De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dekt hoge medische kosten, zoals verzorging in verpleeghuizen. Voor de AWBZ is in de regel iedereen die rechtmatig in Nederland woont, verzekerd.

De AWBZ wordt uitgevoerd door de ziekenfondsen, particuliere ziektekostenverzekeraars en de instellingen die de ziektekostenregeling voor ambtenaren uitvoeren.

Wie zijn AWBZ-verzekerd?

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is voor iedereen die rechtmatig in Nederland woont of hier in loondienst werkt. Het is een volksverzekering, net als bijvoorbeeld de AOW. Bent u ziekenfondsverzekerd, dan moet u bij het ziekenfonds zijn als u hulp in het kader van de AWBZ nodig heeft. Bent u particulier verzekerd, dan moet u zijn bij uw particuliere zorgverzekeraar.

Wat valt er onder de AWBZ?

De AWBZ betaalt de kosten van behandeling, verpleging en verzorging in erkende verpleeg- en andere instellingen, zoals (met betrekking tot ALS):

  • ziekenhuizen/revalidatiecentra vanaf de 366e dag (na opname).
  • verpleeginrichtingen

Opname kan uitsluitend plaatsvinden na een medische indicatie en in een erkende inrichting. Bij verblijf in een AWBZ-instelling geldt een eigen bijdrage.
Verder worden bijvoorbeeld uit de AWBZ betaald:

Klachten?

Met een klacht over de wijze waarop u door het ziekenfonds/particuliere zorgverzekeraar bent behandeld, moet u eerst zijn bij uw ziekenfonds/zorgverzekeraar. Wordt de klacht niet opgelost dan kunt u naar de Nationale Ombudsman. U kunt ook met uw klacht terecht bij de Ombudsman Zorgverzekeringen. Overweeg of u uw klacht ook indient bij het College voor zorgverzekeringen. U stelt het CVZ daarmee in staat een eventueel structureel probleem te signaleren en op te lossen.