Philips BX380A
Bouwjaar 1948.
Een leuke bakelieten radio met sleutelbuizen (Loctal); de 21 serie dus. De radio is in originele staat en er leek niet in gerommeld te zijn. Helaas ontbreekt de achterwand.
Dat bleek niet het geval te zijn. De witte afdekkapjes links en rechts van de schaal ontbraken. De knoppen bleken niet origineel te zijn. En de potmeter was vervangen. Doordat de nieuwe potmeter een ronde as had paste de originele knoppen niet, want daarvoor is het nodig dat de as is afgeplat.
De achterkant van de radio. De buizen zijn:
 • ECH21 (2 maal)
 • EBL21
 • AZ1
  Een eenvoudig ontwerp en daardoor relatief een niet zo dure radio. Hij kostte fl 195,-. Maar voor veel mensen in die tijd toch een onbereikbaar hoog bedrag.
 • Een detail van de binnenkant. Twee ECH21's zijn er te zien. En nog veel stof dat ik moet opruimen.
  De radio is inmiddels schoongemaakt. Contacten zijn gereinigd en al het stof is verwijderd. De radio speelde niet goed. Bij het afstemmen hoorde je een gefluit, dat langzaam aanzwelde als je een zender bereikte, wegviel als je goed had afgestemd en weer luid te horen was als je de afstemknop verder verdraaide. Verder was er een soort motorboot geluid te horen.
  Het Forum gaf raad. Een elko was stuk, die vervangen deed het motorboot geluid verdwijnen. Een paar teerdotten zijn vervangen, maar het gefluit bleef, totdat ik de twee ECH21's omwisselde. Geen permanente oplossing, maar voorlopig speelt de radio verrassend goed.
  De buitenkant van de radio zag er niet uit. Heel erg dof. Resten van verf en plakband. Op de schaal waren stukken crepetape geplakt, die gingen er niet af. De knoppen bleken niet goed te zijn en de witte afdekkapjes links en rechts van de schaal ontbraken.
  De juiste knoppen en de witte afdekplaatjes kreeg ik van Emile van de Kerkhof. Met een miniboormachientje, voorzien van een slijpschijfje, maakte ik de as van de potmeter geschikt zodat de juiste knoppen er op passen.
  En met aceton verwijderde ik de verf en de plakresten van plakband. Met Brasso en Commandant 4 kreeg ik de bakelieten kast weer keurig glimmend. Hij ziet er weer prima uit!