Akai bandrecorder 4000DB

(Bouwjaar 1974)
Mijn tweede bandrecorder!

Ik was op zoek naar een vier-sporen bandrecorder om een oude band te kunnen afspelen die bij de erfenis zat van een oud-oom. Deze Akai 4000DB is een vier-sporen bandrecorder, in principe een stereorecorder, maar door middel van een schakelaar kan er ook voor gekozen worden om de sporen afzonderlijk weer te geven.
Ik kocht deze recorder voor 15 euro op de beurs in Emmen op 24 januari 2004. Via het INTERNATIONAL TRANSISTOR FORUM kwam ik heel wat te weten over de werking van dit apparaat.

De recorder is in te stellen op twee verschillende snelheden:
 • 9,5 cm/sec (3 3/4 inch/sec) standaard;
 • 19 cm/sec (7 1/2 inch/sec) voor hoge kwaliteit muziek.

  De omschakeling van de snelheid vindt plaats door het kapje van het asje links van de toonas af te schroeven. Het cilindertje wat dan vrijkomt schuif je over de toonas. Hierdoor wordt de omtrek van de toonas groter en daarmee krijgt de band een hogere snelheid.
 • Monitor. Als je deze inschakelt hoor je het geluid dat je hebt opgenomen. De weergavekop geeft het pas opgenomen geluid weer. In de stand "source" hoor je het geluid dat wordt aangeboden aan de lijn-ingang.
  S.O.S. Sound on sound. Als je deze knop inschakelt dan schakel je bij het opnemen de wiskop uit. Hierdoor kun je nieuwe geluiden mengen met het geluid dat al op de band staat.
  Equalizer Dit is een filtercorrectie, die je inschakelt naar gelang de snelheid van de tape.
  Tape selector Je zet deze schakelaar in de stand die past bij de band die je gebruikt.