Philips bouwdoos EE1003

In 2006 kocht ik deze EE 1003 bouwdoos. Deze was bijna compleet. Het is een leuke aankoop om de oorspronkelijke doos weer in mijn bezit te hebben. Het is mijn tweede EE1003 bouwdoos.

Philips bouwdoos EE1003 met
aanvullingsdoos EE1005
(1969 - 1970)
Mijn eerste EE1003 bouwdoos kocht ik in 1969. De uitbouwmogelijkheden met deze bouwdoos waren omvangrijker dan bij de EE20 bouwdoos, omdat er extra aanvullingsdozen waren. De apparaten die je met de EE1003 kon bouwen waren grotendeels hetzelfde met die van de EE20 bouwdoos. Wel hadden de apparaten een "professionelere" vormgeving. Behalve een plaat met gaatjes waar je het toestel op bouwde zat er nu ook een verticale frontplaat op. Deze frontplaat kon je met behulp van frontkaarten en overlegstroken aanpassen aan het apparaat dat je bouwde.
Ook zat hier een 150 Ohm luidspreker bij, maar omdat deze beter op de montageplaten was geplaatst was de klankbordfunctie beter en klonk het geluid wat beter.

De aanvullingsbouwdoos 1004 bood extra mogelijkheden in de audiotechniek. Hier werden een stuurtransformator en uitgangstransformator meegeleverd, zodat je een versterker met serie balansuitgang en een versterker met balansuitgang kon bouwen. Bji de laatste kon ook een extra luidspreker van 5 of meer Ohm worden aangesloten. Ook kon je nu vijf extra meetapparaten bouwen, zoals: een elektronische teller, voltmeter, meetbrug, tijdschakelaar en toongenerator van 100 tot 14.000 Hz.

Met de EE 1005 bouwdoos kon je ook extra apparaten bouwen die te maken hadden met hoogfrequenttechniek. Er zaten bijvoorbeeld een dubbele afstemcondensator, LG-antennespoel, oscillatorspoel en twee mf-spoelen bij. Hiermee kon je ook een super maken. Andere radio's die mogelijk waren, zijn: kg-superontvanger voor 1,5 - 4 MHz, KG-superontvanger voor 4 - 10 MHz en een omvormer voor de 80 m band. Voor de KG-ontvangers moest je wel zelf antennespoelen wikkelen en of het daar aan lag weet ik niet, maar de resultaten vielen best tegen.

Andere schakelingen die je kon maken waren onder andere: ontvanger voor tv-tijdbasissignalen, middenfrequentontvanger, toestel voor hoogfrequent energieoverdracht en een apparaat voor het meten van doorlaatkrommen van mf-bandfilters.

Jammer dat er geen mogelijkheid was voor het combineren van de 1003, 1004 en 1005 dozen (er kwam later wel een soort combinatiedoos 1006, maar de combinatiemogelijkheden waren beperkt). Een combinatie had bijvoorbeeld kunnen leiden tot een een superontvanger met balansversterker.

In vergelijk met de radio van de EE 20 bouwdoos is de superontvanger natuurlijk een stuk beter. De selectiviteit is beter, de gevoeligheid is beter en ook de klank is beter. Geen wonder dat toen ik die radio vroeger maakte, deze radio geruime tijd intact bleef, om als gebruiksapparaat te dienen. Onlangs heb ik met de dozen 1003 en 1005 weer eens een MG/LG super gemaakt.
Niet alle onderdelen zijn nog origineel. Als je de componenten vaak gebruikt, dan wil door het herhaaldelijk buigen wel eens een van de pootjes afbreken. Gelukkig hadden ze bij de 1003 en opvolgers de transistors op een plaatje gemonteerd, zodat daar de pootjes niet van konden afbreken. De kans om de pootjes verkeerd aan te sluiten is ook een stuk kleiner, dus er sneuvelde minder vaak een transistor dan bij de EE20 bouwdoos.

Het aardige van deze radio is nu dat de complete schakeling bijzonder goed toegankelijk is. Daardoor is het erg gemakkelijk om met de probes van de oscilloscoop overal bij te komen. En dat levert leerzame momenten op.

Het principe schema.


De opbouw van de super.

De super die ik laatst bouwde deed het niet meteen. Er kwam geen geluid uit. Ik heb in die jaren toch wel wat geleerd, want met behulp van een signaalgenerator vond ik al snel dat de eerste lf-transistor (BC148) stuk was. Dat was ok de eerste keer dat zo'n transistor stuk was.

Ik had nog een BC107C liggen en die deed het prima (volgens het "Semiconductor Handbook" lijken de BC107 en de BC148 wel wat op elkaar). De BC148 zou ruisarmer zijn, maar voor deze schakeling maakt dat niet zo veel uit.

Bij Conrad kon ik nog een BC148b kopen, want die heeft aparte pootjes, die precies in het printplaatje passen. Bovendien heeft de BC148b een zwart plastic jasje in plaats van een metalen huls, zoals de BC107. Dat komt ook beter overeen met de rest van de transistoren uit de bouwdoos.

<<< Naar EE8/EE20 bouwdoos Naar ME1201 bouwdoos >>>