Nieuwsberichten:

Een bijzondere paard-zebra kruising
29 juni 2007

In het safaripark van het Duitse Schloss Holte hebben ze wel een heel bijzonder veulentje: het beestje is een kruising tussen een paard en een zebra. Dit komt wel vaker voor, maar dit veulentje heeft strepen op zijn kop en zijn billen, daartussen in is het wit. Krant 'DAG' heeft een filmpje gemaakt in het safaripark (klik voor de pagina).

Eventjes fijn een zebra aaien
13 november 2006

Dionne Slachter werkt als dierenverzorger in dierentuin in Arits.Voor velen een droombaan.

Hoe ben je bij Artis terechtgekomen?
Ik heb veel mazzel gehad, want er zijn niet veel banen bij de dierentuin, omdat de meeste dierverzorgers ziet snel ergens anders gaan werken. Via een vriend kon ik bij artis op gesprek komen. Vanwege mijn ervaring tijdens mijn stages in dierentuinen,kon ik hier 4,5 half jaar geleden aan de slag.
Is het je droombaan?
Het contact met niet allerdaagse dieren en het feit dat je een band maakt met dieren maakt het een droombaan. De zebra's herkennen me echt als ik voorbij loop,zie je ze kijken'he daar gaat ze'.Met levende dieren werken,betekent dat geen dag hetzelfde is.

Het is al kerst bij Harrods, vooral voor de toeristen.
7 september 2006

Londen, Bij Harrods is gisteren de kerstafdeling geopend. Hoe bizar het is om daar hartje zomer al mee te beginnen, zien de reclamemakers van het beroemde Londense warenhuis zelf ook wel in . Dus vroeg de kerstman die opening kwam verrichten, een zonnebril. Zijn rendieren ,gewend aan de kou in Lapland, mochten thuisblijven. Voor deze keer kreeg hij assistente van een zebra. In Harrods liggen de kerstballen elk jaar er vroeg in de schappen. Meestal is dat vanaf de tweede week van augustus al, na de zomeruitverkoop.Elk jaar doen ze wel wat anders om deze opening te vieren en dit keer mocht Debra de zebra met de kerstman mee.

Vergezeld van Debra de zebra arriveert de kerstman bij warenhuis Harrods in hartje Londen om de kerstverkoop in te luiden.


Zonnige geboorte
27 juli 2006

In artis is in de nacht van dinsdag op woensdag een zebra geboren. Lettelijk en figuurlijk was het een zonnige geboorte. Het veulentje heet Jua,wat Zon betekenr in het Swahili moeder Assizi en kind maken het goed.


Veulen nummer 5.
31 oktober 2005

Er is alweer een 5e veulentje geboren in het burgerzoo. En er zijn nog verschillende veulentjes onderweg. Daarmee groeit de zebrakudde snel. Het gedrag van deze groep is expressieve en de sociale dieren kunnen zo steeds boeiender worden. De zebra's hebben nog alle ruimte als er een aantal bij komen . In de nieuwe stallen is er voldoende ruimte voor deze soort gereserveerd. De grant zebra blijft een van de dominante soorten op dit savanne gebiedje.

Zebra geboren in Artis.
4 juni 2004

Op vrijdag 4 juni 2004 is in artis een zebra veulen geboren . Het is een vrouwtje en ze heet Shewa. Deze dag maakte ze al de eerst stapjes buiten op de savanne van artis. De zebra in artis zijn Grevy-zerba's. Shewa is genoemd naar historisch koningkrijk in Ethiopie waar de Grevy-zerba's van nature voorkwamen. Ze is het eerste jong voor de moeder Azizi en de van de vader Fonz.

zebra in w.c.??!!??
1 juni 2004

Er zou in Japan een zebra tussen Osaka en Kunamoto worden gebracht. Maar toen de medewerkers een hapje gingen eten bij een wegrestaurant onderweg, vluchtte de merrie in paniek naar een damestoilet.Ze was ontsnapt. Vanuit het gezichtspunt van de zebra bekeken was dat een verstandige zet. Als ik onderweg zou zijn naar een dierentuin om daar de rest van mijn leven in gevangenschap door te brengen, zou ik ook de benen nemen als ik de kans kreeg. De vervoerders konden het dier helemaal niet vinden.Uiteindelijk na een lange zoektocht wat 5 uur duurde vonden ze de merrie in een damestoilet. Ze werd met verdovingspijlen gevangen en kon de reis weer voortzetten. Een mederwerker van de plaatselijke dierentuin verklaarde blij dat de zebra niet de snelweg was opgerend.

