Radiobell 535

Radiobell 535


(Bouwjaar 1935 - 1936)
Ik nam deze radio over van Stephan Smeets. Het was eigenlijk toeval dat ik deze radio tegenkwam op Marktplaats. Stephan had deze radio al enkele maanden op MP staan, maar niemand ging akkoord met zijn vraagprijs. Stephan vroeg 60 euro, het hoogse bod was 52,50 euro. Waar praten we over? Ik bood dus 60 euro en kreeg al binnen een kwartier van Stephan een berichtje dat hij akkoord ging en aanbood de radio mee te nemen naar de NVHR-beurs in Driebergen, die toevallig enkele dagen later plaatsvond.
Schaal van Radiobell 535
Ik vind het wel een bijzondere radio. Ook heb ik iets speciaals met dit merk. Mijn eerste buizenradio was een Radiobell 46~. Sinds dat ik me verdiept heb in buizenradio's duikt er steeds een radio van dit merk op.

Als je de radio uit de kast hebt, dan valt op dat er een datum op de schaal staat: 1 april 1935.

Achterwand Radiobell 535

De achterwand is ook compleet aanwezig. Het betreft, volgens de informatie op de achterwand, een 535 voor wisselstroom. Ook is te zien dat er een mogelijkheid is, tot het aansluiten van een 'Rejectostat'. Dat is een apparaat dat storingen die via de antenne binnenkomen weet weg te filteren. Althans, als je afgaat op de reclame-uitingen.

Radiobell 535 detail achterwand

Volgens deze tekening zou de buisbezetting moeten zijn: 1D6, 43, 75, 78 en 6A7. Deze combinatie kom ik echter niet tegen in het Brans schemaboek. In deze radio blijkt er overigens ook geen 1D6 te zijn aangebracht, maar een 25Z5. De beide kathodes zijn via een soldeerverbinding op de buisvoet met elkaar verbonden. Op deze manier zou de 25Z5 de 1D6 goed moeten kunnen vervangen.
Ik vind het typisch dat deze wisselstroomradio werkt met seriebuizen. Na nadere bestudering van de radio, blijkt er nog een ander verschil te zijn met het schema uit Brans. Er is geen echte trafo gebruikt, maar een autotrafo. Die zorgt wel voor een juiste spanning, maar het kan zomaar voorkomen dat het chassis met de fase van het lichtnet is verbonden...
Ik moet de radio nog aan een nader onderzoek onderwerpen.