De bergzerba

De feiten van de bergzebra:

Latijnse naam:
Leefgebied:
Lengte:
Gewicht:
Leeftijd:
Status:

Equus zebra
Angola,NamibiŽ,zuid Afrika.
Schouderhoogte 1,2 tot 1,5 m
230 -380 kg.
minstens 25 jaar.
Ernstig bedreigd.

De bergzebra heeft twee ondersoorten. Zo heb je de kaapse zebra en de hartmann-zebra. De bergzebra is ernstig bedreigd. Eerst waren er nog maar ongeveer 25 exemplaren van de kaapse bergzebra. Toen moesten ze we drastische maatregelen nemen om dit dier te beschermen. Dit lukt heel langzaam en ondertussen zijn er weer ongeveer 200 kaapse zebra's. De hartmann-zebra is ook beschermd maar niet zo erg als de kaapse zebra. Van de hartman zebra zijn er momenteel maar enkele duizenden zebra's.



De bergzebra is een kleine soort en is daarbij de kleinste ezelachtigste soort van alle zebra's Hij is te herkennen aan zijn dikke strepen die verticaal over zijn hals en lichaam lopen. Deze strepen staan dicht bij elkaar. Over zijn staart lopen kleine zwarte strepen. De rest van zijn staart is wit. Over zijn hele lichaam lopen strepen behalve op zijn buik. Zijn neus en lippen zijn donkerbruin tot zwart. Zijn oren zijn l lang en breed met zwarte vlekken op de achterkant. Opvallend aan deze zebra is dat hij ook een halskwab heeft onder zijn ki De bergzebra maakt ook bijna nooit geluid.

De bergzebra leeft van Angola tot de kaap en karoo. De bergzebra is een goede klimmer en een goede loper. In de zomer is het zeer droog maar door de dauw en mist in de nacht blijft er genoed vocht achter voor de zebra om te leven. Sommige bergzebra's trekken wel 120 kilometer voor voedsel en zomer en wintergebieden. De bergzebra leeft in kleine harems .Deze harems bestaat meestal uit een hengst en enkele merries met hun veulens. Meestal is zo'n groepje maar 5 tot 12 zebra's groot. Maar als deze dieren gaan trekken kunnen de groepjes zich samenvoegen tot ongeveer 30 zebra's. De vrijgezellen hengsten vormen dan kleine vrijgezellengroepjes. De bergzebra trekt zelden met andere hoefdieren.

Bedreiging:

De kaapse bergzebra is buiten de nationale parken uitgestoven. Aan het begin van de twinstige eeuw waren en nog maar enkele tientallen. Daardoor is speciaal voor deze soort in 1937 een park opgericht. Het Mountain Zebra Nationaal Park. Daar leven nu zo''n 350 zebra's. De hartmanns bergzebra leven nog in het wild gelukkig. De aantallen gaan ook jammer genoeg achteruit vooral omdat hun leefgebied wordt omgevormd in landbouwgebied.