Philips B6X94A

(Bouwjaar 1959.)
Dit was de eerste radio die ik kocht toen ik eenmaal had besloten van buizenradio's mijn hobby te maken. Deze B6X94A was te koop voor € 13,- in het radiomuseum in Hoenderloo, waar ik met Pasen 2002 was. Thuisgekomen bleek een luidspreker het niet meer te doen. Ik heb toen van een van de NVHR-leden een B5X84A gekregen waar een AD3800A in zat (wel 800 Ohm, maar geen dubbelconus).
Later heb ik op de beurs in Doorn de AD3800A geruild voor een AD3800AM. Aanvankelijk speelde de radio goed, maar later hield de AM er mee op.
Deze radio is een beetje in de vergetelhoek geraakt, vanwege concurrentie van andere plano's. Die zien er mooier uit. Deze B6X94A staat nu wat achteraf geparkeerd te wachten op voor hem betere tijden...
B6X94A
In november 2007 kwam ik op Marktplaats nog een B6X94A tegen. Ik was op zoek naar een nette plano, van het betere soort, dus geen '5' of minder, maar een '6' of meer. De bedoeling was dat deze radio op mijn werk zou komen te staan. Ik had daar al een B5X14A, maar ik verwachtte meer van een vergelijkbare radio met iets grotere luidsprekers, zoals de AD3800 AM in plaats van de AD3700 AM.
Deze nieuwe B6X94A was compleet, op de voetjes na. Er leek niet in gerommeld te zijn en voor 20 euro werd deze radio mijn eigendom.
Achteraf bleek er wel in gerommeld te zijn. Een van de schermroosterweerstanden was vervangen door een verkeerde waarde en de andere schermroosterweerstand bleek kapot te zijn. Dat zorgde voor een te hoge spanning op de anodes van de beide EL84's en te lage spanningen op de anodes van de andere buizen. Het duurde wel even voordat ik erachter kwam wat hiervan de oorzaak was.
Ik heb ook maar de gezamenlijke kathodeweerstand en kathodecondensator gesplitst.
onderkant van de B6X94A
De EM80 was op dus die heb ik vervangen en natuurlijk was de beruchte 470 kOhm weerstand bovenop het voetje stuk. Verdere dingen die ik veranderd heb, zijn de beide teerdotten op de eindtrafo's. Ze waren nog wel goed, maar aangezien de radio bijna dagelijks zal moeten spelen durf ik het risico niet aan.
Beide voetjes aan de voorkant ontbraken, die heb ik gehaald van bovengenoemde B5X84A.
De AM is niet helemaal in orde. Nader onderzoek wees uit dat de eerste MF-spoel daarvoor verantwoordelijk is. Ik heb het iets kunnen verbeteren door parallel aan de kring een kleine condensator te monteren. Eigenlijk zou er een nieuwe MF-spoel in moeten, maar aangezien deze radio vooral op de FM moet gaan spelen en de AM tegenwoordig toch al niet zo veel meer is, heb ik me de moeite bespaard.
achterkant B6X94A