De steppezebra

De feiten van de zebra:
Latijnse naam:
Leefgebied:
Lengte:
Gewicht:
Leeftijd:
Status:

Equus burchelli
Zuid-EthiopiŽ tot Angola
Schouderhoogte 1,27 tot 1,4 m
175 -385 Kg
tot wel 40 jaar.
niet bedreigd.


De steppenzebra is een van de meest voorkomende zebra's in Afrika. Daarbij is hij ook de algemeenste soort van de steppenzebra. Deze zebra wordt ook wel; Equus Quagga genoemd. Dit is de Latijnse naam. Omdat hij ook de meest voorkomende soort is in Afrika wordt deze zebra ook wel de gewone zebra genoemd.
De steppenzebra komt voor in Zuid-Afrika tot Oost-Afrika van zuid EthiopiŽ tot Angola.2 miljoen jaar geleden kwam hij ook voor in het noordelijke van Algerije maar daar is hij helaas uitgestorven. Tegenwoordig komt hij meer op verschillende plekken in Afrika voor. Ook in Zoeloeland en Etosha Pan.

De steppen zebra heeft heel veel dikke strepen over zijn lijf lopen. Op zijn poten veranderen deze strepen in horizontale strepen. Ook zijn de poten kort en stevig in verhouding tot zijn lijf. Zijn lijf is een middelgrote zebra. Zijn schouderhoogte is 1.27-1.4 meter hoog en zijn lengte van de kop tot de staart is 217 tot 246 centimeter lang. Zijn staart is 47 cm tot 57 centimeter lang. Het aparte is dat van deze soort heel veel ondersoorten zijn. De noordelijke steppenzebra's hebben brede scherp afgetekende strepen, terwijl de zuidelijke steppenzebra's smallere strepen hebben en minder strepen op hun achterzijde,de benen en de buik.

Er zijn verschillende soorten steppenzebra's. De ondersoorten zijn:
Burchellzebra ook wel: Equus quagga burchelli en leeft in Etosha, Kwazulu-Natal.
Crawshay's zebra ook wel Equus quagga crawshayi en leeft in Mozambique, Malawi, Zambia.
Grantzebra ook wel Equus quagga boehmi en leeft in Centraal- en Oost-Afrika, vooral in Kenia en Tanzania.
Chapmanzebra ook wel Equus quagga antiquorum en leeft in zuidwestelijk Afrika: Angola, NamibiŽ, Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe.
Selouszebra ook wel Equus quagga selousi en leeft in - zuidoostelijk Afrika: oostelijk Zuid-Afrika, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe.
Quagga zebra ook wel Equus quagga quagga en is uitgestorven maar leefden oorspronkelijk in kaap en karoo.

Mogelijk hoort er nog een zevende soort bij de Somalische ondersoort. De Equus quagga isabella. De verschillende soorten zijn ontdekt door hun verschillende strepenpatroon op hun lijf. Zo hebben sommige strepen die op hun buik doorlopen en andere weer niet. Sommige hebben ook smallere strepen dan andere.


De steppenzebra leeft in een harem met een hengst, zes tot twintig merries met hun veulens. De hengst jaagt andere hengsten weg van zijn harem. Merries zijn zeer koppig tegen onbekende merries. De hengsten die alleen blijven vormen een groep,een vrijgezellengroep. Als een zebra afdwaalt van de harem ,probeert de hengst het dier terug te vinden door onder andere te roepen. De zebra's herkennen elkaar aan hun streepenpatroon die van iedere zebra verschillend is.

De steppen zebra leeft op graslanden zoals de savanne en de steppen.Deze soort eet ook gras maar ook twijgen en bladeren. Ze verblijven het liefst bij water maar niet bij modderige gronden. In het droge seizoen is er maar weinig water te vinden. Steppenzebra's gaan in de ochtend al trekken en voegen zich dan samen met andere steppenzebra's toe tot een grote groep. Ze kunnen dan wel met duizenden tegelijk zijn. Steppenzebra's trekken ook vaak met andere hoefdieren zoals de blauwe gnoe en de Thomsongazelle.