De grevy zebra

De feiten van de grevyi zebra:
Latijnse naam:
Leefgebied:
Lengte:
Gewicht:
Leeftijd:
Status:

Equus grevyi
SomaliŽ,Zuid EthiopiŽ en Noord-Kenia.
Schouderhoogte 1,4 tot 1,6 m
350-450 kg.
10a 15 jaar Maar in gevangenschap kunnen ze 25 jaar worden.
bedreigd.

De kenmerken van de grevy zebra is dat hij veel smallere strepen heeft dan de andere soorten zebra's . Deze soort heeft ook opvallende grote oren. Ook zijn deze zebra's groter dan de rest van de soorten zebra's. Hij is te herkennen aan zijn witte buik en een zwarte streep horizontaal over zijn rug. Ze worden ongeveer anderhalve meter schouder hoog en kunnen tot wel 450 kilo wegen. De grevy zebra komt voor in noord Kenia en Zuid-EthiopiŽ. Dit verspreidingsgebied word jammer genoeg wel steeds kleiner omdat ze nog maar in kleine aantallen voor komen. Grevy zebra's leven heel anders in groepen dan de andere soorten zebra's. De hengsten vestigen een groep en leven vaak een tijdje alleen. Ze verdedigen een groot gebied waarin ook merries met hun veulens en zwakkere hengsten mogen grazen. Ze verdedigen zich tegen andere groepen hengsten zoals jonge vrijgezellen hengsten. De hengsten zijn onderling sterk aan het stoeien met elkaar. Soms zo erg dat er nauwelijks aan paren toekomt. De merries vormen daarentegen ook een groep met hun veulens. Soms vormen grevy zebra's zich samen tot een grote groep maar worden nooit een hechte familiegroep. De groepen zien er elke dag weer anders uit. Niemand hoort voor een lange tijd bij elkaar.

De grevy zebra's behoren tot de zeldzaamste zebrasoorten
Hieronder zie je goed hoe de smalle strepen lopen van de grevy zebra.