snel en een geboren atleet.

Hoofd

Het hoofd heeft een licht ronde wigvorm, zonder platte vlakken en heeft geen volle wangen (alleen volwassen katers mogen dat wel hebben). De bek mag niet te puntig of te kort zijn, maar moet de lijn van de wigvorm volgen. Hij moet een stevige kin hebben. De oren zijn gemiddeld tot groot en wijzen naar voren, ze hebben een afgeronde punt waarop pluimpjes mogen zitten.

Lichaam

Het lichaam is gemiddeld van grootte, gespierd maar elegant. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, waardoor het lijkt dat ze op hun tenen lopen, maar ze zijn wel in verhouding met het lichaam. De staart is gemiddeld van lengte. Een goede balans in de lichaamsbouw is zeer belangrijk.


Vacht

Het haar is gemiddeld van lengte en glanst. Bij de bronzen en de zilveren Mau is het haar zacht en verend, bij de smoke zijdeachtig en fijn.

Kleuren

De meest voorkomende kleuren van de Mau zijn zilver, brons en smoke:
Zilver heeft een witzilveren grondkleur waarbij de buik en de hals het lichtst zijn. De zwarte aftekeningen zorgen voor een goed contrast. Brons heeft een lichtbruine, warme grondkleur waarbij de buik en de hals crèmekleurig zijn. De bruinzwarte aftekeningen zorgen voor een goed contrast. Smoke heeft een grijze grondkleur met een witzilveren ondervacht. De zwarte aftekeningen zorgen dus voor een lichter contrast.

Meer over het uiterlijk? Hier vind je een rasstandaard.

Top

Karakter

De Egyptische Mau bezit een boeiende persoonlijkheid. Meestal wil zijn zijn eigen zin doordrukken, maar toch is hij vriendelijk en sociaal, ook tegenover andere huisdieren. De Mau is erg gesteld op zijn familie (kat en mens) en wil een lid zijn van het gezin. Het is dus noodzakelijk dat zijn eigenaars verantwoordelijk en liefkozend zijn. Hij is zeer aanhankelijk aan de mensen die hij graag ziet en is er dan ook trouw aan. De Mau is een levendige kat die in huis rondloopt met zijn lievelingsspeelgoed en hij is ook een bedreven vanger. Hij is nieuwsgierig, wil zich met alles moeien en houdt ervan rondgedragen te worden op de schouders. Door zijn onafhankelijkheid en gevoeligheid zijn het echte opvoeders en goede moeders.


Terug