Witte zebra??!!??
11 maart 2004

In Nairobi nationaal Park is er een helemaal witte zebra ontdekt in Kenya, Afrika. Experts staan voor een raadsel. Nooit eerder is een zebra zonder strepen gezien en niemand weet hoe dit kan. Dierenartsen zullen proberen er achter te komen hoe dit kan.Paul Gaithu van het Nairobi Nationaal Park zegt dat ze het zebra'tje iedere dag in de gaten houden en dat iedereen hoopt dat het dier gezond opgroeid.


Zebra’s en impala’s terug in Zambiaans Natuurgebied
11 augustus 2003

Vandaag is de verhuizing van 124 impala’s en 33 zebra’s naar het natuurgebied Mwanachingwala (het zogenaamde Mwanachingwala Conservation Area) in Zambia afgerond. Twintig jaar geleden leefden zebra’s en impala’s en vele andere diersoorten in grote aantallen in dit gebied maar door slecht beheer en stroperij zijn de dieren verdwenen. In 2001 is op initiatief van het Wereld Natuur Fonds het Mwanachingwala natuurgebied ontstaan in nauwe samenwerking met de lokale suikerindustrie en bevolking. Het natuurgebied Mwanachingwala is na deze verhuizing voor het eerst in lange tijd weer voorzien van de dieren die er van nature thuishoren. Dit is een belangrijke stap op weg naar volledig herstel van de natuurlijke rijkdom van het gebied en biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor verdere economische ontwikkeling van de regio in de vorm van natuurtoerisme.

Verhuizing zebra´s en impala´s
De dieren zijn na hun vangst per vrachtwagen vervoerd naar het Mwanachingwala natuurgebied bij de plaats Mazabuka. De zebra’s en impala’s zijn afkomstig uit het Nationale Park Mosi-ou-Tunya in Zambia, vlakbij de Victoria watervallen. De afstand tussen beide gebieden bedraagt ongeveer 350 kilometer. In Mosi-ou-Tunya leven te veel dieren in een gebied met te weinig voedsel waardoor verhongering dreigt. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De verhuizing vindt met de grootste voorzichtigheid plaats, met behulp van ervaren vangteams en onder toezicht van dierenartsen, om stress bij de dieren zoveel mogelijk te beperken. Deze verhuizing is de eerste in een reeks van verhuizingen van diverse diersoorten in de komende jaren met als doel de natuurlijke rijkdom van Mwanachingwala te herstellen. Dieren kunnen het gebied op eigen kracht niet bereiken omdat tussenliggende infrastructuur zoals dorpen en wegen dat onmogelijk maakt. Natuurpunt nl

zerbaveulen
15-16 maart 2002


In de nacht van 15 op 16 maart, is in Blijdorp een zebraveulen (Chapmanzebra) geboren. Het is een vrouwtje en ze heet Josefien. Vanwege het mooie weer, kon zij al direct na de geboorte eventjes naar buiten. Ze is genoemd naar vader Josef, die vorig jaar uit de dierentuin van Zürich naar Blijdorp verhuisde. Het ziet er naar uit dat de vijfjarige Josef een actieve, vruchtbare hengst is, want (zo te oordelen aan haar dikke buik) lijkt vrouwtje Marjolein ook zwanger te zijn. Als alles goed gaat krijgt Josefien er dit voorjaar dus misschien een speelkameraadje bij. Voor de merries is het wel even wennen al die aandacht. Zij hebben jarenlang samengeleefd met een oude en niet al te vitale hengst, die weinig belangstelling voor hen toonde. Voor Erica is dit het tweede veulen. Leontien, haar eerste dochter loopt ook in de groep. Erica is een zorgzame moeder die haar dochter goed beschermd tegen de andere familieleden. Als deze te dichtbij komen, kan ze rake schoppen uitdelen.

