RC-generator GM2315
Bouwjaar 1949.
Dit is een eenvoudige RC generator. De vorige eigenaar had flink wat reparaties uitgevoerd, waardoor dit apparaat niet helemaal origineel meer is. Alle teerdotten waren door moderne exemplaren vervangen en de EZ2 was vervangen door twee dioden.
De Rimlockbuizen EF 41 (2x) en EL 41 zijn nog wel origineel. Eigenschappen: 20 - 20.000 Hz; 0,5 mV - 10 V. Het frequentiebereik is in drie stappen te regelen: van 40 - 200 Hz, van 200 - 2000 Hz en van 2000 - 20.000 Hz.
Het leek wel te werken. Toen ik de toongenerator in bezit kreeg was de boodschap dat ik er nog wel wat aan moest opknappen. Ik kreeg er zelfs een reserve-trafo bij. In eerste instantie leek het mee te vallen. Er was een verbinding los geraakt.
Tijdens een van de reparatieavonden van de NVHR ontdekte ik dat de netschakelaar niet goed meer was. Die was erg vuil geworden. Het schoonmaken was een lastig klusje.
Later bleek echter dat als het apparaat wat langer aanstaat, de voedingstrafo erg heet wordt. Zodanig zelfs dat het pek begon te koken! Het opgenomen vermogen was ruim twee keer zoveel dat wordt opgegeven. De thermische zekering die op de trafo is gemonteerd bleef echter wel intact.

De pek loopt eruit als het apparaat wat langer aanstaat
Ik heb allerlei metingen uitgevoerd, en uiteindelijk bleek de trafo zelf stuk te zijn: interne kortsluiting...

Op de beurs in Doorn kocht ik een sloop exemplaar.
De trafo die ik bij het apparaat kreeg was een ander model. Die paste niet goed en verder miste deze trafo een extra wikkeling voor de gloeidraden van de EZ2. In Doorn kocht ik een sloper. De trafo uit deze GM2315 heb ik overgezet op mijn eerdere exemplaar.

De binnenkant van het sloopexemplaat.
Deze GM2315 is van iets recentere datum. De gelijkrichtbuis is geen EZ2, maar een EZ41. Ik heb nog even getwijfeld of ik dit apparaat niet verder zou opknappen en mijn eerder aangeschafte GM2315 tot sloopexemplaar zou bestempelen. De overweging was uiteindelijk dat volgens mijn documentatie de GM2315 een EZ2 als gelijkrichter heeft en geen EZ41.
Bovendien had ik juist speciaal voor mijn eerdere GM2315 een nieuwe EZ2 gekocht. Die wilde ik dan ook graag een keer gaan gebruiken voor het doel waarvoor ik die had gekocht...

De nieuwe trafo zit er in.
De GM2315 is gereed en doet het weer voortreffelijk. De nieuwe condensatoren aan de linkerkant zien er natuurlijk niet uit. Uit het sloopexemplaar kwamen nog een paar grote teerdotten. Als die nog goed zijn zal ik ze een keer overzetten.