Philips B5X82A
(Bouwjaar 1958)
Dit was mijn eerste aanwinst van 2003. Deze heb ik op 1 januari 2003 voor een Aristona geruild met Henk van de Broek. Er kraakte wel een en ander, maar met contactspray 60 was het gekraak snel verdwenen. Toch moet ik die potmeter nog eens goed nakijken, want soms doet alleen de luidspreker voor de hoge tonen het. Er komt een prachtig geluid uit deze radio, hij kan echt heel laag.

Reparatie
Tijdens een van de reparatieavonden van de NVHR heb ik deze radio nog eens nader onderzocht. Eerst de potmeter opnieuw ingespoten, nu met Tuner 600. Dat had wel beter resultaat, maar met een nieuwe potmeter zou het toch beter werken.
Een van de begeleiders merkte op dat de radio nog steeds niet goed speelde. Hij adviseerde me een aantal koppelcondensatoren na te meten. Maar die voldeden nog prima. Ik ben wel verder gaan meten en kwam er na verloop van tijd achter dat de weerstand van het schermrooster van de tweede MF-buis (EF85) stuk was. De spanning op het schermrooster die volgens de documentatie 40 Volt moest zijn, was 0 Volt. Nadat ik de weerstand had vervangen speelde de radio opeens een heel stuk beter. Geen wonder eigenlijk...