zebragroep in blijdorp uitgebreid met een tweede zerbaveulen
19 april 2002

Op 19 april is de zebragroep in Blijdorp weer uitgebreid met een veulen, Napoleon genaamd en het tweede veulentje dat dit jaar in deze groep is geboren. De vader van beide jongen is Josef, die vorig jaar uit de dierentuin van Zürich naar Blijdorp verhuisde. Marjolein is de trotse moeder. Hoewel het haar eerste jong is, gedraagt ze zich als een ervaren opvoedster. Vooral voor de kleine Josefien, dochter van zebra Erica, is het nu een feest. Ze heeft immers een speelkameraadje dat bijna even klein is als zijzelf. En dat ze daar plezier in heeft is duidelijk te merken. Er wordt heel wat gedarteld en geknuffeld op de wei.

De struisvogelfamilie die met de zebra's samenleven, overeenkomstig de natuurlijke situatie, zorgen dat ze op een veilige afstand blijven van al dat onrustige gedoe. Op dit moment is bovendien extra voorzichtigheid geboden, omdat zij zojuist eieren hebben gelegd. En die moeten uiteraard goed beschermd worden.

zony of pebra?
27 juni 2001

Op een klein particulier natuurparkje in het Britse graafschap Cubria is tot verrassing van de eigenaars een Shetland pony bevallen van een zebra-achtig veulen. De Shetland pony kwam uit een ander park ,waar het dier in de wei stond met een zebra. Bekend is de muilezel, een kruizing tussen een paard en een ezel. Een dierentuin in Exxes heeft een kruizing tussen een ezel en een zebra.
Kruizingen tussen een paard en een zebra zijn zeldzamer, maar niet geheel onbekend.

De zebrahuid.

Mijn opa en oma zijn bevriend met Dhr. en Mevr. de Boer. Ze woonden vroeger in Zuid-Afrika. Zij hebben een neef ,die nu nog in Zuid Afrika woont. Hij schiet sommige dieren dood. Dit doet hij niet voor zijn lol, maar er zijn dan te veel van die dieren, of er is er een ziek. Hij schoot ook een zebra dood. Die zebra-huis kreeg Dhr. de Boer. Daar ben ik toen wezen kijken. Waar ook meer zebra's leven is in het Kruger-wildpark in het Noord-Oosten van Zuid-Afrika. Dat park is 325 km lang en 75km breed, ongeveer even grooot als Nederland. Daar kun je ook overnachten in een soort hutjeskamp. De hutjes zijn van klei gemaakt. Dhr. en Mevr. de Boer hebben veel spulletjes van Zuid-Afrika en 3 dierenhuiden. Een van een Rooibok, een van een Rendier en een van een zebra.De Grant zebra in Dierenpark Emmen
Helaas geen datum.

In dierenpark emmen wonen de Grant zerbra's . Er wonen nu 6 vrouwtjes en een mannetje. Ze leven het zelfde als op de savanne. Ze leven met giraffes en gnoes neushoorns en impala's. Ze leven in vrij natuur en hebben een grote heuvel die ze erg fijn vinden. Want wanneer ze ruzie hebben met de andere savannedieren gaan ze gewoon aan de andere kant van de heuvel staan. Ze hoeven elkaar dan even niet te zien. Hierdoor gaat de ruzie meestal vanzelf wel over. Zebra's grazen wel een beetje over deze savanne maar meestal eten ze ook het voedsel wat ze krijgen in hun nachtverblijven . In de zomer krijgen ze gras en in de winter krijgen ze hoor. Door dit voer zit meestal krachtvoer zodat ze gezond blijven.