De anatomie van een zebra.

De bouw van de zebra is gelijk aan de bouw van een paard. Dit komt ook omdat ze familie van elkaar zijn. De ogen,met ellipsvormige pupillen,ze staan opzij van de kop en geven een heel groot gezichtsveld. De heeft als voordeel dat ze heel ver en breed kunnen kijken. De ogen doen het zowel 's nachts en overdag heel goed.
De lange kaken en sterke wangspieren dienen om goed te kauwen. Zo kunnen ze goed het taaie gras vermalen. Ze hebben dus goede snijtanden en kiezen die voordurend hun hele leven aangroeien. Een volwassene zebra heeft 40 tot 42 paar tanden.
Ze hebben bewegelijke lippen,neusvleugels en een stevige vacht. De lange oorschelpen kunnen in alle richtingen worden gedraaid zonder het hele lichaam te hoeven draaien. Het gehoor is ook heel scherp.
De typische lange staart met harde staartharen kan dienen als een vliegenmepper en als communicatiemiddel Ze hebben ook een zware hoef aan elke voet en net zoals paarden,lopen zebra's op hun tenen. Op de zool van de voet zit een kussentje die als schokdemper fungeert als de zebra rent en een paar eeltknobbels aan de binnenzijde van de voorpoten juist voor de knie.

Hieronder zie je een plaatje hoe een zebra zijn poten en gewrichten beweegt.