De vijanden van de zebra.


Zebra's herkennen elkaar aan hun unieke strepenpatroon. De strepen bieden een goed bescherming tegen de vijanden en roofdieren. De roofdieren zien van een afstand niet waar de ene zebra begint en de andere ophoud. Dit komt door de strepen die in elkaar overvloeien door de warmte en de zon op de savanne. Hierdoor is een groep zebra's in de verte vrij goed gecamoufleerd. Zebra's leven in groepen met andere dieren. Zoals giraffen,struisvogels en gnoes Er zijn verschillende vijanden van de zebra's. De grootste is voornamelijk de leeuw. Maar ook een groep hyena's of panters zijn gevaarlijke dieren voor de zebra. De panter is niet zo sterk om een volwassen zebra te grijpen. Die zal sneller een veulentje pakken. De leeuw heeft een tactiek van aanvallen. Ze proberen de kudde zebra's uit elkaar te drijven en een dier te omsingelen. In paniek die bij de afgedreven zebra ontstaat,drijft hem recht in de klauwen van de leeuwinnen. Vooral jonge zebra's van een jaar of 2-3 dwalen nog eens af van de harem. Voor zebra's is het dan van levensbelang om bij de groep te blijven want dat is de veiligste plek. Als een kudde van zebra's, gnoes, giraffen en struisvogels een kaal gegeten stuk verlaat, komen de leeuwen al van verre op de grote stofwolk af. De vrienden van de zebra's werken goed samen tegen hun vijanden en hebben ze minder kans om gepakt te worden.
De struisvogels zien de leeuwen al van verre aankomen. Zebra's en gnoes kunnen vechten als de beste en dat zullen ze dan ook doen als een leeuw hun gepakt heeft. Zebra's hebben een sterk gebit waarmee ze in een keer in hun vijand kunnen happen. Maar het liefst keer hij de rug naar ze toe. Hij zal schoppen en bijten naar de vijand. Een zebra in de verdediging is zo'n brok woedende wendbaarheid, dat de panter hem met rust laat, en de hyena zelfs huilend weggaat als hij hem ziet naderen Maar de zebra heeft eerder last van zijn ' vrienden' op de savanne dan gemak. Een zebra heeft een sterk uithoudingsvermogen. Hij kan zo hard galopperen dan geen leeuw hem zo kunnen inhalen,als ze niet zo graag bij hun vrienden wilden blijven. Er zouden veel minder zebra's het slachtoffer worden als ze in een keer een sprint zouden trekken en de aanvaller ver achter zich lieten.

Niet alleen dieren zijn gevaarlijk voor de zebra maar ook de mens is een vijand. De mens heeft goede geweren waar geen zebra tegenop kan. Zebra kunnen wel hard galopperen maar niet zo hard als de schoten. Mensen in Afrika jagen op de zebra omdat ze hun mooie huiden willen hebben. Vroeger jaagden ze ook op het vlees maar nu niet meer. Nu is jagen op zebra's steng verboden. Door het jagen zijn er vele zebra's gesneuveld en zijn ze nu bedreigde dieren geworden. Sommige zijn zelf uitgestorven daardoor.